03/13/2022 09:25:00
Raporlamak
Ülkemizin en küçük şehirlerinden biri olan Kilis, tüm güneydoğu gibi mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Genel olarak yeterince ilgi göremeyen ve savaş nedeniyle uzun yıllar zor günler geçiren bu şehir yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor. Hayatın normale döndüğü kentte uzun süredir huzur var.
Kelis’in yeri nasıl?
Kilis, Mezopotamya bölgesinde kurulmuş önemli şehirlerden biridir. Bölgenin en önemli ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan kent, binlerce yıldır bölgenin bir hatırası olarak yaşıyor. Şehir küçük olmasına rağmen o kadar çok tarihe sahip ki ülkemizdeki birçok şehir yanına bile yaklaşamıyor. Eşsiz kentsel dokusu, lezzetli yemekleri ve sıcak insanları ile misafirlerini anında etkileyebilmektedir.
Kelis’in Tarihteki Yeri
Kilt’ten ilk kez Asur tabletlerinde bahsedilmiştir. Yazılı kaynaklara göre şehrin tarihi en az M.Ö. 3000 yıl geriye gidiyor. Tarihte Kiliza-Christik ve Kiris adlarıyla da anılan şehir, Türkçe diz anlamına gelen Kilis’e dönüştürülmüştür. Kent birkaç kez el değiştirse de Malazgirt sonrası dönemde bölgeye Oğuz Türkleri yerleşmiştir. Antik çağın en önemli yanı ise Yesemek adlı bir Hitit kenti olmasıdır. Bugünkü kentin 12 kilometre doğusunda yer alan yer, Hititler döneminde heykeltıraşlık merkezi olmuştur. Antik çağın en önemli heykel merkezlerinden biri olması onu son derece önemli kılmaktadır. Günümüze kadar pek çok tahribat, hastalık ve deprem geçirmiş olsa da halen varlığını sürdürmektedir. 1995 yılında Gaziantep’ten ayrılarak il olmuştur.
Kilis’te gezilecek yerler
Ulu Cami
Eski adı Camii Kebir olan Ulu Cami, 1388 yılında Abdullah Oğlu Hacı Halil Efendi tarafından onarılmıştır. İlk caminin inşası on üçüncü yüzyıla kadar uzanıyor. Camide iki şadırvan bulunmaktadır ve Kilis’in en eski yapısıdır. Caminin iki girişi, dikdörtgen bir avlusu vardır. Şadırvanın bir kısmı üstü kapalı kemerli bir alandan, diğer kısmı ise harimden oluşmaktadır. Caminin içi Selçuklu tipi dikdörtgen planlıdır.
Toğlu hamamı
Kentin en eski yapılarından biri olan Toğlu Hamamı, 1785 yılında Daltaban oğlu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dış cephesi yörede sıkça kullanılan sarı kalker ve siyah kalker kullanılarak çizgili bir yapıda düzenlenmiştir. Schehler’in malikanesinde bulunan banyonun duvarları düzgün kesme taşla boyanmıştır; Tuğla kaplı kubbe. Günümüzde de aktif olarak kullanılan hamam, şehirde oldukça popüler bir mekandır. Bölgede konaklamalı bir gezi düzenliyorsanız hamamı eğlence ve kültür açısından değerlendirebilirsiniz.
Miflihan Camii
Maulvihan Camii, yapım tarihi bilinmeyen camilerden biridir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Mevlevilerden “Asitane” olarak söz eder. Gazetenin adında Mevleviliğin şeyh ve derviş yetiştiren büyük bir tekke olduğu belirtilmektedir. Dervişlerin ayinlerini gerçekleştirdiği Samhana alanı kare planlıdır. Ana mekan yüksek bir kubbeye sahiptir. Şehir merkezinde camiye gitmek çok kolay.
Konya Camii
Kentin en eski yapılarından biri olan Cüneyne Camii’nin kesin yapım tarihi bilinmiyor. Mescidin bulunduğu yer de fetihte şehit olan sahabeden dolayı şehadet manasına gelen “Fişnik” olarak bilinir ve Peygamber Efendimizi gören sahabeler şehirler olduğundan Medine’de çok sayıda sahabe kabri vardır. Bu şehirdeki bu camiye “küçük cennet” anlamına gelen “Cüneyne” adı verilmiş olup, avlu girişinin üzerindeki kalın minarenin yanında dar ve uzun bir plana sahiptir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği caminin kubbesi bugün yok.
Canpolat Paşa Tekke Şerif Camii
Adındaki “Tekye” kelimesi dervişlerin ikametgahı anlamına gelir. Genel olarak insanların zikir için toplandıkları yer anlamına gelir. Canbult Paşa Camii’nin yapımı 1552 yılına dayanmaktadır. Mimar Sinan’ın eserlerine benzemesi ile ünlenmiştir. Yöredeki camilerin genel yapısında olduğu gibi sarı ve siyah taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Şehir çarşısının ortasında yer aldığı için şehrin en çok kullanılan camisidir.
Kilis’te ne yenir?
Kilis mutfağının kendine has lezzetleri olsa da genel mutfağı Gaziantep ve Suriye yemeklerinin karışımıdır. Kilis Tava, porsiyona göre değişen tepsilerde hazırlanır. Kebapların nerede hazırlanıp nerede yenileceğine ve nerede pişirileceğine göre değişir. Fırınlar tamamen ayrı işletmelerdir. Esnaf dayanışması adına yapılan hareketlerden biri de bu. Kebaplar sıcak pide ekmeği ile servis edilir. Kentin en meşhur yeri ise “Aza Aosta”.
Kelis’te sunulan fırsatlar
Her geçen gün gelişen Kilis bölgesinde fırsatlar zenginleşiyor. Kentin konaklama noktaları ağırlıklı olarak kent merkezinde yer alıyor. Yatak kapasitesi az da olsa Kilis için şimdilik yeterli. Genel olarak Gaziantep’ten bölge turizmi her gün ziyaretçilerini geri döndürmektedir. Gaziantep-Kilis arasında gün içinde sık sık toplu taşıma vardır. Bu nedenle konaklama kapsamına Gaziantep de dahil diyebiliriz. Şehir genelinde toplu ulaşım olsa da her yer birbirine yakın.
Kilis’e nasıl gidilir?
Kilis’e karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Hatay’dan gelenler dışında şehre gelenlerin tamamı genellikle Gaziantep üzerinden yapılıyor. Bölgeye hava yoluyla gelmek isterseniz Gaziantep Havalimanı şehre sadece bir saat uzaklıkta. Havaş arabaları ile havalimanından direkt olarak Kilis’e ulaşabilirsiniz. Gaziantep turunuzun yanı sıra Kilis’i de gezmek isterseniz toplu taşıma araçları ile yaklaşık 1,5 saatte şehre ulaşabilirsiniz. Dolmuşlar otogardan hareket ederek birçok noktadan yolcu alarak Kilis’e ulaşıyor. Firmaları saatlerce arayabilir ve bilgileri kapatabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
- Polonezköy Yaban Hayatı Hayvanat Bahçesi
- Gezilecek Yerler Söğüt
- Uzungöl nerede, nasıl gidilir ve kalınır / Trabzon
- Maşukiye’de nerede ve ne yenir? Kahvaltı yerleri ve oteller
- Sinop Arkeoloji Müzesi nerede? Ziyaret saatleri ve giriş ücreti bilgileri
- Tarsus Tabiat Parkı | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- Tatil cenneti Alanya