1514’ler İstanbulyerleşik Markaz Efendi Camii. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı bir han bulunmaktadır. Mahmud döneminde yenilenen cami ve derviş ocağının hala orijinal şeklini koruduğu ve bu nedenle İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden biri olduğu söyleniyor. Caminin avlusunda Markaz Efendi Türbesi oluyor. Osmanlı döneminin bilgin ve bilginlerinden biri olan Markaz Efendi, tarih kitaplarında ünlü Messier hamurunun mucidi olarak geçmektedir. Osmanlı döneminde şifalı bitkiler üzerine risaleler yazan Efendi Markisi, tıbba aşina bir hekimdi.
İçerik Tablosu
Zeytinburnu gezi videosu
Tarihi camiye geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz eğlenceli bir video hazırladık. Gelecekte daha fazla video için lütfen YouTube kanalımıza abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz. 🙂
Marki Efendi kimdir?
Sultan Süleyman’ın Marki Efendi Camii’nin yanında bulunan türbesini defalarca ziyaret ettiği ve sevenlerinin Efendi Merkezi’nin izinden yürüdüğü hadis çemberleri devam ediyor. Türbenin yanında yer alan Çilhan, Marki Efendi’nin inanca girip dünyadan çekildiği bölümdür.

Efendi Merkezi’nde adı geçen kişinin gerçek adı Mustafa bin Kileş’tir. İslami ilimleri İstanbul ve Edirne’de öğrenen Marki Efendi, Velioden Okulu’nda Hizbizade gibi seçkin hekimlerin yanında tıp okuyarak kendini bu alana adadı.
Markaz Efendi Camii
Mevlevi tarikatına mensup olan Mark Efendi, Şeyhi Sümbül Sinan’ın vefatından sonra şeyhlik makamını giyerek mezhebin ilerlemesinde önemli görevler üstlenmiştir. Hakkında sık sık anlatılan hikayeler arasında şunlar vardır: Bir gün Topkapı’da dolaşırken yerden gelen su sesini işitmiş ve toprağı kazmasını emretmiştir. Su dolu bir göletle karşılaşan Merkez Efendi, servetini suyun olduğu noktaya cami ve hamam yaptırmak için harcar. Bu cami ve hamamın temelini Lütfi Paşa’nın eşi yaptırmış, cami ve hamamın ihtiyaçlarının vakıf aracılığıyla karşılanmasını sağlamıştır. Caminin yanındaki kuyu hala korunuyor ve bazı ziyaretçiler dilek dileyip kuyuya bozuk para atıyorlar. Ancak, bu hiçbir işe yaramaz.

Markaz Efendi Camii hakkında bilgiler
Efendi Merkezi, caminin girişindeki kitabeye iki yapım tarihi yazmıştır. Birincisi 1514, diğeri 1580’dir. Ancak kitabedeki tarihler Hicri takvime göredir. İkinci yapım tarihi ise Sultan Mahmud döneminde yapılan restorasyon çalışmasıdır. Caminin özgün yapısı korunarak temelleri ve çevre duvarları güçlendirilmiştir. Cami, klasik Osmanlı mimarisini yansıtan kare bir şekle sahiptir. Bir minaresi Şerif vardır. Camide oldukça mütevazı görünen birçok ahşap detay da var. Zemin oyma ahşaptır. Benzer şekilde, tavan ahşaptan yapılmıştır. Caminin çevresinde Gillihan, türbe ve Abd al-Baki Paşa’ya ait olduğu bilinen Dar el-Qara bulunmaktadır.

Camiye girdiğinizde soldaki küçük türbenin karşısında Marki Efendi’nin türbesi yer almaktadır. Daha küçük bir mezarda yatan iki torun. Her iki türbenin tavanları kubbe tarzındadır. Pazartesi hariç her gün açık olan mezarlık ziyaret saatleri sabah 9 ile akşam 4 arasındadır.

Efendi Markaz Camii nerede ve nasıl gidilir?
Tebük: Merkezefendi Cad. No.: 4, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul
Nasıl gidilir?: Markaz Efendi Camii, Zeytinburnu sınırları içerisinde yer almaktadır. Topkapı mevkii yakınındaki camiye gitmek için toplu taşıma araçları kullanılabilir. Avcılar üzerinden 34AS numaralı otobüsle Merkez Efendi Camii’ne ulaşmak mümkündür. Üsküdar’dan Marmaray ile ehit Şuayip durağında inip Mevlanakapı’ya giden minibüslerle camiye ulaşmak çok kolay. Konum bilgisi almak için tıklayın
Ayrıca İstanbul’daki tarihi camiler veya İstanbul’daki tarihi mezarlıklar Onlar neler? Merak ediyorsanız bu gezi yazılarını okumanızı tavsiye ederim.
Diğer gönderilerimize göz at
- Erciyes Kayak Merkezi nerede, konaklama ve otel tesisleri nerede / Kayseri
- Berberi Müzesi nerede ve ziyaret saatleri – Lefkoşa / Kıbrıs
- Fathi Paşa Korusu nerede ve nasıl gidilir? kahvaltı fiyatları
- Sümela Manastırı
- Ümraniye Milli Parkı | Mekan, ziyaret ve giriş ücretleri – İstanbul
- Kartepe Turları 2 Gece 3 Gün
- Motivasyon Müzesi | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri