https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede ve nasıl gidilir / İstanbul - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede ve nasıl gidilir / İstanbul

Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede ve nasıl gidilir / İstanbul

Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk ve İslam Eserleri Müzesi - 01
Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, adından da anlaşılacağı gibi, Türk ve İslam eserlerinin toplu olarak sergilendiği ilk Türk müzesidir. Haftanın bir gününü ayırıp burayı keşfettiğinizde, İstanbul’da önemli bir yer hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız ve bir günlük de olsa kendinize vakit ayırmış olacaksınız.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi hakkında genel bilgiler

Müzenin kuruluş tarihi on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanıyor. 1913 yılında yapımı tamamlanan müze, Süleymaniye Camii külliyesi içindeki aşevi binasında İslam Kurumları Müzesi (Evkaf-ı İslamiye Müzesi) adı altında hizmet vermeye başlamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra bugünkü adını (Türk ve İslam Eserleri Müzesi) almıştır.

1983 yılında müze Süleymaniye Binası’ndan bugünkü İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır. Saray 1966-83 yılları arasında ciddi bir şekilde restore edilmiş, ardından müze buraya taşınmıştır. Bu gelişmelerden sonra İbrahim Paşa’nın sarayı adeta küllerin arasından doğdu. Türk ve İslam Eserleri Müzesi de birçok ödül almıştır. 1984’te Avrupa Konseyi Yılın Müzesi yarışmasında Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü ve 1985’te Avrupa Konseyi – UNESCO ile ortaklaşa çocukların kültürel mirasını tanıtma çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. 40 bini aşkın eserle İslam dünyasının hemen her dönemini yansıtmayı başaran müze, dünyadaki sayılı müzelerden biri olarak sunuluyor.

Müze bölümleri – gezilecek yerler

Halı bölümü: Dünyanın en zengin halı koleksiyonuna sahip olduğu söylenen müze, uzun yıllardır “Halı Müzesi” olarak anılıyor. Dünyada ender bulunan Selçuklu halılarından 15. yüzyıla ait seccade ve hayvan motifli halılara kadar, Anadolu’da 15-17. ülkeler. Bu bölümde çalışmaktadır. Bunun dışında İran halılarından Kafkas halılarına kadar birçok çeşit müzede bulunuyor. Halı konusunda ciddi araştırmalar yapan kişiler bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelidir.

El Yazmaları ve Hat Bölümü: Çok geniş bir asra (yirmi yedinci asra) yayılan bu sahadaki eserlerin çoğu Kur’ân’dan ibarettir. Birçok milletten ilham kaynağı olan hat sanatı, bu bölümdeki eşsiz güzellikteki eserlerden sadece birkaçı. Kuran’ın yanı sıra dikkat çeken birçok kitap da vardır. Bu müzede Osmanlı dönemine ait fermanlar, togralar, Türk ve İran minyatürlerinin bulunması bu müzeye ayrı bir önem katmaktadır.

Ağaç işleri bölümü: Bu bölümdeki en önemli eserler 9. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar Anadolu ahşap işçiliği örnekleridir. Selçuklu ve diğer beyliklere ait eşsiz eserlerin yanı sıra Osmanlı dönemine ait sedef, fildişi ve bağa ile işlemeli birçok ahşap eser, Kuran kapakları, platformlar ve çok daha fazlası bu bölümde sergilenmektedir.

Taş Sanatı Bölümü: Emevilerden Osmanlılara kadar birçok döneme ait süslemeli ve kitabeli taş eserler müzenin çatısı altında toplanmıştır. Taş sanatı bölümünde dikenler, küçük harfler, ejderhalar ve çok sayıda yazıt gibi yaratıkların yer aldığı mezar taşları toplanarak ziyaretçilere sunuldu.

Seramik ve cam bölümü: Geçen yüzyılın ilk on yılında yapılan kazılar sonucunda bulunan en önemli seramik eserler. Rakka, Tel Halep, Kişan’dan geliyor. Bu bölümde Selçuklular ve diğer emirliklerden kalma mozaik, sunak ve alçı süslemeler sergilenmektedir. En güncel örnekler yakın geçmişten Kütahya seramikleri ve Çanakkale’dir.

Metal Sanatları Bölümü: Metal sanatı bölümünde Selçuklu dönemine ait havan kabukları, testiler, aynalar ve çeşitli dirhemler sergilenmektedir. Osmanlı dönemine ait eserler; Gümüş, bakır, kandil, tombac, galabdan, leğen, testi ve buhurdan gibi ürünler sergileniyor.

Etnografya Bölümü: Diğer bölümlere göre daha küçük olan Etnografya bölümünde ise Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan halı dokuma tezgahları, yün boyama teknikleri, işleme sanatı örnekleri, ev eşyaları, Bedevi çadırları gibi modern eserler sergileniyor.

2019 Yılı Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Pazartesi hariç diğer günlerde müzeye 09.00 – 18.30 saat arasında ziyaret edebilirsiniz.
girmek için ödeme yapmanız gerekiyor Ücret 60 Türk Lirasıdır.

Resimlerle Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Tebük: Sultan Ahmet Mah. Meydan Sokak No: 46 34122 Fatih / İstanbul

telefon: 0212518 18 05

Müzeye gitmek için farklı alternatifleriniz var. Konum bilgisi almak için tıklayın

İşte Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne ulaşmak için kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları:

    • otobüsle gitmek ÇATLADIKAPI otobüs durağında Aşağı inmek zorundasın. İstasyondan müzeye ortalama yürüme mesafesi 450-500 metredir. İstasyondan geçen otobüsler şunlardır:
    • B2 – HAYDARPAŞA – GEBZE
    • 1453 – Miniatürk – Panorama 1453
    • BN1 – HALKALI – EMİNÖNÜ
    • BN2 – KÜÇÜKÇEKMECE – EMİNÖNÜ
    • Diğer bir alternatif ise tramvay hattını kullanmaktır. Sultanahmet tramvay durağında İndikten sonra müzeye ulaşmak için yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 200-250 metre.
    • T1 – Zeytinburnu – Kabata
    • Diğer bir alternatif ise trenle gitmek. Cankurtaran Tren Garı’nda İndikten sonra müzeye ulaşmak için yürümeniz gereken mesafe 700-750 metre.
    • B1 – Sirkeci – Yüzük
    • Diğer bir alternatif ise metroyu kullanarak ulaşmak. Marmara Sirkeci Garı’nda İndikten sonra yürümeniz gereken ortalama mesafe 1,2 km’dir.
    • M5 – KAZLIÇEŞME – SÖĞÜTLÜÇEŞME

Fatih’e geldiğinde, Al Fateh gezilecek yerler Sizler için oluşturduğumuz seyahat listesine bir göz atmak isterseniz sizi buraya alalım. 🙂

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın