01/21/2023 15:25:00
Safranbolu, özellikle birbirinden güzel tarihi konaklarıyla tanıdığımız bir müzeler şehridir. İlk günden itibaren yerel yapısını koruyan, tarihi saraylarını, camilerini, hanlarını ve hamamlarını koruyan, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış bir yerdir. Çarşısından sokaklarına kadar yerel dokusunu koruyan bu bölgede kendinizi 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı’da yolculuk ediyormuş gibi hissedeceksiniz. Tüm bunların yanı sıra şehrin doğal güzelliklerine tanık olma imkanına sahip olmak ve burayı turizme uygun hale getirmek, tarihi ve kültürel tatiliniz için ideal bir mekandır.
Hidrolik Tepe
Hıdırlık Tepesi, ilk Türklerin Safranbolu’da yaşaması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Halkın yağmur duası yapıp Hıdırellez’i kutladığı bu yerde gelenekler günümüzde de devam etmektedir. Hyder Bey’in Tepe’deki Türbesi d. Ali Yavir Ataman’ın türbesi, türbeleri ve ibadethaneleri bulunmaktadır. Safranbolu gezinizi güzelleştirecek olan manzarası nedeniyle çıktığınız tepede kültür gezisi yapabilir, şansınız varsa bölgede gerçekleşen etkinliklere katılabilirsiniz.
Safranbolu Evleri
Kültürel bağlamda 18. ve 19. yüzyılları kapsayan Osmanlı mimarisini evlerin canlı yapısını koruyarak günümüze taşıyan bir yerleşim yeridir. Evler taş ve ahşaptan yapılmış olup Haremlik ve Selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Osmanlı kültürünün bir göstergesi olan bu yapı, çevredeki evlerin çoğunda karşımıza çıkıyor. Evlerin arasındaki dar sokaklarda yürüyebilir, geleneksel yapılar arasında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Günümüze kadar geleneksel yapısını koruyan Safranbolu Evleri, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Tarihi Cinci Hanı ve Hamamı
Safranbolu’nun merkezinde yer alan hamam, hem tarihi hem de kültürel açıdan birçok açıdan önemlidir. Mimari dokusunu ve ihtişamını günümüze kadar koruyan yapılar, ismi ve tarihi yapısı nedeniyle turistlerin ilk ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor. Cinci Hamamı ile tekkesi arası yürüme mesafesindedir. Gittiğinizde restoran ve otel olarak kullanabileceğiniz “Cinci Han” Safranbolu gezinize farklı bir hava katacaktır.
Pollack Mencelles Mağarası
Karabük merkez ile Safranbolu arasındaki sınırda yer alan mağara, 500 metre uzunluğunda olup gizemli bir şekilde gezebileceğiniz bir mağaradır. Jeolojik oluşumları nedeniyle yer altı nehirleri, sarkıt ve dikitleri ile ziyaretçilerini büyüleyen mağaraya 150 derecelik bir inişle ulaşıyorsunuz. İçerisindeki ışıklandırma, yansımalar ve gölgeler sayesinde Pollack Minchels Mağarası’nı ziyaret etmeden unutulmaz gezinizi sonlandırmayın.
Yörük Safranbolu Köyü
Safranbolu ilçesi sınırları içinde yer alan köy, Kökken Meydanı, Yörük Köyü Camii ve çeşitli konaklarıyla “Müze Köyü” olarak anılıyor. Bektaşi kültürünün örneklerini bulabileceğiniz bu yer bir çamaşırhanedir. Kültürel mirasıyla bilinen köy çamaşırhanesinin yanı sıra Kasım Sipahioğlu Sarayı gibi restore edilmiş konakları da ziyaret edebilirsiniz.
Yemenliler arasında
Yemeniciler Arastası, Köprülü Mehmet Paşa Camii ile ahşap dükkânların bulunduğu alanı kaplar. Yemeni ayakkabısı denilen eski ayakkabıların yapıldığı Arasta, Osmanlı kültüründe yaygın olan lonca pazarı olmasıyla öne çıkıyor. Restorasyondan sonra otantik bir hava kazanan Arasta, turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle 48 adet ahşap dükkandan oluşan Ahmet Demirzen Yemencilik Müzesi yakından incelemek için ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri.
Engikaya Kanalı
Tokatlı Vadisi üzerindeki yayın uzunluğu 110 metreyi buluyor. İnşa tarihi hakkında birçok rivayet bulunmakla birlikte Sadrazam İzzet Mehmed Paşa tarafından restore ettirildiği bilinmektedir. Kemerden geçen su Asmazlar Sarayı halkına dağıtıldığı için köylüler de bu suya “Paşa suyu” adını vermişlerdir. Beşgen yapısıyla dikkatinizi çeken taş köprü, birbirine bağladığı yeşil alanların muhteşem manzarasını sunuyor.
Kent Tarihi Müzesi
Eski hükümet binasının restore edilmesinden sonra şehrin tarih müzesi olarak kullanılmaya başlandı. Müzede Safranbolu’nun tarihi kimliğine dair eserler, giysiler, belgeler, ses ve video kayıtları bulunmaktadır. Kale olarak bilinen bir tepe üzerinde yer alan yapı, her bir salonda diğer özgün eşyaların, el sanatlarının ve önemli bilgilerin sergilendiği üç katlı bir yapıya sahiptir. Safranbolu’ya gittiğinizde küçük tarihi gezinize buradan başlayabilirsiniz.
safranbolu eski çarşı
Geleneksel Safranbolu el sanatlarından ünlü baharat ve yiyeceklere kadar çok kapsamlı bir tarihi çarşı burası. Safranbolu sokaklarında yapılan etnik gezinin ardından hediyelik eşya alabileceğiniz ve bölge halkının geçmişte yaptığı meslekleri görebileceğiniz küçük dükkanlar bulunuyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürüyerek rengarenk kıyafetlerin, havluların ve yöresel ürünlerin satıldığı bu alanda Osmanlı dönemi ruhunu yansıtan küçük kafelere de uğrayabilirsiniz.