https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Mutlaka Gezmeniz Gereken 12 Güney Ege Yolu ve Tatil Yeri - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Mutlaka Gezmeniz Gereken 12 Güney Ege Yolu ve Tatil Yeri

Mutlaka Gezmeniz Gereken 12 Güney Ege Yolu ve Tatil Yeri

Ziyaret Etmeniz Gereken 12 Güney Ege Yolu

Güney Ege coğrafi olarak Türkiye’nin batısındaki Aydın, Muğla ve İzmir illerini kapsamaktadır. Yunanistan’ın batısındaki Ege Adalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Güney Ege’nin iklimi genellikle Akdeniz olarak tanımlanır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Bölge, kumlu plajları, turkuaz suları, antik kalıntıları ve kıyı boyunca uzanan doğal güzellikleriyle tanınır. Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kuşadası gibi şehirler ve turistik yerleşim yerleri Güney Ege’deki popüler turistik yerlerdir.

Kısa Açıklama: Ege’nin incisi izmirBir gezi planınız varsa; İzmir’de Gezilecek Yerler Sizin için oluşturduğumuz listemize mutlaka göz atın.

Ziyaret Etmeniz Gereken 12 Güney Ege Yolu

Güney Ege’nin zengin tarihi ve kültürel mirası da kayda değerdir. Bölgede antik Yunan ve Roma dönemlerinden kalma birçok tarihi yapı ve anıt bulunmaktadır. Efes Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti ve Aphrodisias Antik Kenti gibi önemli antik yerleşim yerleri Ege Denizi’nin güneyinde yer alır.

Güney Ege de zengin bir gastronomiye sahiptir. Deniz ürünleri, zeytinyağı, otlar ve baharatlar gibi yerel malzemeler bölgede kullanılan başlıca malzemelerdir. Güney Ege mutfağı, Türk ve Yunan mutfaklarının özelliklerini birleştirir. Güveç, kuskus, cacık, enginar dolması ve baklava Güney Ege’nin sevilen yemeklerinden bazılarıdır.

1. Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti - İzmir
Efes antik kenti

Efes antik kentiİzmir’in Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısındaki Lovi şehriydi. Efes Antik Kenti, Anadolu’daki Yunan kolonizasyonuna rağmen Roma ve İon dönemlerinde bile kendini korumayı başarmıştır.

Kuruluş yılı MÖ 6000 (Polonya Taş Devri) olarak bilinir. Efes antik kenti, M.Ö. başkenti Arzava’nın üzerine kurulmuştur. Onuncu yüzyılda İon ve Attika kolonileri tarafından inşa edilmiştir. Klasik Yunan döneminde İyonya’nın on iki şehri arasında yer alıyordu.

129 yılında Roma Cumhuriyeti’nin kontrolünde olmasına rağmen gelişmeye devam etmiş, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış, 2015 yılında ise Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmiştir. Efes antik kenti, Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı ile ünlüdür.

Efes antik kenti içerisinde toplam 25.000 seyirci kapasiteli tiyatro ve Celsus Kütüphanesi bulunmaktadır. Vahiy Kitabında bahsedilen Asya’daki yedi kilise arasındaydı. Yuhanna İncili’nin burada yazıldığı tahmin edilmektedir.

2. Smyrna Antik Kenti

Smyrna Antik Kenti - İzmir
Smyrna antik kenti

Antik Anadolu döneminin en önemli şehirlerinden biri olan Smyrna, antik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Aeolian lehçesine göre Smyrna, İon lehçesine göre Smyrne olarak bilinmektedir. (Milattan önce) yedinci yüzyıla kadar uzanır.

İlk olarak Berkeley’de kurulan Smyrna antik kenti, 4. yüzyılda İzmir şehir merkezi Kadifekale ile deniz arasına taşınmıştır. Büyük İskender antik Smyrna kentini yeniden inşa etti. Pausanias’ın hikayesine göre; Smyrna antik kenti Philippos’un oğlu Alexandros’un hayali üzerine kurulmuştur.

İskender’in hayali ise; Pagos Tepesi’ndeki avdan dönerken Nemesis Tapınağı’na rastladı ve tapınağın hemen önünde bir su kaynağı ve büyüyen yassı bir ağaç olduğunu gördü. Çınar ağacının altında uyurken düşmanları gördüğünü söylemişler ve bir şehir kurup İzmirlileri bu yeni şehre getirmesi gerektiğini söylemişler.

Antik yazar Strabon’a göre; Smyrna antik kentinin Büyük İskender’in halefi olan Antigonus tarafından inşa edilmeye başlandığını ve bu görevin Antigonus’tan sonra Lysimachus tarafından devralındığını ve kentin inşasına devam edildiğini söyledi.

Burada yapılan kazılardan sonra Büyük İskender’in Birkeli’deki yerleşime son verdiği sanılmaktadır.

3. Şirince Köyü

İzmir Şirince Köyü
Sirence Köyü

Kerkyka olarak bilinir Sirence KöyüKırkıca adının eski çağlarda dağlara çıkan kırk kişiye ithaf edildiği söylenmektedir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kirkenes ve Çerkes isimleriyle anılırken, İzmir Valisi Kazım Derik, Şırince tarafından bu isimle anılmıştır.

19. yüzyılda 1.800 ailenin yaşadığı bir Yunan şehri olan Şirince’nin ana ihracatı incir üretimiydi. 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinden sonra Şirince Rumları terk ederek Kavala-Mostian ve Somukul köylerine yerleşen mültecileri misafir etmiştir. Şirince’de hiçbir ev diğerine engel değil. Şirince’de toplam iki Rum kilisesi bulunmaktadır.

4. Çeşme

Çeşme Alaçatı - İzmir
Adı Alaçatı olacak.

Küçük bilgi: Çeşme plajları Bu konuda detaylı bilgi istiyorsanız bu liste tam size göre.

İzmir Eldir (Erythrai) Giritliler tarafından Pausanias düşüncesiyle kurulmuştur. MÖ 560 yılında Leah’ın egemenliğine giren Chesma. Yedinci yüzyılda tiranlar burayı kontrol altına aldı. Perslerin egemenliğinde kalan Cheshmeh, İskender tarafından kurtarıldı.

Taş duvarlara sahip olan Çeşme, burada yapılan araştırmalar sonucunda M.Ö. 7. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilinen Athena tiyatrosu ve tapınağı ortaya çıktı. 11. yüzyılın sonlarında denizci olan Çaca Bey ile Çeşme Türk hakimiyetine girmiştir.

14. yüzyılın sonlarına doğru Çeşme tam anlamıyla Osmanlı egemenliğine girmiştir. Çeşme’de Osmanlı dönemine ait olduğu bilinen yer Çeşme Kalesi’dir. Çeşme Kalesi, Osmanlı döneminde kervansaray olarak da kullanılmış.

1893 yılında Osmanlı Devleti’nde yapılan nüfus sayımı ile ÇeşmeTürkiye’nin toplam nüfusu 30.702 olarak biliniyor. Çeşem nüfusunun %88’i (26.826) Rum iken, %12’si Türk’tür.

5. Seferihisar

Seferihisar - İzmir
Seferisar

izmir SeferisarKuzeyde Urla, kuzeydoğuda Karabağlar ve Güzelbahçe, doğuda Menderes ve ilçeleri, güney ve batıda Ege Denizi.

1884 yılında İzmir’in ilçelerinden biri haline gelen Seferihisar, M.Ö. 1000 yılında Akalar’dan kaçıp İzmir’e gelen Giritliler tarafından kurulduğu bilinse de Teos, İyon kentlerinden biri olmasının yanı sıra Seferihisar’ın en eski yerleşim yeridir. Yapılan araştırmalara göre Seferihisar 3000 yıllık bir yerleşim yeri olarak biliniyor.

6. Kuşadası

Kuşadası - İzmir
Kuşadası

Kuşadası İlk olarak Bilaftep’te Andes Kulesi olarak bilinen yerde oluşturulmuştur. Bizans hakimiyetinde kalan Kuşadası kıyıları, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından ekonomik olarak kontrol edilmişti.

Ulaşım açısından oldukça zorlu yollara sahip olan Kuşadası, Andes Kulesi’nden taşınarak Skala Nova (Yeni Rıhtım) adı altında yeniden inşa edilmiştir. MÖ 3000’de Kuşadası Legegler’e. MÖ on birinci yüzyılda Aeolians. Dokuzuncu yüzyılda, İonlar kontrolü ele geçirdi.

Antik çağda Neopolis olarak bilinen Kuşadası, Anadolu’nun Akdeniz’e açılan limanları arasında yer alıyordu. 7. yüzyılda Lidyalılar Kuşadası bölgesinin kontrolünü ele geçirdiler.

7. Akbük

Akbük - Muğla
Seni seviyorum

Küçük bilgi: En güzel ve en az bilinen koylar Muğla’dadır. Bu konuda detaylı bilgi almak istiyorsanız bu listeye mutlaka göz atın.

Kazılara göre M.Ö. 4000 yıllarına ve Kalkolitik döneme kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Kazılarda elde edilen 3000 yıllık kalıntıların Kömürlü ve Saplıada’nın Tunç Çağı’na kadar uzandığı anlaşıldı.

6. yüzyıla ve antik çağa ait olan Techiosa kentinin büyük bir kent olduğu sanılıyor. Bilinen kaynaklara göre Techiusa şehrinin İyonya’nın güneyinde ve Miletos şehrinin 25 km güneydoğusunda yer aldığından bahsedilmektedir. MÖ 550 yılına tarihlenen Brankhed yazıtı, Teciussa kentini anlatır.

8. Datça

Datça - İzmir
datça

Datça Yarımadası’nın ilk sakinleri M.Ö. 2000 yıllarına dayanan buluntularıyla Karyalılar olarak biliniyor. Datça’da en heyecanlı dönem Dorlar dönemi olarak biliniyor.

M.Ö. 1000 yılında Dacia’ya gelen Dorlar, Trakya’yı geçerek Dacia şehir merkezine yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki ve Yunanistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Burgaz’da Cnidus’u kurmuşlardır. 546 yılında Lidya Devleti Perslerin egemenliğine girmeden önce Knidos, Lidya egemenliği altındaydı.

9. Köyceğiz

Yuvarlakçay - Köyceğiz
Yuvarlakçay – Köyceğiz

Küçük bilgi: Muğla gezilecek yerler Bu konuda detaylı bilgi istiyorsanız bu liste tam size göre.

kurulan M.Ö. 3400 yılına kadar uzanır. KöyceğizTürkiye’de bulunan ilk uygarlık Karyalılar olarak bilinir. Daha sonra İstiklaller, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Helenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar Köyceğiz’de hüküm süren diğer uygarlıklar olmuştur.

Köyceğiz’de Karyalılar, Ege Denizi kıyılarında Akhalar ve Yunanlılar M.Ö. 2000 yılında koloniler halinde gelişmişlerdir. Kaunos’un önemli limanlarından biri olan Karya, ticaret açısından oldukça gelişmiştir. Köyceğiz’in en önemli tarihi mekanları arasında tapınakların yanı sıra Akropolis, Zıpkın ve Suzanne kaleleri yer alır.

10.Marmaris

Marmaris
Marmaris

Küçük bilgi: Marmaris’te gezilecek yerler Bu konuda detaylı bilgi istiyorsanız bu liste tam size göre.

13. yüzyıla kadar uzanan geçmişi ile Marmaris, Bedir Adası’ndaki Nemara Mağarası’nda yapılan çalışmalar sonucunda 2007 yılında tescillenmiştir. Marmaris, Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarında yer aldığı için oldukça ilgi görmektedir.

Marmaris, Ege Adaları ve Rodos’a açıldığı için bu iki ada için oldukça önemlidir. Marmaris birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bir şehirdir. Karya ve Rodos gibi adaların uygarlıkları dışında Mısır, Asur, İyon, Pers, Makedon, Suriye, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları Marmaris’e hakim olmuştur.

11.Bodrum

Bodrum - Muğla
Bodrum

BodrumDünyanın Yedi Harikası olarak bilinen mozole Halikarnas’ta inşa edilmiştir. Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılan mermer, işgal ve depremlerin etkisiyle tahrip olan anıt mezarın mermeridir.

Bodrum Kalesi’nin Hıristiyan Şövalyeleri tarafından yapımına 15. yüzyılda başlanmış ve yaklaşık 100 yılda tamamlanmıştır. Dönemin Papa’sı, Bodrum Kalesi’nin yapımını erken bitirmek için kalenin yapımında çalışan şövalyelere afiyet belgeleri dağıtmıştır.

Bodrum, Hristiyanların Anadolu topraklarını fethettikleri ve kontrol altına aldıkları son yerdi. ikincisi. Mehmed’in kuşatması sırasında alınamayan Bodrum, daha sonra I. Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında ele geçirildi.

12. Ölüdeniz

Ölüdeniz - Muğla
Ölüdeniz

Orta Çağ’da Uzak Diyar olarak bilinse de Likya döneminde Işık ve Güneş Ülkesi olarak anılmıştır. Anadolu’nun güneybatısında, Teke Yarımadası’nda yer alır. ÖlüdenizTürkiye’deki göl (deniz kulağı) oluşumları arasındadır.

Ölüdeniz her gün kendini yenilemesiyle ünlüdür. Bilinen üç nedeni; Yoğun kaynak suyu çıkışı, kaynak suyunun ürettiği tuz miktarı ve farkı, sürekli biçme ve akış.

Sen de, “Ziyaret Etmeniz Gereken 12 Güney Ege Parkuru” Listemize eklemek istediğiniz farklı yerler varsa lütfen bize yorum olarak yazın! 🙂

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın