https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Trabzon Ayasofya Müzesi, oraya nasıl gidilir? - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Trabzon Ayasofya Müzesi, oraya nasıl gidilir?

Trabzon Ayasofya Müzesi, oraya nasıl gidilir?

Trabzon Ayasofya Müzesi 01

Trabzon İmparatorluğu’nun ilk kralı Manuel Komnenos (1238-1263) döneminde yaptırılan Ayasofya Kilisesi, bugün Ayasofya Müzesi adıyla ziyaretçilerini bekliyor. Aslında büyük bir değişim geçirmiş olan bu yapı, birkaç kez cami, kilise ve müzeye dönüştürülmüş ve kullanımı değişmiştir. Trabzon İmparatorluğu’nun Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yıkılmasından sonra 1584 yılına kadar kilise olan yapı, padişahın emriyle terk edilerek camiye çevrilmiş ve Müslümanlara verilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların Trabzon’u işgaliyle kilise ve orduya ait kalıntıların saklandığı bir depo olarak kullanılmıştır. Daha sonra Cumhuriyet döneminde müze olarak inşa edilmişse de 28 Haziran 2013 Cuma namazı ile cami olarak yeniden açılmıştır.

Karadeniz’in eşsiz fotoğrafları

Bu güzel Karadeniz’i yakından görmek isteyenler gelin birlikte bakalım. Lütfen daha fazla gelecek videolar için bizi motive edin. YouTube kanalımıza abone olun. 🙂

Yapı hakkında bilgi

Binanın temeli Bizans kiliselerinin geleneksel mimarisine dayanmaktadır. Bu açıdan kare haç profili ve merkezi kubbe Bizans kiliselerinin geleneksel mimari özelliklerini vurgulamaktadır. Binanın koridorlara üç girişi ve kuzey, batı ve güneyden üç girişi vardır. Yapının harika bir mimari eser olduğu söylenebilir. 12 köşeli kubbe, eskilerin nasıl düşündüklerini estetik olarak ortaya koyan bir mimari türüdür. Ayrıca kubbelerin kemer ve üçgenlerle birbirine bağlanması da yapının estetiğini artıran bir diğer unsurdur.

Tarihçiler, yapının da dönemin ünlü Selçuklu mimarisinden etkilendiğini örneklerle açıklıyor. Biri revak cephelerinin geometrik şekillere sahip olması ve batıdaki mukarnas nişlerinin Selçuklu mimarisinin bir örneği olmasıdır. Binaya güneyden girdiğinizde, girişin hemen üzerinde Adem ile Havva’nın yaratılışı kabartma sanatıyla anlatılmaktadır. Aynı yerde tek başlı kartal şeklini de görebilirsiniz. Bu figürün anlamının, yaklaşık 257 yıl Trabzon vilayetini yöneten Comenus’un sembolü olduğu söyleniyor.

Ayasofya süslemeleri

Binanın içinde çok fazla mozaik olduğunu fark edebilirsiniz. İncil’deki bazı olayların fresklerde anlatılması esasına dayanır. Ayrıca fresklerden birinde Hz. İsa’yı Yaratıcı olarak gösteren bir fresk vardır. Merkezi yerleşim yapısı, taş işçiliğindeki ustalığı, duvarların gizemli yapısı ve görkemli pasajları ile önemli bir tarihi değere sahip olan Ayasofya Müzesi, sanat tarihi açısından pek çok kişinin ilgisini çeken karakterlere sahiptir.

Trabzon Ayasofya’da Konaklama

En iyi Trabzon otelleri merkezde sizleri bekliyor. Zorlu Grand Hotel de bunlardan biri. Uygun fiyatlı bir otel istiyorsanız Aksular Hotel size Trabzon’un merkezinde konaklama imkanı sunuyor. Bir diğer alternatif ise Usta Park Otel.

Trabzon Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri

Ayasofya Müzesi, 2013 yılından sonra ibadete açılan bir cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ancak yapının içinde tarihi eser bulunan bölümleri müze olarak kullanılmaya devam etmektedir. Camilerle her zaman parça ziyaretleri yapılabilir. Müze bölümlerini ziyaret etmek için hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında Ayasofya’nın kapısında olmanız gerekmektedir. Müze kartı olanlar için giriş ücretsiz, müze kartı olmayanlar için 8 TL ödeniyor.

Trabzon Ayasofya Müzesi Nasıl Gidilir?

Tebük: Fatih Muhammed h. s. 61040 – Trabzon / Türkiye

telefon: +90462223 3043

Nasıl gidilir?: Ayasofya Müzesi, Trabzon ilinin merkez ilçelerinden biri olan Fatih ilçesinde, özel arabası olanlar için Trabzon merkezden devlet sahil yolundan güneye gittiklerinde yolun sol tarafında yer almaktadır. Ayrıca özel aracı olanlar, Ayasofya Müzesi’nin arka caddesi olan Zübeyde Hanım Caddesi’ni takip ederek müzeye ulaşabilirler. Özel aracı olmayanlar için Trabzon merkezden kalkan minibüs ve minibüsleri Fatih ilçesine götürmeleri yeterli.

Trabzon Ayasofya Müzesi Resimleri

Trabzon Ayasofya Müzesi Çizimi

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın