https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Osmanlı - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Osmanlı

Osmanlı

03/13/2022 09:40:00

Osmanlı

Osmaniye, sonradan il olan ülkemizin kültürel ve tarihi açıdan en zengin illerinden biridir. 1996 yılında ilçe olan kentte her ilçenin ayrı bir hikayesi var. Ülkemizde yeterince bilinmeyen şehirde olup bitenleri duyunca mutlaka ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Osmanlı mekanı nasıldır?

Osmaniye, doğu bölgesinin ve tüm Çukurova’nın verimli toprakları üzerine kurulmuş, güneyde Amanos Dağları’nın demirlediği antik bir şehirdir. Şehir, kaleler şehri olarak bilinir. Kentte ticaretin yoğun olması nedeniyle İpek ve Baharat Yolları üzerinde kale tipi bir han bulunmaktadır. Bazı kaleler ayrıca savunma amaçlı, yaşam alanları ve gözlem amaçlıdır. Bugünkü şehir merkezi daha yakın bir dönemde oluşturulmuştur. Bu şehirde yemekten tarihe, doğadan kültüre pek çok şey bulabilirsiniz.

OSMANİYE’de gezilecek yerler

toprakal

Toprakkale, şehrin batıdan girişinde yer alan en ünlü kaledir. Adana-Osmaniye yolu üzerinde Antakya’nın kesiştiği noktada bulunması nedeniyle sık sık görülse de ziyaretçi bulmakta güçlük çekiyor. Bu bölgeden geçiyor olsanız bile şehre girmeden bir Osmaniye noktanızın olmasında fayda var.

Kalenin tarihi yirmi birinci yüzyılın ilk on yılına kadar uzanıyor. Yapıldığı dönemde Akdeniz’e çok yakın olduğu kaynaklarda geçmektedir. Bugün kıyıdan kilometrelerce uzakta olan kale, alüvyonların birikmesi sonucu içeride kalıyor. Kalelerin çoğu bugün hala ayakta. İç avlu kısmı ise çökük bir çatıya sahiptir. Kale yaşamının hissedildiği kale, stratejik açıdan önemli bir yerde bulunuyor. Bölgenin en görünür kalelerinden biri olarak biliniyor.

Karatepe Aslanta Milli Parkı

Osmaniye’nin en önemli tarihi zenginliği hiç şüphesiz Karatepe’dir. Bunun nedeni bölgede eski bir yerleşim yeri olmasıdır. Geç Hitit döneminde kurulan kent, yakın zamanda keşfedildi. 8. yüzyılda kurulan kentin en önemli özelliği Hitit yazılarının okunabildiği ilk yer olmasıdır. Henüz çevrilmemiş olan Hitit dili, bu kentte bulunan yazıtlarda Fenike ve Hititçe yazılmış aynı tabletlerin çevrilmesiyle keşfedilmiştir. Mezopotamya ve Anadolu tarihinin en önemli devletlerinden biri olan Hititlerin sırları bu yer sayesinde açığa çıkmıştır.

Karatepe, 1958 yılında ülkemizin ikinci milli parkı olarak tescillendi. Etrafı çok yüksek duvarlarla çevrili bu şehir, bölgenin kralı Assaywataya tarafından yaptırılmış. Kralın kendisini Adanava kralı olarak tanıttığı ve Tanrı ile konuştuğu kitabe, bu alandaki en önemli eserlerden biri olarak kabul edilir. Ören yeri giriş ücreti 12,5 TL olup, müze kart ile girilebilmektedir.

KASTABALA ANTİK KENTİ

Kastabala Antik Kenti, Osmaniye’de Roma İmparatorluğu’ndan günümüze kalan ender yerlerden biridir. MS 4. yüzyılda kurulan şehir, daha çok Ege Denizi ve Antalya çevresinde gördüğümüz şehirlere benziyor. Ceyhan Nehri’nden gelen kentin mevcut su kemerleriyle beslenen kentte birçok yapı günümüze ulaşmıştır. Kentin tipik girişi sütunlu bir cadde ile başlamaktadır. Caddeden devam ettiğinizde bir ibadethane, yaşam alanları, banyo ve tiyatro ile karşılaşıyorsunuz.

Kale hiç şüphesiz eski şehrin en önemli kısımlarından biridir. Şehre yüksekten bakan kale, güneybatıda Toprakkale ile birlikte şehrin iki ucundaki gözetleme noktasıdır. Ovaya bakan kalenin bugün ayakta olması ve bazı sur duvarlarından o zamanlar ne kadar heybetli olduğu anlaşılmaktadır.

korumalı

Osmaniye’nin kuzeyindeki Gökçedam köyünde bulunan bu kaleden, merkez kule ve bazı sur duvarları dışında hiçbir şey kalmamıştır. Şehrin en ünlü kalelerinden biri olan Hemeti Kalesi, ovanın ortasında yer almakta ve çevreyi gözlemleyebilecek bir konumdadır. Cihan Nehri kalenin hemen önünden akmaktadır. Güzel bir manzaraya sahip olan kalenin altındaki köy, aynı zamanda ünlü Çukurova yazarı Yaşar Kemal’in doğum yeridir.

Zurkon Tepesi

Osmaniye’nin en güzel bölgelerinden biri de Hatay ile sınırını oluşturan Amanos Dağları üzerinde yer alan Zorkon Yaylası’dır. Yörede çok sayıda yayla olmasına rağmen en uygunu Zorkun Yaylasıdır. Yayla, Osmaniye il merkezinin 28 kilometre güneyinde yer alıyor. Yaklaşık 10 kilometrelik düzlükten sonra kalan yol yokuş şeklinde. Yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan yayla her mevsim ayrı güzeldir.

Yaylada her mevsim yaşam devam etse de kış aylarında bu sayı çok azalıyor. Yaylada market, kasap, manav gibi birçok imkan bulunmaktadır. Yaylanın en ünlü alanlarından biri de Şenliktepe adı verilen mesire yeridir. Zorkun Mesire Yeri olarak da bilinen bölge, çam ağaçlarının altında adeta büyülü bir yer. Mesire alanında hava durumuna göre Osmaniye’ye kadar görebileceğiniz bir seyir tepesi bulunmaktadır. Yayla, bölgenin en sevilen yemeklerinden biri olan “Zurkon Ban” ile ünlüdür. Kasaplarda pişen tava, fırınlarda pişer ve geldiğin yere gelir. Tahmini hazırlama süresi 1 saat.

Osmaniye’de yiyecek ve içecekler

Osmaniye de tıpkı çevre iller gibi çok geniş bir tabloya sahip. Daha çok Adana ve Hatay mutfağını bulabileceğiniz şehirde her şey çok lezzetli. Osmaniye’nin en ünlü yemeği, genellikle şehir merkezinde bulunan cumbidir. Bisküvi türü bir ürün olan kömbe, pastane, fırın gibi yerlerde ve sadece kömbe yapılan yerlerde bulunabilir. Fıstık, Zorkun Tava, Kadirli turp ve Kadirli sucuk ekmeği şehrin meşhur olduğu şeylerdir. Ayrıca yöre halkı kahvaltıda simit ve karalahana ikilisine bayılıyor.

Osmaniye’deki Fırsatlar

Osmaniye her noktada ikamet açısından birçok imkana sahip. Birçok otelin bulunduğu şehrin Düziçi semtinde yer alan kaplıcalarda bölgenin en önemli konaklama noktalarından biridir. Konut için şehrin her noktasında alternatifler bulabilirsiniz. İlçeleri de çok sayıda turisti ağırlayan kent, ilginç bir geziye hazır. Kentin toplu ulaşımı da oldukça elverişli.

OSMANİYE’ye nasıl gidilir?

Osmaniye’ye ulaşım oldukça kolaydır. Şehre karayolu, tren, hava koridoru hatta zorlarsanız deniz yolu ile ulaşabilirsiniz. Otoyol şehrin üzerinden geçiyor. Bölgeden geçerek Şanlıurfa ve İstanbul’a giden bu karayolu ile bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tren ile Adana-Elazığ arasında sefer yapan Fırat Ekspresi’ni kullanabilirsiniz. Havayolu ile şehre ulaşmak için 100 kilometre uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın