https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Süleymaniye Camii’nin tarihi nerededir, nasıl gidilir? - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Süleymaniye Camii’nin tarihi nerededir, nasıl gidilir?

Süleymaniye Camii’nin tarihi nerededir, nasıl gidilir?

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından 1551-1558 yılları arasında I. Süleyman adına İstanbul’da yaptırılan camidir.

Mimar Sinan dönemine ait bir eser olarak tanımlanan Süleymaniye Camii, okul, kütüphane, hastane, banyo, imaret, mezarlık ve dükkanlardan oluşan Süleymaniye külliyesinin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

yapısal özellikler

Süleymaniye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biridir.Yapıldığı günden bu yana İstanbul’da yüzden fazla deprem meydana gelmesine rağmen caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır. Bir filin dört ayağına oturan caminin kubbesi 53 m. Yüksekliği ve çapı 27,5 m’dir. Bu ana kubbe, Ayasofya’da görüldüğü gibi iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe alınlığında 32 adet pencere bulunmaktadır. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır. Caminin yanındaki bu minarelerden ikisi üç şerefeli ve 76 m2 alana sahiptir. Cami avlusunun kuzey köşesindeki son mahfil girişinin cephe duvarının köşesinde yer alan diğer iki minare ise 56 m. büyüklüğünde iki şerefeye sahiptir. yükseklikte. Cami, içindeki kandilleri temizleyecek hava akımına göre inşa edilmiştir. Camiden eserler ana girişin üstündeki odada toplanmış ve mürekkep yapımında kullanılmıştır.

Fil ayağı ana kubbeleri ve destekleyici kubbeleri destekler

Caminin 28 revakla çevrili avlusunun ortasında dikdörtgen bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın bulunduğu bir türbe bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin kubbesi iç kısımda metal levhalar arasına yerleştirilmiş elmaslarla (elmaslar) süslenerek yıldızlarla bezenmiş gökyüzü görüntüsü verilmiştir.
Cami, süsleme bakımından sade bir yapıya sahiptir. Mihrap duvarının pencereleri vitray süslemelidir. Mihrabın iki yanındaki pencerelerde yer alan çini madalyonlarda caminin ana kubbesinin ortasında Fetih Suresi ve Nur Suresi yazılıdır. Cami hattatı Hassan Çelebi.
Süleymaniye Camii 4 minareye sahiptir. Bunun sebebi İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü Kanuni Sultanı’dır. Bu dört minarenin üzerindeki on madalya, onun Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı olduğunun bir göstergesidir.
Osmanlı külliyeleri arasında Fetih külliyesinden sonra ikinci büyük külliye Süleymaniye külliyesidir. Kompleks, İstanbul yarımadasının merkezinde, Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaz’a bakan en yüksek tepede inşa edilmiştir. Mimar Sinan Türbesi cami, medrese, darşiva, daroladis, çeşme, darlkar, daruziye, beylik, hamam, hastane, kütüphane ve dükkânlardan oluşan külliye içinde küçük, mütevazı bir yapıdır. Teriyakiler Çarşısı’nın etrafını iki okul çevreliyor ve arkadaki yol üzerinde iki küçük ev var.

Tiryakiler Çarşısı olarak adlandırılan ince ve uzun meydanın cephesini oluşturan ufuk çizgisine sahip tek katlı medreselerde, her kubbenin altında birer pencereyle sınırlanan iç odaların imaretleri, halinden memnun bir zühd cephesi andırır. okul duvarının pencerelerinin süslemesi ve mimar Sultan Koleh’in kubbe serisi”

Sinan, ana kubbenin kemerine kobra kemeri (güç kemeri) adını verdi. Caminin avlu platformu Haliç tarafındaki yola göre daha yüksektir.

Olia Chalabi’ye göre Süleymaniye Camii

Evliya Çelebi’nin açıkladığı gibi, caminin inşası şöyledir: “Osmanlı İmparatorluğu’nda ne kadar müderris, mimar, usta, işçi, duvarcı, mermer işçisi toplandılar ve Forsa’nın temelini attılar”. üç yıl süreyle sınırlandırılmıştır. Üç yıl içinde binanın temeli yükseldi ve bina şekillendi. Sonuç. Bir yıl böyle kaldı… Bir yıl sonra mihrap, Sultan Bayazidi Veli’nin pistonuna (Heza ipi) göre yerleştirildi. Kubbelerin arasına ulaşıncaya kadar 3 yıl boyunca dört taraftan duvarlarını yükselttiler. Daha sonra yüksek kubbeyi dört sağlam sütun üzerine inşa ettiler. Süleymaniye Camii nasıl oluşmuştur, bu büyük caminin kubbesinin mavi tacı tepesi, Ayasofya’nın kubbesinden yedi arşın yüksekliğinde, dünyayı saran yuvarlak bir kubbedir. Bu eşsiz kubbenin dört sütunu dışında, caminin sağında ve solunda her biri on Mısır hazinesine denk gelen dört antik mermer sütun var… Dünya güzeli sütunlar Elli arşın yüksekliğinde… mihraptakiler ve renkli camlar Serhuş İbrahim’in eseriydi. Her bir cam parçasının içinde yüzbinlerce renkli cam parçası çiçeklerle ve dünyanın her yerinde karada ve denizde yolcular tarafından övülen ve bahtsız olan Allah’ın En Güzel İsimleriyle süslenmiştir. …mihrabında Karahisari kaligrafisiyle, lacivertle yazılmış Zekeriya Zekeriya (Ali İmran, 37) ne zaman sunağa girse yanında yiyecek bulurdu.
Mihrabın sağında ve solunda, insan boyutunda saf bakır ve saf altınla cilalanmış bir şamdan üzerinde burgulu zırhlı sütunlar ve yirmi okaliptüs balmumu kabuğu, Sharhan Maksorich ve her iki yanında yan çıkıntılar var. cami. Yine bu sütunlara eşit olan ince sütunlarda, döşemeler denize ve sağ taraf çarşıya bakar ve saadet büyük olunca bu niteliklerde dua ederler. Bu caminin içinde Kıble Kapısı’nın arkasında iki payanda üzerinde bir şadırvan bulunmaktadır. Ve üst hazine bazı kemerlerin altında çalışır.

Süleymaniye Camii çinileri

Sultan’ın forumları ve Süleymaniye Camii’nin mihrabı

Ahmed Karahisari’nin bu caminin içindeki ve dışındaki hat yazısı günümüzde ne yazılmakta ne de yazılmaktadır. Her şeyden önce, büyük kubbenin merkezinde Allah, göklerin ve yerin nurudur. Onun ışığı, içinde lamba olan bir oda gibidir. Bu bir fincan içinde. Bu cam kandil, inci gibi parlayan bir yıldız, güneşin doğduğu ve battığı yerle alakası olmayan, zeytinyağı ile aydınlatılan kutlu bir ağaçtır. O’nun yağı, ateş dokunmasa da hemen parlar ve nur üstüne nurdur. Allah insanlara benzetmeler yapar. Yedi faziletini Ayetullah Alim’i yazarak göstermiştir. (Nûr 35) Mihrap üzerindeki yarım kubbenin içi… (En’am 79) Suresi. Ve dört rakamın köşesine Allah, Muhammed, Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hassan, Hüseyin yazdı. Ve minberin sağındaki pencerede… (Cin 18) yazılı bir ayet vardır. Üst pencerelerde Allah’ın Güzel İsimleri yazılıdır.

Bu caminin 5 kapısı vardır. Sağ tarafta imamın şapkası, sol tarafta Sultan’ın iki forumu, altında bir vuzera capu ve yan kapaklar ve sol tarafta başlık (Rad 24) var.
Bahsedilen bölüm, caminin belediye başkanından ve haremin üç asil kapısından çıkılıp taş merdivenlerle inilebilir… Bula Nahşivani kadar parlak pencerelerdir. Ve bütün pencereler de böyle… Ortada tipik bir yüzme havuzu var… Avludaki kıble kapısı bütün kapılardan daha yüksekte ve yüksek bir sanat noktası. Hiçbir zaman çiğ beyaz bir kedinin olmaması bir nimettir. Sivri ve uygar kapılı, eşik ham beyaz mermerden ve yerden kat kat kalkanlı, tamamı ham mermer olan buna benzer mermer bir kapı… Bu caminin her biri türbe olan dört minaresi vardır. iki Muhammedi. Dört minare on kattan oluşmakta olup, solunda üç şerefeli minareye Cevahir Minaresi denir.

Süleymaniye Camii’nin ana kubbesi.

Köşesinde zarafet ve güzellik eserleri bulunan bu caminin içinde ve dışında her türlü sanatın büyüleyici görüntüsü vardır. Nitekim inşaat bitince büyük mühendis Sinan şöyle demiştir: “Ey Padişah, kıyâmet gününde sana bir mescid yaptım, Halaşi Mansur, Hallac kemerinden Makalidi Dağları Sibal Dimavand’ı pamuk gibi yere attı. , ve bu caminin kubbesinde, Mansour Kemeri’nin önünde, Cena’yı öven Bu rütbe vardı.

Nişin önünde, yüksek bir kubbenin altında yerde bir ok atışı görülüyordu – Solomon Han’ın arazisinin görünümü hafif olsun.

Caminin üç yanında her biri at şeklinde kum tarlası olan bir dış avlu ve her türlü iri yuvarlak ağaçlar, salkım söğütler, selviler, ıhlamurlar ve karaağaçlar ile süslenmiş geniş bir avlu ve kül ağaçları üç. yanlarda, hepsinde pencere ve on kapı vardır. …banyo kapısı doğuya bakıyor..banyoya merdivenle çıkılıyor ama bu taraftan avluya duvar yok ve İstanbul’u tasavvur etmek için alçak bir duvar örülmüş. Tapanlar orada durur ve Sultan Sarayı, Üsküdar, Boğaz Hisar, Beşiktaş, Tuvana, Galata, Kasempaşa ve Okmediani’nin her yerinde görülebilir.

Bu caminin sağında ve solunda dört mezhebin İslam Şeyhinin dört büyük mektebi, Dar Allah ve Dar Al Koura, tıp ilimleri okulu, sıbyan mektebi, hastane, fakirler için bir mutfak, bir kafeterya, bir misafirhane, gelen gidenler için bir karavan. Yeniçeri Ağaları Sarayı, kuyumcu, tekerlekler, kunduracılar, kısmen aydınlatılmış bir hamam, tetimmei, bin hizmetçi evi…

“Süleymaniye Camii tamamlandığında, yapı bekçisi, zabiti ve bekçisinin tahminlerine göre, 8 defa 100 bin doksan bin üç yüz seksen üç yük flori.” (Jukiai 343-60)
Resimlerle Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii nerede ve nasıl gidilir?

Tebük: Süleymaniye , 34116 Fatih / İstanbul

Nasıl gidilir?: Eminönü Meydanı’na yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Eminönü’ne toplu taşıma ile gidebilir veya buradan taksi ile camiye ulaşabilirsiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın