Mardin’in ilgi çekici yerlerinden biri olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Süryaniler tarafından aktif olarak kullanılan tapınaklar arasında yer alıyor.
İbadetlerin devamı olduğu kadar turizm açısından da ilgi çeken Kırklar Kilisesi, turistlerin ilgi gösterdiği bir alandır. Mardin geziniz sırasında Kırklar Kilisesi’nde biraz vakit geçirmek istiyorsanız, bu gizemli yere daha yakından bakmalısınız.
Kısa Açıklama: Doğu Eyaletinin Taçsız Kralı MardinBu arada, buradaki sınırlı zamanınızı benzersiz kılacaksınız; Mardin Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz atın.
İçerik Tablosu
Mor Behnam Kırklar Kilisesi Tarihi

Bölgedeki Asurlu aziz Mar Behnam ve kız kardeşi Saroo tarafından 569 yılında yaptırılan bir ibadethanedir. Yapıldıktan sonra Mor Behnam olarak adlandırılan kilisenin yayılmadan önce Asurlular tarafından etkin bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Anadolu’da İslam’ın Ancak 12. yüzyılda başlayan Türk-İslam etkisi kilisenin camiye dönüştürülmesine yol açmıştır.
Kırklar Kilisesi olarak anılan Mor Behnam Kilisesi’ne baktığımızda bizi trajik bir hikaye karşılıyor. 3. yüzyılda Kapadokya bölgesinde yaşayan Hristiyanlar, Roma İmparatoru Decius İsyana katılan kırk asker imparatorun baskısına isyan edince imparator onu Cephas’a sürgün etti.
Sivas’ın dondurucu soğuğunda buz gibi bir gölete atılan 40 askerin donarak öldüğü ve gece yarısı meydana gelen mucizeyle ödüllendirildiği kabul ediliyor. Mor Behnam Kilisesi adı, Süryaniler için şehit sayılan bu kırk askerin anısına Kırklar Kilisesi olarak da kullanılmaktadır.
Kilisenin mimari özellikleri
Mardin’deki Süryaniler için çok değerli bir eser olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi halen kullanımda ve dimdik ayakta. Bu özelliğini mimari açıdan kaliteli yapısına borçlu olan Kırklar Kilisesi’nin özellikleri aşağıdadır.
Toplamda üç kapısı olan kilisenin doğuya ve batıya bakan 12 sütun üzerine inşa edildiği bilinmektedir. Sarı taştan yapılmış olması bölgenin ortak mimari özelliklerini göstermesi açısından değerlidir.
400 yıllık mihrap kapıları ile farklı dönemlere ait eserlerin bulunduğu bir mekan olduğunu kanıtlıyor. Kilise perdeleri daha koyu renkli ve 1500 yıllık bir geçmişe sahip.
İlmihal 1799-1928 yılları arasında kilisede tanıtılmasına rağmen, bugün sadece ibadet için kullanılmaktadır. Taş oyma sanatının harika izlerini bulabileceğiniz bu kiliseyi mutlaka ziyaret etmeli ve mükemmel bir deneyime başlamalısınız.
Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri
giriş ücreti: Kilise ibadet yeri olduğu için ücretsiz girebilirsiniz.
ziyaret saatleri: Bu turistik kilisenin her gün 8:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebileceğini unutmayın. İbadet saatlerinde kiliseye ziyaretçi kabul edilmemekle birlikte, diğer saatlerde kiliseyi ziyaret etmek mümkündür.
Ulaşım Bilgileri Mor Behnam Kırklar Kilisesi
Tebük: Sar, 1. Cadde No: 416, Pk: 47100 – Merkez / Mardin
nerede?: Mardin’deki diğer birçok anıt gibi oldukça merkezi bir noktada bulunan Kırklar Kilisesi’ne ulaşmak için özel araç seçeneklerinden veya toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Kırklar Kilisesi’ne kendi aracınızla ulaşmak istiyorsanız Eski Mardin’deki Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerlemeniz ve aracınızı buradaki kapalı otoparka bırakmanız gerekiyor.
Yoğun dönemlerde burada yer bulmak çok zor. Bu nedenle park yeri bulamama ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
Aracınızı Cumhuriyet Meydanı’na park ettikten sonra batı yönünde yaklaşık 500 metre yürümeniz gerekiyor. Altıntaş İş Merkezi’nden ara sokağa girdikten sonra Kırklar Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz.
Kiliseye gitmek için toplu taşımayı tercih ediyorsanız Eski Mardin’e giden herhangi bir hattı kullanıp Cumhuriyet Meydanı istasyonunda inmelisiniz. Geriye doğru yürüyerek Mor Behnam Kırklar Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz.
Konum bilgisi
Diğer gönderilerimize göz at
- Cal Kiske Kanyonu nerede, nasıl gidilir? Ve Tarih / Denizli
- Selimiye Camii nerede ve nasıl gidilir? Ve tarihi bilgiler / Edirne
- Buffavento Kalesi Nerede Nasıl Gidilir?
- Haydarpaşa Garı’nın Tarihçesi, Nereye ve Nasıl Gidilir? / İstanbul
- Kahramanmaraş
- Eskişehir’de gezilecek yerler
- Günlük kiralık Sheila bungalov evleri