Bu gezi senin için mersinEski adı Kydnos olan Tarsus şelalesini ve güzelliğini sizlere tanıtacağız. Seyhan ve Ceyhan’ın bulunduğu yüksek Toros Dağları’ndan iner. Akdeniz’e ulaştığında durgun sularıyla insana huzur verir. Ancak şelale, çılgın görünümüyle tüm bölgenin geçmişinin izlerini taşıyor.
Çukurova’nın üç nehrinin en soğuk, en küçük ve en ünlüsü olup, tortuları milyonlarca yıldır taşınmaktadır. Yıllardır yaptığı katkılarla bu bölgenin kalkınmasına destek olmuştur. Tarsus’un Tarsus olmasının en büyük sebebi Berdan’dır. Tüm güzelliğine rağmen daha sonra bir şelale ile ödüllendirildi.
Kısa Açıklama: Dahası Türkiye’de görülecek yerler E Türkiye’deki şelaleler Sizler için oluşturduğumuz seyahat listelerine göz atabilirsiniz. Amacınız bu bölgeyi keşfetmekse, kısıtlı zamanınızı benzersiz kılacaktır; Mersin Gezilecek Yerler Listemiz sizler için.
İçerik Tablosu
Tarsus Şelalesi ve antik mezarların tarihi
Tarsus şelalesi, hayatını kan dökerek ve entrikalarla savaşlarda geçirmiş bir insanın yarattığı en güzel ve etkileyici eserlerden biridir. Şelale, Bizans İmparatoru Justinianus (MS 527-565) tarafından şehri selden korumak için yaptırılmış bir eserdir. Bu eser, nehrin seyrini değiştirme fikriyle ortaya çıktı.

Tarihi eser olan şelale doğa ile bütünleşerek ortama farklı ve esintili bir hava katmaktadır. Şelalenin bulunduğu alan Roma dönemine kadar mezarlık olarak kullanılmıştır. Sular azaldığında bu antik mezarları görmek mümkün. Bu mezarların çoğu, insan tahribatı nedeniyle hayatta kalamamıştır.
Mezarlara ulaşım, oda mezar adı verilen eğimli ve basamaklı girişleri olan antik yapılardır. Yakındaki bazı mezarlar, zayıf akıntılar ve zayıf konglomera kayaları nedeniyle tahrip olmuştur. Yıkılan mezarlar hazine avcıları tarafından ağır hasar görmüş ve tahrip edilmiştir.
Tarsusluların ve çevredekilerin en çok ilgi gösterdiği yer şelale ve çevresidir. Zamanın değişmesiyle çevredeki binalarla dolup taşmaya çalışılsa da, taze görünümü ve havasıyla her zaman cazibe merkezi olmaya devam edecek. Şelalesi, muhteşem suları, bahar aylarında gün batımı ve gün doğumu ile ziyaretçilerine harika bir sinema manzarası sunmaktadır.
Yaz aylarında sular azaldıkça bu resim değişmeye başlar ancak yaz sıcağına rağmen suyun soğukluğu kaybolmaz. Bunun nedeni ise çok kısa sürede Toros dağlarından inmesidir.
Soğuk suyu nedeniyle Araplar o dönemde Kidnos al-Bardan adını verdiler. Bardan ismi bu güne Bardan olarak geldi ve hayatımıza girdi. Bardan’ın soğuk sularının toparlandığı aktarıldı.
Halife Meymun’un şifa bulmak için Bardan’ın soğuk sularında yıkandıktan sonra zatürreye yakalandıktan sonra Tarsus’ta öldüğü ve Tarsus’a gömüldüğü bilinmektedir. Kaynaklara göre, geçmişte yaşayan Büyük İskender, Berdan’da banyo yaptıktan sonra zatürreye yakalanmış ve bir türlü iyileşmemişti. Kısa bir süre sonra Suriye’de öldüğü tarihi kaynaklarda geçmektedir.
Berdan Nehri üzerinde bulunan Tarsus Şelalesi, çevrenin bıraktığı en güzel miraslardan biridir. Her yerde Tarsus adı geçse de şelalenin güzelliğinden de söz edilir. Geçmişten gelen ve ülkemizde kalan en güzel miraslardan biridir.
Tarsus’ta Gezilecek Yerler
Tarsus’taki Aziz Paul Kilisesi ve Evi, Tarsus’taki en önemli tarihi yerler arasındadır. St. Paul’s Street İsa’nın On İki Havarisinden biridir. Bu evin önündeki kuyu şifalı olarak kabul edilir. Yanındaki sokakta 19. yüzyıl Tarsus evleri var.

Bu evler eski taç işçiliği kullanılarak inşa edilmiştir. Tarsus’ta ayrıca Danyal Peygamber’in türbesi ve mescidi bulunmaktadır. Zaman zaman tadilattan geçse de gezilecek en güzel yerlerden biridir. Rum Ortodoks Kulesi, Eshab-ı Kehf Mağarası, Saat Kulesi, Ulu Cami, Kubad Paşa Medresesi Tarsus’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Tarsus’u ziyaret etmek gerçekten de tarihi bir gezi. Birçok anıt ve esintileri olan bir şehirdir.
Ne yiyorsunuz, nerede kalıyorsunuz?
ne yemeye gidiyorsun?: Tarsus şelalesi çevresinde bulunan Şelale restoranını tercih etmelisiniz. Burada şelalenin hemen dibinde yenen kavurmanın tadı unutulmayacak kadar lezzetli.O durgun suyun sesi ve taze şelale esintisi şelalenin dibinde yemek yerken huzur bulmak için birebir. Bunun dışında yemek konusunda gezgin olan yörenin yöresel yemeklerini tercih ediyorsanız mutlaka Anadolu Sofrası’na gitmelisiniz ve Tarsus’tan alacağınız en güzel hediye havuçtur.
Nerede kalınır?: Tarsus şelalesi yaz ayları için turistik bir yer olduğundan konaklama seçenekleri de oldukça fazladır. Şelalenin yakınında konaklamak isterseniz konaklamak için bir otel seçebilirsiniz. Noble Otel: 0324237 22 10, Tarsus Otel, Mersin: 0324614 06 00
Tarsus şelalesine nasıl gidilir?
Tebük: Çağlayan Mah. 33460 – Tarsus / Mersin
Nasıl gidilir?: Mersin’e 27 kilometre uzaklıkta bulunan Tarsus’a toplu taşıma ve binek araçlarla ulaşım kolaydır. Adana’ya 25 dakika, Mersin’e 20 dakika. İstanbul’dan Tarsus’a gelecekler Ankara – Aksaray – Ulukışla – Mersin – Adana istikametini takip etmelidir. Konum bilgisi almak için tıklayın
Diğer gönderilerimize göz at
- Kemerburgaz Kent Ormanı İstanbul | Nerede, giriş ücretleri ve piknik alanları
- Katak Kanyonu Gazebo (ziyaret saatleri ve giriş ücretleri) / Kastamonu
- Ünye Gezilecek Yerler
- Yetişkin Çocuk Oyun Alanı (Mekan, Çalışma Saatleri ve Giriş Ücreti)
- paris gezi rehberi
- Uzay Kampı Türkiye Nerede?, Katılım Ücreti ve Genel Bilgiler / İzmir
- İstanbul yakınlarındaki sahil otelleri