Trabzon ili Iraklı ilçesine bağlı Kalecik ilçesinde bulunan Trabzon Kalesi, denizi görebilecek şekilde inşa edilmiş bir yapıdır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon ilini almasından sonra denizden gelebilecek saldırılara direnmek için yaptırılmıştır. Tarihçiler, Trabzon’un en yüksek tepelerinden birine kurulan kalenin, Trabzon İmparatorluğu’nun höyüklerinden de yararlandığını aktarıyor. Trabzon Kalesi, günümüze ulaşan eserler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Kale, üst, alt ve orta kale şeklindeki yapısıyla deniz seviyesinden şehrin en büyük tepelerine kadar uzanır.
İçerik Tablosu
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde adı geçen kale
Osmanlı seyyahlarından Evliya Çelebi Efendi de Trabzon Kalesi’ni ziyaret etti. Eserinde kale ile ilgili şu satırlara dikkat çeker: “Dağın 77 kişinin girdiği yamacında cehennem kuyusu kadar derin bir çukur vardır. Tam kesme kayadır. Cami vardır, muhafazakar evler, mahzenler ve cebehaneler.”
Kalenin tepesi, şehrin koruma yeri olan kalenin merkezi noktasını işaret ediyor. İşte denizden gelen kuvvetleri püskürtmek için topçu ateşinin açıldığı cepheler. Cephelerin namlusunun sıradan toplardan çok daha büyük olması, tarihçileri Fatih Sultan Mehmet’in çektiği Şahin toplarının da Trabzon şehrini korumak için kullanıldığına işaret etmeye yöneltmiştir.
Osmanlılar kaleyi antik kalıntılardan çıkarılan taşlarla inşa ettiler. Tarihçiler, Trabzon Kalesi’nin bulunduğu bölgede hipodrom kalıntıları, kuleler, hamamlar ve saraylar gibi yapıların olduğunu söylüyor. Kalenin iç yapısı, düşman gözlemini sağlamak için inşa edilen kale ve diğer kulelerden daha büyük inşa edilmiştir. İç kalenin doğu kısmı yani Kuzgundere’ye bakan yönü surlarla korunmuştur. Moloz ve blokların kullanıldığı bu bölümlerde bazen insan yazıtlarına da rastlandığını söyleyebiliriz.
Trabzon Kalesi Orta Kale Dairesi
İç kale ve üst kalenin devamı niteliğinde olan orta kalenin düzenli bir yer olmadığını kaydettikten sonra İmari, Zaganos, tabakhane ve kule kapıları olduğunu söyleyelim. Burada ayrıca iki önemli cami var. Bu camilerin adları Ortahisar Camii ve Juma Camii’dir. Ayrıca merkez kalede devlet dairesi, kule hamamı, çifte hamam, Musa Paşa Camii ve Şirin Hatun Camii bulunmaktadır.
Kalenin alt bölümü Zağanos kalelerinden denize kadar uzanır. Pazar ve menora kapıları doğu tarafında yer almaktadır. Bu kalenin çevresinde St. Andrea Kilisesi, Pazarkapı Camii, Sekiz Sıradan Hamam, Amasya Camii, İskenderpaşa Çeşmeleri, Tufan Hamamı, Kondoboğlu ve Yarmbeyoğlu Evleri.
Trabzon Kalesi Rezidans
Trabzon Kalesi’ni ziyaret edecekseniz pek çok konaklama alternatifi var. Araklı semtinde kalabileceğiniz gibi merkezi otellerde de konaklayabilirsiniz. Araklı semtinde bulunan Ferah Hotel, bütçe dostu bir fiyata konaklamak için güzel bir yerdir. Ancak merkezde otel kiralamak isteyenler için Novotel’in imkanları uygun olabilir.
Trabzon Kalesi ziyaret saatleri
Kale hafta boyunca ziyarete açıktır. Güvenlik nedeniyle akşam saat beşten sonra kaleye girmek yasaktır. Bu nedenle sabah veya öğleden sonra giderek kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kaleye girmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Trabzon Kalesi nerede ve nasıl gidilir?
Tebük: Ortahisar Mh. s. 61030 – Trabzon / Türkiye
Nasıl gidilir? Trabzon Kalesi’ne gitmek için merkezden Araklı ilçesine otobüs veya minibüslere binebilirsiniz. Kendi aracınız ile Trabzon sahil yolundan Araklı’ya ulaşabilir ve kalenin bulunduğu Kalecik ilçesine ulaşabilirsiniz.