25.10.2022 09:00:00
medya
Midyat, Mardin bölgesinin en önemli yaşam merkezlerinden biridir. Tarihin pek çok döneminde yaşamın devam ettiği Mardin’in bir arka bahçe olmaktan çok kendine has hikayeleri ve yaşam tarzı vardır. Şarap ve mücevherat açısından Güneydoğu’nun en gelişmiş şehridir. Ayrıca ziyaret edilmesi ve tanınması gereken bir kültüre sahiptir.
Midyat nasıl bir yer?
Midyat, Mardin şehir merkezinin 1,5 saat kuzeyinde yer almaktadır. Etrafında küçük tepeler olsa da enlemesine uzanan bir düzlük üzerine kurulmuş bir şehirdir. Şehir, tıpkı toprak rengi gibi sarı taşlardan inşa edilmiştir. Renk şeması neredeyse bozulmaz. Bugün betonarme evler olmasına rağmen, şehir merkezinin büyük bir kısmı eski mimariyi sürdürüyor.
Midyat’ta gezilecek yerler
Belediye Kültür Evi (Sıla Sarayı)
Midyat’ın turizmdeki en önemli gelişmesi ise televizyon dizilerine konu olmasından sonra başlamıştır. Çok ünlü olan “Sıla” dizisinin ardından dizinin çekildiği bu konak ziyaretçi akınına uğradı. Günümüzde de Midyat’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan saray, geleneksel mimarinin doruk noktalarından biridir. Geniş bir verandası ve odalara çıkan merdivenleri ile her yer fotoğraf çekmek isteyenlerle dolu.
Anne Gabriel Monastiri
Şehirde mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer ise Mor Gabriel Manastırı. Manastırın diğer adı Deirol Omar’dır. MS 397 yılında Mor Omuel ve Mor Şimon tarafından yaptırılmıştır. Önemli bir din eğitimi merkezi olan manastır, günümüzde de aktif olarak kullanılmaktadır. Toplu taşıma ile manastıra gitmek için İdil minibüsüne binip yol kenarında inip 15 dakika yürümeniz gerekiyor.
Eski Süryani topluluğunun bir parçası olan eğitim alanında birçok genç din eğitimini alıyor ve ziyaretçilere dinlerini ve manastırlarını anlatıyor. Midyat ilçe merkezinin güneydoğusunda, Edel Yolu üzerinde bulunan manastır, harika bir mimariye ve çevre düzenlemesine sahiptir. Manastırın yapıldığı günden bu yana hizmet vermiş önemli kişilerin defnedildiği bir mezar odası da bulunmaktadır. Defin törenlerinin yapıldığı odaya 10.000’den fazla kişinin gömüldüğü tahmin ediliyor.
Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi, Midyat şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şimdiki adı Anıtlı olan köyün adı Süryanice Haxe’dir. MS 1. yüzyılda inşa edilmiş, Meryem Ana’ya adanmıştır. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak da oldukça önemlidir.
Kilisenin hikayesi ise şöyle; Hz. İsa’nın doğumundan sonra Hz. Mendili İsa’ya sunar. Onlar da mendille dönerler. Bu 12 kişi mendili kendi aralarında bölüştürmek ve saklamak isterler ancak mendili kesemezler. Mendili yakıp küle ayırmak istediklerinde yanan mendilin küllerinden 12 altın madalya çıkıyor. Bu madalyalara sahip olan kişiler etkinlikte bir kilise inşa etmeye karar verirler.
Midyat ilçe merkezi
Midyat’ın eski şehir merkezi olarak bilinen bölge, günümüzde yaşamın hala devam ettiği bir noktadır. Şehrin birçok yerinde saraylar ve evler yaşamaya devam ediyor. Bölgedeki yapıların birçoğu kentin ilk kurucularından olan Asurlulardan kalmadır. 9. yüzyıla ait Asur tabletlerinde adı geçen şehirde binlerce yıllık tarihi hissedebilirsiniz. Midyat kelimesi Süryanice’de “vatanım” anlamına gelmektedir.
Çok kültürlü bir yaşamın yaşandığı şehirde her inançtan ve etnik kökenden insan yaşamaktadır. Öte yandan şehirde yaşam oldukça hareketli bir şekilde akıyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği noktalar kuyumcular ve el yapımı şaraphanelerdir. Midyat’ın merkezi geçmişle bugün arasında bir köprü gibi görünse de yeni yapıları görünce medeniyette ilerliyor muyuz yoksa geriliyor muyuz diye düşündürüyor.
Beyaz Su
Midyat ile Nusaybin arasında yer alan bu nokta Mardin’in en mahrem noktalarından biridir. Genel olarak sarılığın hakim olduğu bölgede, buz gibi soğuk kaynak sularının çevresinde yeşil ağaçlar görebilirsiniz. Bölgeye gelen birçok turist buraya gelerek bu sulara ayak basmaktadır. Bölgedeki restoranlarda oturabilir ya da su kenarındaki ağaçların altında yürüyüş yapabilirsiniz.
Midyat’ta iş imkanları
Midyat, Güneydoğu’nun en fazla turist ağırlayan şehirlerinden biri olduğu için konaklama için birçok alternatif barındırıyor. Normal otel ve pansiyonların dışında bu bölgede bulunan bazı saraylar da turizme kazandırılmıştır. Bu saraylarda normal bir otelden biraz daha pahalı konaklama imkanınız var.
Yeme içme açısından bölge size Süryani şarabı dışında ek bir lezzet sunmuyor. Yöresel yemek bulmak çok zor. Bazı kebapçıların büyük bir özenle hazırladığı yöresel yemekler olsa da yöre halkı tarafından pek önerilmiyor. Bölgedeki restoranlarda genellikle et menüleri bulunur.
Bölgede ulaşım oldukça akıcıdır. Mardin ve Nusaybin’e günübirlik birçok gezi düzenlenmektedir. Bölgede bulunan otogar sayesinde burayı iller arası yolculuğun başlangıcı olarak değerlendirebilirsiniz.
Midyat’a nasıl gidilir?
Midyat’a karayolu ile ulaşım oldukça basittir. Bölgeye Mardin – Diyarbakır – Batman ve Şırnak üzerinden direkt ulaşım sağlanmaktadır. Bölgede uzun yolculuklar yapan otobüsler de Midyat’ta durmaktadır. Midyat’a hava yoluyla gelmek için Mardin Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Mardin Havalimanı Midyat’a 1,5 saat uzaklıktadır. Havalimanından toplu taşıma araçları ile önce Mardin’e, ardından Midyat arabalarına aktarma yaparak Midyat’a devam edebilirsiniz.