Trabzon’da gezilecek yerleri sizler için tek tek topladık. Karadeniz denilince akla gelen illerden biri belki de en güzeli Trabzon’dur. Fatih Sultan Muhammed Han tarafından bu millete kazandırılan vilayet, yeşil ve temiz havanın herkese cömertçe sunulduğu bir yerdir.
Karadeniz turu yaptığınızda, Karadeniz kıyısında en güzel yerlerin bulunduğu yerin Trabzon olduğunu anlayacaksınız. Trabzon’da manzara, tarih, nostalji ve modern mekanlar güzel bir harman olarak misafirlerini karşılıyor.
Halkının misafirperverliği ve yemeklerin Trabzonlu usta şefler tarafından yapılması, her yerde damak tadınıza uygun lezzetleri bulmanızı sağlayacaktır. Hoşunuza gittiyse önce Trabzon’da gezilecek yerleri sonra da lezzetli yöresel yemekleri tadacağınız yerleri yazalım.
İçerik Tablosu
Karadeniz’in eşsiz fotoğrafları
Bu güzel Karadeniz’i daha yakından görmek isteyenlere yakından bakalım. Lütfen daha fazla video gelmesi için bizi motive edin. YouTube kanalımıza abone olun. 🙂
marj: Tanıtılan yerler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz konu başlığına tıklamanız yeterli.
Trabzon gezilecek yerler listesi
1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve 16. yüzyılda Trabzon vilayeti olarak yönetilmiştir. 18. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olmuş ve 19. yüzyılda birçok sanayi kuruluşu burada faaliyet göstermeye başlamıştır.
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Türkiye’nin bir parçası oldu. Günümüzde turizm, tarım, balıkçılık, ticaret, sanayi gibi alanlarda önemli bir şehir olarak varlığını sürdürmektedir. Sözü daha fazla uzatmadan, Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken yerlere hızlıca bir göz atalım.
1. Trabzon Uzungöl
Birçok kartpostal onu tanıyor Trabzon Uzungöl, Çaykara ilçesinde deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bir yer. Orman havasının tadını çıkarmak isteyenler, sarp kayalıkların ve alp dağlarının sanat eseri gibi sıralandığı Uzungöl’de harika bir deneyim yaşayabilir.
Tranzon’da yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yeri ifade eden Uzungöl’de tanıştığınız yabancı turistler ile bunu anlamak mümkün. Özellikle Japon turistlerin geldiği söyleniyor.
Uzungöl’de yapılacak aktiviteler arasında rekreasyona yönelik turlar, kuş gözlemciliği ve botanik yer almaktadır. Yaban hayatının oldukça hareketli olduğu Uzungöl’de orman yürüyüşünüzü tek başınıza yapmamanız tavsiye edilir. Kurt, ayı ve tilki gibi hayvanlar ormanlarda tehlikeli olabilir.
2. Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon’un tarihi mirasını gezmeden gezinizi sonlandırmayın. Planlarınız arasında tarihin en büyük tanıklarından biri olan Trabzon’un merkezinde yer alan, Trabzon Ayasofya MüzesiÖrneğin, elbette.
Bu müze, Latinlerin Roma’yı ele geçirmesinden sonra Trabzon’a kaçan Kral Manuel tarafından kurulmuştur. Yapının Bizans’ın geleneksel kilise mimarisini yansıttığını anlayabilirsiniz. Diğer kiliseler gibi kare ve çapraz bir yapıya sahip olan Ayasofya Müzesi’nin revaklı 3 girişi vardır.
Şu anda müzenin bir bölümü cami olarak değerlendiriliyor. Tarih boyunca birçok kez Trabzon’un Rus işgali sırasında Rus askerleri tarafından cami, kilise ve mühimmat deposu olarak kullanılmıştır.
3. Trabzon Bedesten Çarşısı
Yine Trabzon’un merkezinde tarihe tanıklık eden büyük bir tarihi yapı daha. Burada hediyelik eşya almak isteyenler birçok alternatif “Trabzon Hatırası” aksesuarı bulabilirler.
Trabzon-Bedesten ÇarşısıYavuz Sultan Selim Han’ın annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırılmıştır. Ancak bu tarih kitaplarında kesin bilgi olarak yer almamaktadır. Binanın daha eski olduğunu iddia eden tarihçiler var.
Çarşı içerisinde Osmanlı mimarisinin gücünü yakalayan dekoratif bir yapı bulunmaktadır. Çarşıda gezerken geçmişe yolculuk yapacağınızı söyleyebilirim.
4. Trabzon Kalesi
Trabzon’un en güzel semtlerinden biri olan Araklı’nın Kaleçik semtinde yer almaktadır. Trabzon KalesiEski zamanlara kadar gider. 5. yy’a kadar uzanan geçmişine rağmen surların çoğunun ayakta kalmış olması, yapılarının ne kadar sağlam olduğunu bize gösteriyor.
Kalenin üst, orta ve alt burçlara ayrılmış bölümleri vardır. Kuzgun ve İmaret Çayı üzerinde büyük bir kaya üzerine kurulmuştur.
Kalenin stratejik değeri nedeniyle Fatih Sultan Mehmed ve Yavuz Sultan Selim tarafından yeniden inşa edilmiş ve içine cami, misafirhane, hamam gibi yapılar inşa edilmiştir.
5. Trabzon Boztepe
Trabzon’a gidenlerin dillerinde gül ağacı haline gelmiş bir yer. Trabzon Boztepe, Trabzon merkezdeki en yüksek noktayı ifade eder. Buradan sabah akşam şehri izleyebilir, güneşin Trabzon semasına nasıl yansıdığını ve şehrin güzelliğine nasıl estetik kattığını görebilirsiniz.
Akşam ise şehir ışıklarının lazer şovu eşliğinde izleyebilir ve bu şovu seyircilerin arasındaymış gibi izleyebilirsiniz. Tesis bünyesindeki kafelerde sabahları organik kahvaltı yapabilirsiniz.
Buraya giderken teleferiği kullanmayı tercih edin. Bu heyecanı kendi üzerinizde çok fazla yaşamayı asla düşünmeyin.
6. Sümela Manastırı
Sümela ManastırıAltındere köyünün 300 metre yukarısında bulunan Meryem Ana, sarp kayalıklar, ormanlar ve mağaralar, geleneksel manastırların şantiyeleri geleneğine göre inşa edilmiştir.
Meryem Ana adına kurulan manastır, Sümela adını siyah anlamına gelen Dibs kelimesinden almıştır. Manastırın bulunduğu karanlık dağlara baktığınızda buraya neden siyah anlamına gelen Sümela dendiğini anlayabilirsiniz.
7. Cal Mağarası
Karadeniz’in en güzel illerinden biri olan Trabzon, gezilecek en önemli yerlerden biridir. Cal Mağarası. Doğal oluşumları ve güzelliği ile cennetten bir köşeyi andıran mağara, 8 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın bilinen en büyük ikinci mağarasıdır. Ancak şu ana kadar sadece bir kilometrelik kısmı ziyarete açıldı.
Girişten 200 metre sonra iki kola ayrılan mağaranın sol kolu 150 metre uzunluğundadır Kolun ucundaki odadan sular kireçtaşı platolar üzerinde “erime çukuru” olarak bilinen eliptik bir doolinden akmaktadır. Sağ kol 400 metre uzunluğunda olup, yaklaşık 60 metre olan kol üzerinde göl ve şelale bulunmaktadır.
Trabzon’da ne yiyoruz?
Merkezde yer alan Akçay Lokantası, havası ve doğasıyla harika şehirde damak tadınıza uygun yöresel yemeklerin adresi. Kuzu ızgarayı tatmadan buraya gelmemenizi tavsiye ederim. Tabii ki Trabzon’a gelip Karadeniz ekmeği yememek mümkün değil.
Bu nedenle merkezde de popüler olan Bozo Usta, Karadeniz frencisi olarak şehir dışından gelen misafirlerini ağırlıyor. Açık kavrulmuş yumurta pidesini tavsiye ederim. Trabzon Beyazı, hamsi ve diğer yöresel yemekler için Trabzon Merkez’de pek çok alternatif mekan bulunuyor.
Trabzon yöresel yemekleri arasında oldukça popüler olan “Yörük Kavurma” yine damak zevkinize uygun ve afiyetle yenebilecek Trabzon lezzetleri arasında yer alıyor. Hamsi tava gibi yörede tatmadığınız lezzetler Trabzon’da sizi bekliyor!
Trabzon’da nerede kalınır?
Merkezde ve diğer alanlarda misafirlerini ağırlayan çok sayıda otel ve pansiyon bulunmaktadır. Tatil bütçenize göre Trabzon’da bütçenize uygun otel ve pansiyonları rahatlıkla bulabilirsiniz.
Şehir, misafirlerini ağırlamak için yeterli yatak kapasitesine sahiptir. Zorlu Grand Hotel, şehir merkezinde yer alan konforlu ve lüks bir oteldir. Daha ucuz otel arayanlar için merkezde bulunan Noor Hotel sizleri bekliyor.
Trabzon’a nasıl gidebilirim?
Trabzon ilimize ulaşım imkanları bitti diyebiliriz. İstanbul’dan Trabzon’a hava ve karayolu ile 1 saat 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca gemi ile de Trabzon’a ulaşmak mümkündür.
Deniz yolunun yoldan daha uzun sürdüğünü unutmayın. İmkanınız varsa uçakla seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Trabzon nerede ve nasıl gidilir?? Daha detaylı bilgi için bu makaleyi okuyabilirsiniz.