https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Sultan Ahmed Arasta Çarşısı (Çarşı) nerede ve nasıl gidilir? / İstanbul - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Sultan Ahmed Arasta Çarşısı (Çarşı) nerede ve nasıl gidilir? / İstanbul

Sultan Ahmed Arasta Çarşısı (Çarşı) nerede ve nasıl gidilir? / İstanbul

Sultanahmet Arasta Pazarı – 01

Yazın yavaş yavaş vedalaştığı bu günlerde sonbahar çok yakında kapımızı çalacak. Bu durum göz önüne alındığında sizler için tatil yerlerinden ziyade tarihi yerler ve müzelere odaklanmak istedik. Özellikle İstanbul’da günübirlik ziyaret edebileceğiniz pek çok yer var. Bunların en ünlüsü genellikle her zaman kalabalıktır. Bugünkü yazımızda sizlere İstanbul’un önemli yerlerinden biri olan ancak diğer yerler kadar ünlü olmasa da ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatan Arasta Çarşısı’ndan (Arasta Çarşısı, Arasta Çarşısı) bahsetmek istiyoruz. Umarız sizler için hazırladığımız ve hafta sonu planlarınızı yeniden gözden geçirmenize yardımcı olacak bu makaleyi beğenmişsinizdir.

arasta ne demek?

günlük hayatta pek karşılaşmayacağımız bir kelime türü olan arasta; Genellikle aynı türden ürünlerin satıldığı bir pazar veya çarşı anlamına gelir. Zamanla bu tür pazarlara çeşitli türlerde ürünler dahil olmuş ve giderek anlamlarını kaybetmeye başlamıştır. Ancak adını hiç kaybetmedi. Günümüzde Sultanahmet, Selimiye ve Rüstem Paşa camilerinde hala Arastas bulunmaktadır. Bu dükkânlar genellikle vakıflara ait olup, kazanılan para camilerin masraflarına ve bakımına harcanmaktadır. Bugünkü yazımızda sizlere Sultan Ahmet Arasta (İstanbul) hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Sultan Ahmet Arasta hakkında genel bilgi

Sultan Ahmed Arasta Çarşısı - 05
Sultanahmet Arasta Çarşısı

Sultanahmet Camii’nin arkasındaki arastanın diğer adı Sipahiler Çarşısı. Bu ismin nedeni o dönemin sipahi ürünlerinin burada satılmasından dolayı Sipahiler Çarşısı olarak da anılmaktadır. Yaklaşık 103 yıl önce (1912) çıkan yangın sonucunda birçok dükkan küle dönmüş ve büyük hasara yol açmıştır. 1930’larda yapılan kazılarda çok sayıda mozaik bulundu ve bu alanın Bizans döneminden kalma yapıların üzerine inşa edildiği anlaşıldı.

Komşu gecekondu sakinleri uzun yıllar kullanılamaz durumda olan pazarı işgal etti. Seksenli yıllarda İşletmeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalardan sonra çarşı restore edilerek kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bugün Arasta Sultanahmet’te sadece bir çeşit ürün satıldığını söylemek yanlış olur. 70’e yakın dükkânın bulunduğu çarşıda çoğunlukla hediyelik eşya çeşitleri, İznik çinileri ve İstanbul’a sık gitmeyenlerin de alabileceği “İstanbul hediyelik eşya” türünden eşyalar satılıyor.

Arasta’yı ziyarete gelenlerin çoğu, Sultanahmet ve Ayasofya’yı ziyaret ettikten sonra ilk olarak durmaktadır. Görkemli mimari yapıların cazibesinden kurtulmadan çarşıya gelenler burada farklı bir ruh halindeler. Hazır buradayken, yorgun bir kahve içmeden dönmeyin. Modern hayatın koşuşturmacasından uzaklaşmak ve dinlenmek için mükemmel bir yerdir. Arasta Çarşısı’nda ayrıca kazılar sırasında ortaya çıkarılan mozaikleri görebileceğiniz bir müze de bulunuyor. Ayrıca Arasta Çarşı Mozaik Müzesi’nde ya da diğer bir deyişle Büyük Saray Mozaik Müzesi’nde sergilenen mozaikleri de görmenizi öneririz.

Sultan Ahmed Arasta Çarşısı nerede ve nasıl gidilir?

Tebük: Sultanahmet, Arasta Çarşı No: 143, Fatih / İstanbul

Çarşı, Sultanahmet Camii’nin hemen arkasında yer almaktadır. Ulaşım için farklı seçenekler kullanabilirsiniz. Arasta Pazarı’na ulaşmak için kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları şu şekildedir:

  • İETT toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmek ÇATLADIKAPI otobüs durağında Aşağı inmek zorundasın. İstasyondan pazar alanına ortalama mesafe 350-400 metredir. İstasyondan geçen otobüsler şunlardır:
  • B2 – Haydarpaşa – Gebze
  • 1453 – Miniatürk – Panorama 1453
  • BN1 – Halkalı – Eminönü
  • BN2 – Küçükçekmece – Eminönü
  • Diğer bir seçenek ise tramvay hattını kullanmaktır. Sultanahmet tramvay durağında Aşağıya indiğinizde çarşıya ulaşmak için ortalama 500-550 metre yürümeniz gerekiyor.
  • T1 – Zeytinburnu – Kabataş
  • Başka bir seçenek de trenle gelmek. Cankurtaran Tren Garı’nda Aşağı inerken yürümeniz gereken mesafe 500 – 550 metredir.
  • B1 – Sirkeci – Halkalı
    • Diğer bir seçenek ise metro ile gelmek. Marmara Sirkeci Garı’nda İndikten sonra yürümeniz gereken ortalama mesafe 1,5 kilometredir.
    • M5 – Kazlıçeşme – Söğütlüçeşme

Sultan Ahmed Arasta Pazarı Resimleri

Sultanahmet Arasta Haritası .

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın