3.03.2022 10:20:00
Sinop
Sinop denilince akla gelen ilk şey şehrin en kuzeyinde yer almasıdır. En kuzey noktasını görebileceğiniz İnceburun dışında birçok güzelliği bir arada bulabileceğiniz sakin bir şehir Sinop. Ülkemizdeki en mutlu ve huzurlu şehirler listesinin başında yer alan şehir, küçük bir köşede yer alsa da görülmeye değer.
SİNOP’un yeri nasıl?
Trafik ışıklarının yeni yeni kullanılmaya başlandığı şehir, birçok tarihi ve doğal güzelliği bir arada barındırıyor. Bugün ülkemizde adı pek duyulmasa da eski zamanlarda oldukça hareketli bir şehirdi. Ormanları ve tatlı suları ile bölgenin doğal limanı, yeşil ve mavinin karışımıdır. Genellikle sakin ve özverili ve çoğunlukla emeklilerin tercih ettiği kasabanın bugün nüfusu yaklaşık 200.000’dir. Şehir merkezi birkaç ana yoldan ve birkaç tali yoldan oluşmaktadır.
Sinop’ta gezilecek yerler
Sinop cezaevi kapatıldı
Sinop’a giden herkesin ilk uğradığı yer filmlere konu olan ve daha önce birçok film ve dizide kullanılmış olan darbe döneminin acı hatırası oluyor. Birçok ünlü ismin yıllarca burada tutuklu kalması nedeniyle hapishanenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.
Hapishane, arazi olarak Sinop Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Bu kale birkaç yüzyıl boyunca Karadeniz kıyısındaki en güçlü noktalardan biri iken, bu kısım 1560 yılından sonra zindana çevrilmiştir. 1999 yılına kadar birçok ülke tarafından aynı işlevle ve daha önce 530 yıl kullanılmıştır. bina olarak.
Şehrin girişi sayılabilecek bir noktada yer alan cezaevi, günümüzde ziyaretçilerini bir müze olarak karşılıyor. Müzekart ile de girilebilen müze birçok bölümden oluşuyor. Ferah avluları, büyükler ve çocuklar için köşkleri, o dönemlerin izlerini taşıyan duvarları ile mutlaka görülmesi gereken bir nokta olarak öne çıkıyor.
diyojen heykeli
Sinop tarihi denilince akla gelen ilk isimlerden biri de ünlü filozof Diyojen’dir. Kneixi, yaşam felsefesinin başlangıcıdır. Knikos “köpek” anlamına gelir. Yani köpek gibi hiçbir şeye sahip olmadan yaşamanın yollarını ararken, insanı kendisinden ayıran düşünme yeteneğine odaklanır. En ünlü anekdotlarından biri de kendisini ziyarete gelen İskender’e söylediği, “Üzülme, başka iyilik istemiyorum” sözüdür. Diogenes Sinope’de doğmasına rağmen hayatının büyük bir bölümünü Yunanistan’ın Korint kentinde geçirmiştir.
Inspiron
İnceburun, Sinop il merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. 42 derece kuzey boylamının ülkemizden geçtiği nokta buradan geçmektedir. En kuzey noktası denilince aklımıza ne gelir bilemiyoruz ama burası adeta bir okyanus sahili gibi. Çok yönlü akıntı ve rüzgarların hırpaladığı sahiller, dalgaların etkisiyle aşındı. Rüzgarın neredeyse hiç batmadığı burunda siyah kaya yapısı göze çarpıyor.
Şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan burun, deniz feneriyle de ünlü. 1863 yılında yapılan fener, Karadeniz ticaretinde önemli bir nokta olmuştur. Sinop doğal limanı sayesinde Orta Anadolu’ya ulaşacak ticari ürünlerin ilk durağı olarak uzun yıllardır ev sahipliği yapmaktadır. İnceburun, 160 yıldır deniz feneriyle denizciler için önemli bir işaret olmuştur.
TATLICA Takım Düşüşleri (ERFELEK)
Sinop şehir merkezinin yaklaşık bir saat güneyinde yer alan Erfelek Şelalesi, yaklaşık 28 şelaleden oluşan ve dünyada ender bulunan bir doğa harikasıdır. Suyun aktığı yol boyunca düzenli aralıklarla kaya yapılardan oluşan bu takımın şelalesinin ülkemizde başka örneği yok.
Sinop’a giden çok sayıda turistin ziyaret ettiği önemli yerlerden biri olan Erfelek Şelalesi, 2021 yılında yaşanan sel felaketinde zarar gördü. Bugün yeniden turizme kazandırmak için hızla çalışan nokta, önümüzdeki yıllarda da çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayacak. Yerleşik tesiste minimum düzeyde otopark, piknik alanları, tuvaletler, manavlar, kafeteryalar ve konaklama alanları bulunmaktadır. Hafta sonları oldukça yoğun olan bölgeye giriş ücretlidir.
Sarıcom Parky Yazıcılar
Sarıkum Tabiat Parkı, Sinop il merkezine yarım saat uzaklıkta ve batısında yer almaktadır. Ayancık Yolu’nu geçtikten sonra keskin bir dönüşle Tabiat Parkı Yolu’na giriyorsunuz. Bölgede ilk karşınıza çıkan nokta yıl boyunca çok sayıda kuş ve kaplumbağaya ev sahipliği yapan Sarıkum Gölü oluyor. Etrafındaki sazlık oluşumları, göl alanının genişliği, yakınında yerleşim olmaması ve işlek bir yol üzerinde olmaması burayı çeşitli kuşlar için huzurlu bir yaşam alanı yapmaktadır.
Sarıkum Gölü’nden sonra köy merkezine ve ardından plaja ulaşıyorsunuz. Bu plaj, bazen kafa kesilen 15 kilometrelik bir plajın ortasında yer almaktadır. Genellikle kumlu lalelerle dolu olan güneydeki tepeler, sahilin güzelliğine güzellik katar. Oldukça yoğun bir kumluk alandan sonra dar bir kumsalla karşılaşıyorsunuz. Merkezden uzaklaşmak isteyenler için burası mükemmel bir yer.
Hamsilos Körfezi
Hamsilos Koyu, Sinop Koyu’nun en ünlüsüdür. Şehir merkezine yakın bir noktada denize girmek isterseniz ilk geleceğiniz adres burası olacaktır. Koyun popülaritesinin sebeplerinden biri de iki yanında ikişer koy bulunmasıdır. Bu bölmelerden biri içe doğru kıvrılarak özel ve statik bir alan yaratıyor. Serin suları ve temiz denizi ile Sinopluların gözde mekanlarından biri olan Hamsilos’u mutlaka rotanıza eklemelisiniz.
Sinop’ta ne yenir?
Sinop, Karadeniz kıyısında bir şehir olduğu için mutfağında birçok Karadeniz lezzetini bulabilirsiniz. Ayrıca Sinop’un kendine has lezzetleri vardır. Sinop denilince akla ilk gelen yemek Sinop mantısıdır. Mantıların çoğu şehir merkezindeki çarşıda bulunur. En sevdiğim nokta Mantı Örneği.
Kentin imza yemeklerinden biri de Boyabat Ezmesi. Kavrulup ezildikten sonra şerbetle hamur kıvamına getirilen fındıklar karıştırılarak servis edilir. Fındık ezmesine ceviz koyuyormuş gibi düşünebilirsiniz ama lezzetin doruk noktasıdır. Ayrıca Nukol böreği Bafra ve Sinop’ta karşımıza çıkıyor. Birbirlerine benzeseler de lezzet olarak birbirlerinden farklıdırlar. Fırın ve pastanelerde kuytu tadına bakabilirsiniz.
Sinop’taki Fırsatlar
Sinop’un merkezi olması büyük bir şehir olmasa da birçok şeye hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sahil kenti olması ve Samsun’a yakın olması imkanlarını zenginleştiriyor. Konaklama olarak şehrin birçok yerinde otel, han, bungalov ve pansiyonlar bulunmaktadır.
Şehir içinde ulaşım oldukça kolaydır. Şehir merkezinde belirli noktalara hareket eden otobüs ve minibüslerle her yere kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgeler arası gidiş, şehir merkezi giriş noktasındaki garajdan yapılıyor. Diğer bölgelerden şehre gelmek çok kolay. Sinop küçük olmasına rağmen kendi havalimanına da sahiptir. Sinop Havalimanı’ndan şehir merkezine uzaklık sadece 15 dakika. Otogar, şehrin ana yolunun girişinde, şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta yer almaktadır.
Diğer gönderilerimize göz at
- Şanlıurfa – Harran
- Çatıldıkapı Sosyal Tesisleri, Nerede, Nasıl Gidilir, Fiyatlar – Fatih / İstanbul
- Van’daki kahvaltı salonları listesi | en güzel 9 yer
- gezilecek yerler Avşa Adası
- Üsküdar Gezilecek Yerler, İstanbul, Gezilecek Yerler
- Karaca Arboretum Ağaç Müzesi (Giriş Ücreti)
- Dikili Halk Plajı’nın Genel Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti) İzmir