30.11.2022 14:00:00
Sivas, Orta Anadolu’da geçmişten günümüze hem ticaret hem de konumu nedeniyle tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu bir şehirdir. Ayrıca Türkiye’de Selçuklu eserlerini Konya’dan sonra en çok görebileceğiniz yerdir. Dini ilimlere değer veren bu şehir, bünyesinde bulunan medreselerin çokluğundan dolayı “Mektepler Şehri” olarak anılabilir. Geçmişle günümüz arasında tarihi geçişlere sahip olan bu şehir, nüfusu ve coğrafi zenginliği ile dikkat çekiyor. İşte mimari detaylar, tarihi kokular ve eşsiz kültürel kalıntılarla bezenmiş eserlerle tanışmak için Sivas’ta ziyaret edebileceğiniz en güzel yerler:
Divriği Ulu Camii ve Hastanesi
Sade ve zarif çift kubbeli türbesi olan caminin yanında bir hastane yer almaktadır. Anadolu’nun geleneksel taş işçiliği motifleriyle bezeli bu yapı, Türkiye’de 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ilk yapıdır. Tac Dar Shiva Kapısı, Caminin Kuzey Taç Kapısı, Tac Şah Mahvili Kapısı ve Batı Taç Kapısı Caminin eşsiz yapısı görkemini arttırmaktadır. Darü’ş-Şifa, sadece mimari yapısı değil, aynı zamanda özenli taş işçiliği olan caminin yanında yer alan, eyvanlı ve avlulu iki katlı bir hastanedir. Su sesi eşliğinde hastaların sağlığına kavuşturulması gibi zevkli tıbbi yöntemlerin uygulandığı bu hastane, geçmişteki sakin ve derin yapısını hâlâ koruyor.
Cennet Okulları
Selçuklu mimarisi ile İslam mimarisinin harmanlandığı medresenin adı Sivaslılar tarafından “Zerka Medresesi” veya “Suhaib Medresesi” olarak da biliniyor. Adını kubbelerindeki masmavi çinilerden alan eserin mermer taş kapısı görenleri ilk bakışta etkisi altına alıyor. Açık avlulu, dört eyvanlı ve iki katlı yapısıyla uzun süre dini ilimlere ev sahipliği yapmıştır.
Çifte minareli okul
Okullar şehri de diyebileceğimiz Sivas şehir merkezinde yer almakta olup, geçmişle günümüz arasında mimari kimlik taşıyan yapılardan biri de çifte minareli mekteptir. Taç Kapı üzerindeki bilgilerle 1271 yılında yapıldığı sanılan medresenin süslemeleri, Taç Kapı ve iki minaresi ile dikkat çekmektedir. Minareli kısmı günümüze ulaşan medreseyi gezdikten sonra hemen karşıdaki Şafiyye medresesine uğramayı unutmayın.
Eğimli köprü
Kızılırmak üzerine inşa edilmiş tarihi bir kemer köprüdür. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmayan tarihi köprü, Selçuklular dönemine kadar uzanıyor. “Bağdat Köprüsü” olarak da bilinen köprü, Selçuklular döneminde İpek Yolu üzerinde inşa edilmiştir. Kesme taştan inşa edilen köprü, 180 metre uzunluğunda olup batı yönünde 18 düz kemere sahipken, orta kısımlarında kuzeye doğru bir eğim oluşturmaktadır. Eğimi hakkında birçok söylenti olsa da bu ilginç köprü gizemini örtmeye devam ediyor.
Kongre Cephas Atatürk Müzesi
1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli Mücadele Karargâhı” ve Temsil Heyeti olarak kullanılan bu müze, 1887 yılında eğitime açılan bir lisedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş kararlarının alınması açısından önemli tarihi eserlere sahiptir. Sivas Konferansı’nın yapıldığı salon ve merkezi Sivas olan Vatan Derneği’nin Anadolu Kadınlarını Müdafaasına ilişkin belgeler müzede bulunmaktadır. Atatürk’ün o dönemde kaldığı oda orijinal haliyle müzede korunmaktadır.
Sanayi Okulu Müzesi
Birçok tarihi döneme ev sahipliği yapmış olan Sivas, müze severlerin ilgisini çekecek ve yaşayan bir müze olarak ziyaret edilebilecek Sanayi Mektebi Müzesi’dir. Osmanlı döneminde eğitim vermek amacıyla açılan okul, Sivas’ın tarihi ve kültürel değerlerini gözler önüne seriyor. Yaşayan müze olarak düzenlenen yapıda, Sivas’ın tarihi ve kültürel özelliklerini içinde barındıran sanayi okulu odası, hapishane odası, depo salonu ve Sivas’a ait eserler gibi birçok bölüm bulunmaktadır. Tüm bu güzelliklere ek olarak müze, geleneksel el sanatları için bakır işleme ve marangozluk gibi çeşitli atölyeler halinde düzenlenmiştir.
Isek Gemi Müzesi
Sivrialan köyünün yerlisi ve halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun evine Kültür Bakanlığı tarafından el konularak müze haline getirildi. Aşık Veysel’in kişisel eşyaları, yayınlanmış eserleri ve fotoğrafları yer almaktadır. Müzede ziyaretçiler, Aşık Veysel’in hayatını anlatan ve şairin yayınlanmamış fotoğraf ve ses kayıtlarının yer aldığı “Aşık Veysel Belgeseli”ni izleyebiliyor. Belgesel, İngilizce altyazı ve işaret dili seçenekleri içermektedir. Saygın şairin hayranlarının ilgisini çekebileceği ve ilginç anlar geçirebileceği müzeyi beğeneceğinize eminiz.
Tödürge Gölü
Sivas’ın Zara ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Tödürge Gölü, hem çevresi hem de bölge halkı tarafından sık sık ziyaret ediliyor. Ayrıca bu gölün çevresinde kayıkla gezinti ve yürüyüş yapılan bir dinlenme tesisi de bulunmaktadır. Gölün alanı yaklaşık 5 kilometrekare ve deniz seviyesinden yüksekliği 1295 metredir. Aynı zamanda Tödürge Gölü, Sivas’ın en büyük gölüdür ve iki adası vardır.
Hafeek Gölü
Sivas merkeze 40 kilometre, Hafeek ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hafeek Gölü, doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Karst gölü özelliği taşıyan Hevel Gölü’nde balıkçılık ve su sporları da yapılabiliyor. Bu gölle ilgili tarihi açıdan önemli bazı detaylar da bulunmaktadır. Hafeek Gölü’nde yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda, bu bölgede eski çağlarda dünyada ender görülen bir su yerleşiminin kurulduğu tespit edildi. Göldeki Pilir Höyük bu yerleşimin açık kanıtıdır.