17.12.2021 17:05:00
KAPIKIRI GÖLÜ BAFA VE HERAKLEYA
Bafa, sosyal medya patlak verene kadar sadece tarih meraklılarının uğrak yeriyken, günümüzde yeni bir seyahat alternatifi olarak günübirlik gezi destinasyonlarından biri haline geldi. Adını yanında bulunan gölden alan şehir, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı bir mahalle. Bu yazımızda Bafa’yı bu kadar önemli ve özel kılan şeylerden bahsedeceğiz.
pava nedir?
Pava, eski adı Latmos olan Beşbarmak Dağları’nın eteğinde kurulmuş Heraclea kentinin bugünkü devamı niteliğinde bir köydür. Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bava Gölü de tarihi önemi nedeniyle çok sayıda yabancı turistin akınına uğruyor. Yukarı Karya bölgesinin en önemli şehirlerinden birini bünyesinde barındıran köy, az nüfusa ve yatırım eksikliğine rağmen kendi imkanlarıyla bölgedeki turizmi korumaya çalışıyor.
Bava’ya Nasıl Gidilir?
Heraklea
Bava’yı bugünkü önemi yapan, burada yatan tarihtir. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen kentin adının geçtiği ilk eser M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kentin adı uzun süre Latmos olarak kullanıldıktan sonra Roma döneminde Herakleia olarak anılmıştır. Şehrin adı efsanevi figür Herakleitos’tan geliyor.
Kentin kurulduğu bölge çok eski zamanlardan beri gölden çok deniz kıyısı olarak biliniyordu. Bu antik liman kentinin Büyük Menderes’in alüvyal çökelmesiyle göle dönüştüğü tahmin ediliyor. Kentten günümüze bir liman kalıntısı kalmış olup, deniz ticaretinde adından sıkça söz ettirmektedir. Kentin Roma döneminden kalma ihtişamından günümüze kalan en önemli yapılardan biri de kenti çevreleyen surlardır. Bugün büyük bir kısmı yıkılmış olan surlar oldukça geniş ve yüksektir.
Kent merkezinin bulunduğu noktada bulunan agora halen ayaktadır. Agora sütunları artık yok. Bugün artık köyle iç içe olan eski şehir, hala tarih meraklılarını ağırlıyor. Roma döneminde önemli piskoposluk merkezlerinden biri olan kent, Hristiyanlık için de önemlidir.
Yedler Manastırı ve Karya Yolu
Karya Yolu, ülkemizdeki en önemli ve en uzun yürüyüş rotalarından biridir. Tarih ve doğasever yürüyüşçülerin her yıl gittiği bu rotalardan biri de Beşparmak Dağları’nı aşarak Bafa’ya ulaşıyor. Bu yolun geçiş yolu Beşparmak Dağı’nın eteklerinde bulunan Yediler Manastırı’dır.
Yedler Manastırı, birçok yörede anlatılan yedi din adamının burada ilim ile uğraşmak ve eğitim vermek için inzivaya çekildikleri yerdir. Manastır ayrıca bölgeyi vahşi hayvanlardan korumak için bölgenin kayalıklarının üzerine inşa edilmiş. Böyle özel bir yapı maalesef koruma altına alınmamış ve kendi haline bırakılmıştır.
Capequer’deki fırsatlar
Capekri’de konaklama için çok az alternatif var. Alan koruma altında olduğundan yeni yapılaşma yoktur. Çözüm olarak bölge sakinleri evlerini ya da yapı ruhsatlı arazilerini pansiyona dönüştürdüler. Bölgede konaklama için 4 adet loca ve bir adet kiralanabilir göl evi bulunmaktadır. Milas’tan bölgeye ulaşım için toplu taşıma araçları mevcuttur. Havayolu ile gelmek için önce Milas-Bodrum Havalimanı’na, ardından Milas’a ve oradan da Kapıkırı’ya giden bir ulaşım zinciri kurmalısınız. Köyde birçok küçük market var. Yeme-içme için birkaç restoran bulabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede ve nasıl gidilir / İstanbul
- ahlat
- Konya’da gezilecek yerler
- Kurt Ark ve sosyal imkanlar | Nerede ve Giriş Ücreti
- Hidiv Süiti (Nerede? Kahvaltı fiyatları ve giriş ücretleri)
- Frankfurt’a gidecekler için konaklamadan ulaşıma 6 önemli ipucu
- Çamlıca Camii Özellikleri – Mimari Yapı (Nereye Nasıl Gidilir?)