Meriç Köprüsü Osmanlı döneminin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’de Osmanlı mimarisinin çeşitli örnekleri günümüze ulaşmıştır. Köprüler, camiler ve daha birçok eser hala ayakta. Son yazılarımızda Edirne’de bulunan tarihi eserler üzerinde durmak istedik.
Daha önceki yazılarımızda sizlere Selimiye Camii, Üzenköprü ve Karagaş Tren Garı’ndan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda Edirne sınırları içerisinde yer alan ve Meriç Nehri üzerine inşa edilmiş olan Meriç Köprüsü’nden bahsetmek istiyoruz. Hafta sonu için bir planınız yoksa sizin için hazırladığımız Edirne yazılarına bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Tablosu
Meriç Köprüsü’nün Kısa Tarihi
1833 yılında Sultan II. II. Mahmud döneminde temelleri atılan köprünün yapımına 1842 yılında başlanmış ve 1847 yılında Sultan Abdülmecid döneminde tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Edirne-Karagaş yolunu birbirine bağlayan Meriç Köprüsü’nün yerinde ahşap bir köprünün olduğu biliniyor. Meriç Nehri’nin taşması sırasında bu köprü hasar gördüğü için yeni bir köprünün yapılması kaçınılmaz olmuş ve Sultan II. Mahmoud ve Abdel-Majeet döneminde inşa edilmiştir.
Meriç Köprüsü’nün Genel Özellikleri

Kesme taş kullanılarak yapılan köprünün özelliklerinden bahsedecek olursak; 263 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan köprü 13 sütun üzerine kurulmuş ve 12 sivri kemerlidir. Köprünün arkasında üçgen prizmalar şeklinde tasarlanmış taşkın yatakları ve köprü ayaklarında drenaj gözleri bulunmaktadır.
Kemerin üzerinde Selçuklu mimarisinden ilham alan 12 hayvan takvimi, 8 köşeli yıldız ve karşılıklı iki ejderha figürü yer alıyor. Köprünün en özel kısmı taş yerine mermerden yapılmış seyir köşkü. Gözlemevinin tonozlu, aynalı üst kapağı ile köşkü, dört dikdörtgen sütun üzerine oturmaktadır. İçeride oturmak için mermer bir bank da var.
Gözlem Köşkü’ndeki süslemeler, sanat tarihçilerinin dikkatle okumasını gerektiren referanslar içermektedir. Osmanlı’nın durgunluğundan kurtulmaya ve devletin gücünü yansıtan süslemelere vurgu yapılır. Zırhlı silahlar, zırh, miğfer ve trampet gibi karakterler bulunuyor. Askeri terimler içeren bu figürler, neoklasik dönemin imparatorluk üslubunun önemli unsurlarıdır ve Fransız mimarisinden ilham almaktadır. Seyir köşkünün çatısında yer alan figürler tarz olarak benzer olsa da boyutları ve odaklama etkisi nedeniyle de farklılık göstermektedir.
Ne yazık ki Meriç Köprüsü yazıtı Rumların işgali sırasında tahrip olmuştur. Sonraki dönemlerde köprünün kitabesi talak yazısında yeniden düzenlenmiş, mermer üzerine işlenerek 1966 yılında bulunduğu alana yerleştirilmiştir. Meriç Köprüsü’nün Karaağaç tarafındaki bölümde Hacı Adil Bey Çeşmesi bulunmaktadır. ve günümüzde yemekhane olarak hizmet veren eski gümrük muhafaza binası.
Meriç Köprüsü nerede ve nasıl gidilir?
Tebük: Karaağaç 22100 – Merkez / Edirne
Nasıl gidilir?: Meriç Köprüsü, Edirne ve Karaağaç ilçeleri arasında yer almaktadır. Türkiye’nin her noktasından Edirne’ye düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Edirne’ye geldikten sonra Karaağaç Otobüslerine binerek Meriç Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz. Edirne’nin bazı illere olan uzaklığından bahsedecek olursak;
Tekirdağ ile Edirne arası Mesafe 142 kilometre ve yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor.
İstanbul ile Edirne arasında Mesafe 240 km ve yaklaşık iki buçuk saat sürüyor.
Ankara ile Edirne arasında Mesafe 690 km ve yaklaşık 6 buçuk saat sürüyor.
Bursa-Edirne arası Mesafe 470 km ve yaklaşık 5 saat sürüyor.
İzmir ile Edirne arasında Mesafe 800 km ve yaklaşık 9 saat sürüyor.
Merrick köprüsü resimleri
Meriç Köprüsü’nün çizimi
Diğer gönderilerimize göz at
- Edirne Kent Ormanı nerede ve nasıl gidilir? Genel Bilgiler
- Kaş Plajları ve Koyları (detaylı liste)
- Dubrovnik Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi / Hırvatistan
- Altınbeşik Mağarası nerede?, Nasıl Gidilir? Giriş ücretleri / Antalya
- Çamlıkahve Trilye / Mudanya / Bursa
- İsmetpaşa Parkı’ndaki sosyal tesisler – Nasıl gidilir? – (kahvaltı fiyatları)
- Dağ evi için çevrimiçi rezervasyon yapın