4.12.2022 09:30:00
Makedonya’nın başkenti Üsküp, diğer Avrupa şehirlerinden neredeyse %40 daha fazla Müslüman barındıran bir şehir. Bunun nedenlerinden biri de Üsküp’ün bir zamanlar Osmanlıların elinde olması ve yüzyıllarca Osmanlı idaresi altında kalmış olmasıdır. Üsküp, 1395-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altında kaldı. Bu uzun süreli himaye, burada yaşayan Türklerin sayısını da artırıyor. Üsküp tarihi yerler açısından zengin bir şehir. Hem Osmanlı hem de Avrupa mimari yapılarının bir arada bulunduğu Üsküp’te yaklaşık iki gün geçirmeniz tam bir şehir turu yapmanız için yeterli olacaktır.Üsküp’te gezilecek yerler konusunu bu yazımızda derledik.
Üsküp Sanat Köprüsü
Üsküp Sanat Köprüsü, Üsküp denilince akla gelen ilk yerlerden biridir. Köprü 2014 yılında tamamlandı. Aynı zamanda toplamda 29 heykel bulunuyor. Köprüyü gerçekten ayıran şey, üzerindeki oymalardır. Sadece yayalara açık olduğu için köprüde gezinmek ve fotoğraf çekmek daha kolay. Heykellerdeki insanlar Kuzey Makedonyalı müzisyen ve sanatçılardan oluşuyor.
çift banyo
Osmanlı dönemi mimari eserlerini görmek isteyenlerin rahatlıkla bu hamama uğrayabileceği söylenebilir. Osmanlı döneminden kalan çifte hamamı II. Bayezid döneminde Davud Paşa yaptırmıştır. 1963 depreminde ağır hasar gören hamam daha sonra restore edilmiştir. Osmanlı mimari örneklerini yakından görmek isteyenler, hamamın içini ve dışını fotoğraflayabilecek.
taş Köprü
Üsküp’ün simgelerinden biri haline gelen taş köprü, Osmanlı döneminden kalma bir köprü özelliği taşıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan köprünün, bir rivayete göre Mimar Sinan’ın mimari modeline göre yapıldığı da belirtilmektedir. Dönemi hakkında neredeyse tüm bilgilere sahip olmamıza rağmen, köprünün mimarının Mimar Sinan olduğuna dair hiçbir bilgimiz yoktur. 12 kemer uzunluğunda ve toplam 6 metre genişliğinde olan bu köprü, akşam saatlerinde alt kısımlarından ışıklandırılarak daha hoş bir görünüme kavuşturulmaktadır.
Üsküp Şehir Müzesi
Üsküp’ün tarihi yerlerini görmek isteyenlerin bu müzeyi ziyaret etmeleri şiddetle tavsiye edilir. Özellikle eski tren istasyonunda yer alması müzeyi farklı kılıyor. Dışarıdaki tarih kokusu müzeye girme isteği uyandırıyor. Müzede sadece Makedonya tarihini keşfetmek değil, sanatçı koleksiyonlarını da görmek mümkün hale geliyor.
Makedonya Meydanı
Bu meydan Üsküp Meydanı olarak da bilinir. Meydan, şehrin merkezinde yer aldığından ulaşımın rahatlıkla yapılabileceği bölümlerden biridir. Tüm ulaşım ağları sayesinde bu arenadan istediğiniz yere gitmeniz mümkün. Çevredeki kafe ve restoranlar sayesinde bu mekanlarda oturup dinlenmek de mümkün. Meydanın özellikle akşam saatlerinde bu kadar aydınlık ve hareketli olması turistlerin ilgisini çekiyor. Meydan demişken meydanın ortasındaki Büyük İskender heykelinden bahsetmeden geçmek olmaz. Büyük İskender heykeline daha yakından bakalım.
Büyük İskender heykeli
Orijinal adıyla Büyük İskender’in heykeli, meydandakine tıpatıp benziyor. Ayrıca bu anıtın toplam uzunluğunun 28 metre olduğu da gelen bilgiler arasında. Büyük İskender tarihte büyük önem taşımaktadır. Özellikle topraklarını Yunanistan’dan Hindistan’a kadar genişlettiği için büyük bir tarihi öneme sahip olduğu biliniyor. Yunanistan ile Makedonya arasında da tartışmalara neden olan bu heykeli görmek isteyenler Üsküp Meydanı’nı ziyaret ederek yakından görme fırsatı yakalayabilir.
Makedon Müzesi
En eski müzelerden biri olan Makedonya Müzesi aslında üç ayrı müzenin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir müze. Üç farklı bölümünden biri, antika ürünleri taşıyan Eski Eserler Departmanı olarak biliniyor. Müzede aynı zamanda etnoloji ve tarih bölümleri de bulunuyor. Makedonya tarihine daha yakından bakmak isteyenler, 14. ve 20. yüzyıllara ait bu ürünleri rahatlıkla inceleyebilecekler. Turistlerin her zaman ilgi odağı olan bu müzenin yanında yer alan Kurşunlu Han Kervansarayı’nı da ziyaret etmeniz önerilir.
Makedonya Mücadele Müzesi
Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra bağımsızlığını anlatan eserleri bu müzede topladığı biliniyor. Müzede resim ve heykeller bulunmaktadır. Bu eşyalarla bağımsızlıklarını yeniden canlandırmaya çalıştılar. 2011 yılında inşa edilen müze için oldukça para harcanmış. Müzede ayrıca balmumu heykeller de bulunuyor. Bağımsızlıklarını nasıl kazandıklarını yakından görmek isteyen turistlerin de ilgisini çeken bu müzeyi siz de ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi hariç haftanın her günü açık.
Holokost Müzesi
Kuzey Makedonya’nın Bitola kentinde meydana gelen katliamda hayatını kaybedenler adına yapılan bu müze, Yahudilerin anısına yapılmıştır. Adolf Hitler döneminde özellikle Nazi Almanyası döneminde Yahudilere yönelik pogromların olduğu biliniyor. Makedonya bu katliamdan en çok etkilenen ülkelerden biridir. Bu insanları anmak için oluşturulan müze, pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. Aynı zamanda o dönemde yaşanan olaylara da ışık tutan bu müze çeşitli arşivleri bünyesinde barındırmaktadır. Arşiv fotoğraflarının da yer aldığı müze sayesinde tarihin detaylarına ulaşmak mümkün oluyor.
Üsküp Eski Çarşı
Bu çarşı aslında Türk Çarşısı olarak biliniyor. Eskiden Türk pazarı olarak kullanılan çarşıda çok çeşitli ürünlere rastlamak mümkün. Eve gitmeden önce sevdiklerinize hediyelik eşya almak isterseniz bu çarşıdan hediyelik eşyalar bulmanız da mümkün. Türk esnafının bulunduğu bu çarşıyı gezerken çok eğleneceksiniz.