7.03.2022 09:50:00
Sümela Manastırı
Ülkemizde turizm denilince akla gelen ilk on nokta arasında uzun süredir Sümela Manastırı yer almaktadır. Bu manastır ülkemizin ve Trabzon turizminin tanıtılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Ancak uzun süre restorasyon çalışmaları nedeniyle halktan uzaklaşmıştır. Yakın zamanda parça parça açılan manastır yeniden anılmayı bekliyor.
Sümela Manastırı Nedir?
Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinin en yüksek noktalarından birinde, sık ormanlar içinde kurulmuş bir dini eğitim alanıdır. Dağın dik bir noktasına inşa edilmiş, bugün kabaca birkaç kolej büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır. Okul bölgelerinin yanı sıra ibadethaneler ve yaşam alanları da bulunmaktadır. Antik çağdaki birçok din eğitimi noktası gibi, onlar da dikkat çekmemeyi tercih ettiler. Gelin bu büyülü noktayı daha yakından tanıyalım.
Sümela Manastırı Tarihi
Sümela Manastırı kesin olarak bilinmemekle birlikte MS 375-390 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapımı birçok aşamadan geçmesine rağmen başlangıcı Aziz Barnabas’ın rüyasına dayanmaktadır. Bu Atinalı aziz, İsa’nın zamanında yaşamış olan ve adının İncil’de geçtiği varsayılan Barnabas değildir. Atinalı aziz buraya gelip bir manastır kurmayı hayal etmiş. O zamanlar Yunan İmparatorluğu’na ait bir bölge olan Trabzon’da bugün Karadağ olarak adlandırılan bölgeye ulaşıldı ve burada çalışmalara başlandı.
Uzun süre orijinal haliyle aktif olarak yetiştirilen alan, 13. yüzyılda yenilenerek bugünkü haline yaklaştırılmıştır. Manastır uzun yıllar Hristiyanlığın en önemli öğretim alanlarından biri olmaya devam etmiş, Osmanlı döneminde de aynı prestijle hizmet vermeye devam etmiştir. Birçok padişahın bu yer hakkında ferman yazıp koruduğu bilinmektedir.
Sümela Manastırı’na nasıl gidilir? giriş bedeli
Sümela Manastırına gitmek oldukça zordur. Trabzon’un Maçka ilçesine vardıktan sonra Altendere Milli Parkı’na hareket. Milli parka giriş ücretini ödedikten sonra önünüzü kesip ücretli otoparka götürüyorlar. Sonra bu otoparkın parasını ödüyorsunuz ve Sümela’ya giden otobüslere binmek için para ödüyorsunuz. Sümela girişine ulaştıktan sonra yaklaşık 10 dakika manzaralı bir patika yoldan yürüyerek manastıra gidiyorsunuz ve başka bir ücret yok diyor. Manastırın içine girdikten sonra gişe sizi karşılıyor. Manastıra giriş ücretini de ödüyorsunuz. Müze kartınız yoksa manastıra giriş ücreti olarak 75 lira daha ödüyorsunuz. Manastırı ziyaret edene kadar yaklaşık 100 lira. Gitmeden önce bu kısmı bildiğinizden emin olun, böylece daha sonra damak tadınızı kaybetmeyin.
Aya Varvara Kilisesi
Toplu taşıma ile Sümela Manastırı’na ulaştıktan sonra çalışmaları geçtikten sonra yol ikiye ayrılıyor. Bu yolun sağından 70m devam edin ve 2 dakikalık bir yürüyüşten sonra hemen iniyorsunuz. Taş duvara girdiğinizde solunuzda bir tepe, sağınızda küçük odalara benzeyen taş bir alan görüyorsunuz. Sağınızda eğitim alanını ve ardından bir eğitim şapeli görüyorsunuz. Sümela Manastırı’ndan sonra pek fazla kişinin ziyarete gitmediği bu nokta, en az Sümela kadar güzel bir manzaraya sahiptir. Ayyavarvara Kilisesi’ni görmeden dönmemenizi öneririz. Burası için ekstra bir ücret ödemiyorsunuz.
Sümela Manastırı ile ilgili İmkanlar
Sümela Manastırı çevresinde oteller, bungalovlar, pansiyonlar ve kamping tesisleri bulunmaktadır. Birçoğu alanın altında. Dilerseniz Macaca’nın merkezinde konaklama imkanları da mevcut. Ayrıca Trabzon şehir merkezinden bölgeye direkt toplu ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle günübirlik bir tur işinizi görecekse, seçeneklerinizi de merkezde değerlendirebilirsiniz.
Sümela çevresinde yeme-içme için birçok catering hizmeti bulunmaktadır. Fast food için Milli Park içinde yerler bulabilirsiniz ve Trabzon denilince akla gelen ilk yemek tabi ki ortaya koymaktır. Sabah erken saatlerde ziyaret etmek isterseniz, bölgede kahvaltı için quemak yiyebilirsiniz. Arabanız ve vaktiniz varsa civardaki Hamsiköy’de sütlaç da yiyebilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
- Ydigoller Milli Parkı (Nereye, Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?) Giriş Ücreti
- Muğla’nın en güzel koyları
- Belvenelli Galerisi | Fuar alanı nerede ve ziyaret ve giriş ücretleri
- Jens Elamar Teras | Nerede, restoran ve konaklama ücretleri
- Çorlu gezilecek yerler listesi | En iyi 12 yeri keşfedin!
- Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler
- Flora Garden Beach Club Nerede Nasıl Gidilir – Değerlendirmeler