https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Mardin’de gezilecek yerler - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Mardin’de gezilecek yerler

Mardin’de gezilecek yerler

24.10.2022 19:50:00

Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli şehirlerinden biri olan Mardin, zengin tarihi ve çok kültürlü mimarisi ile ünlüdür. Birçok dizi ve filmin çekildiği Mardin; Ayrıca her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerinden biri olan Mardin; Mutfağı ve tarihi mimarisi ile dikkat çekiyor.

cami, türbe, kilise, manastır gibi çok çeşitli dini yapılara ev sahipliği yapan Mardin’de; Girdiğiniz her sokağın, caddenin size başka bir tarih kapısı araladığını hissedersiniz…

Mardin’de Gezilecek Yerler:

1- Diruzaviran Manastırı

Deyruzzaferan Manastırı, 5. yüzyılda inşa edilmiş bir Süryani manastırı olup, Süryanilerin önemli merkezlerinden biridir. Manastırın önemli yapıları Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı’dır.

İlk tıp fakültesinin Deyruzzaferan Manastırı’nda kurulduğu söylenmektedir.

Manastırın en önemli özelliği 52 Süryani patriğine ait bir türbenin bulunmasıdır.

2- Al-Qasimia Okulu

Artuklular döneminde yapımına başlanmış, ancak Timurlular dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış ve 15. yüzyılın sonlarında Sultan Akoyunlu Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlanmıştır.

Eğitimi süresince bölgenin en önemli eğitim merkezlerinden biri olmuştur.

Artuklu mimarisi tarzında inşa edilen bu yapı iki katlıdır ve tek avlu etrafında inşa edilmiştir.

Okul bahçesinde bulunan yüzme havuzu ile insan yaşamı doğumdan ölüme ve sonrasına kadar simgelenmiştir.

3- Mardin Kalesi

Mardin’e yolunuz düşerse mutlaka görmeniz gereken tarihi bir yer.

Şehrin merkezinde yer alan Mardin Kalesi en önemli tarihi ve kültürel yapılardan biridir ve ulaşımı kolaydır.

Kayalıklar üzerine kurulmuş olan Mardin Kalesi, eşsiz manzarası ve gizemli geçitleriyle o dönemin birçok şairine ilham kaynağı olmuştur.

Supari, Sümer, Babil, Mitanni, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Selçuklu, Artuklu, Karakoyunlu, Akoyunlu, Safevi ve Osmanlı dönemlerinde yaşamış çok önemli bir kaledir.

4- Ulu Camii

Ulu Cami, Mardin’in merkezinde yer alır ve mimarisi Artocidler dönemine kadar uzanır.

Caminin kubbesi dıştan sıvama tekniği ile yapılmıştır ve bu teknik daha sonra Mardin mimarisinde bir gelenek haline gelmiştir.

Caminin her köşesinde farklı detaylar olduğu için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer.

5- Zincirieh Okulu

Zinciriye Medresesi, Mardin’in merkezinde yer almaktadır. Selçuklu süsleme ve mimarisine ev sahipliği yapan Zinciriye Medresesi, 1985 yılında Aksaray Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

1385 yılında Artuklu sultanı Melik Necmeddin İsa bin Muzaffar Davud bin el-Melik Salih tarafından yaptırılmıştır.

Mimari olarak iki avlulu ve iki katlı olarak tasarlanmış olup, girişindeki taş oymalar dikkat çekmektedir.

Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılan Zinciriya Medresesi, Mardin’in en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.

6- Kırklar Kilisesi

Eski adıyla Mor Benham, 569 yılında inşa edilmiş bir Süryani kilisesidir. Mardin’deki orijinal Kırklar Kilisesi camiye çevrilince Mor Benham Kilisesi’nin adı “Kırklar Kilisesi” olarak değiştirilmiştir.

Kilisedeki güzel taş işçiliği, dört yüz yıllık ahşap mihrap kapıları, çan kulesi ve dantel gibi taş oyma örneklerinin bulunduğu divan kesinlikle görülmeye değer yerlerdendir.

Enfes işçiliği seven gezginlerin yol haritasına eklemesi gereken bir site.

7- Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze binası, 1895 yılında Antakya Patriği Ignatius Benham tarafından yaptırılmıştır.

Uzun bir süre dini amaçlarla hizmet veren bu yapı daha sonra askeri garnizon, parti merkezi ve sağlık ocağı gibi çeşitli işyerleri için kullanılmıştır.

Bölgenin kültürel ve tarihi zenginliklerini görebileceğiniz arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir.

Arkeolojik koleksiyonları arasında Tunç Çağı, Asur, Urartu, Helenistik, Ahameniş, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı’dan tabaklar, silindir mühürler, pullar, kült kaplar, figürinler, metal boncuklar, takılar, seramikler ve altın bulunmaktadır. Etnografya bölümünde Mardin ve çevresine ait gümüş eserlerden gerdanlık, küpe, bilezik, halhal, fiyonk, saç boynuzu, eski giysiler, kılıçlar, kahve takımları, banyo takımları, tespihler, ısıtma ve bakır aletler. Öğeler de görüntülenir.

8-Medya

Mardin merkeze 60 kilometre uzaklıkta bulunan Midyat mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Mardin’in Midyat ilçesi, binlerce yıllık tarihi ile Mardin’in en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor. Midyat’ın tarihi, MÖ 9. yüzyıla ait Asur tabletlerine kadar dayanmaktadır.

Her inanç ve ırktan insanın bir arada barış ve huzur içinde yaşadığı Midyat; Mezopotamya’nın en önemli manastırlarına ev sahipliği yapmıştır.

Anadolu uygarlık tarihinin en eski Süryani Ortodoks tapınağı olan Mar Gabriel Manastırı, Midyat Saat Kulesi, Hristiyanların kutsal bir hac yeri olarak ziyaret ettikleri Meryem Ana Kilisesi Midyat sınırları içerisinde yer almaktadır.

9- Nusaybin

Nusaybin, Mezopotamya’nın kuzeyinde, tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Subaru tarafından MÖ 4500 civarında kurulmuş, MÖ 3000’de Sümer Kralı Lugasakis tarafından “Nirbu” olarak adlandırılmıştır.

Birçok farklı devletin egemenliği altında kalan Nusaybin, kültürel ve sosyal birçok değişime uğramıştır.

Zain Abidin Camii, Jirnawas, Mardis Maris Marin harabeleri, Mar Bobi Kilisesi ve daha birçok yapının bulunduğu Nusaybin görülmeye değer bir yer olarak listemize girdi.

Mardin’in 10 sokağı

Mardin’de dolaşırken tarih kokan sokaklarından etkileneceksiniz. Her sokakta farklı bir medeniyetin izlerini bulacaksınız. Binlerce yıldır var olan ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin, sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak.

Tüm bunların yanı sıra yöresel lezzetleri de denemeden kesinlikle Mardin’e dönmemelisiniz.

Ayrıca insanların nezaketi ve misafirperverliği de sizi mutlu edecektir…

Mardin yemeklerinden bahsetmeden olmaz!

Eşsiz tarihi ile bilinen ve büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, şehrin mutfağına da yansımıştır. Mardin yemekleri ve Mardin’de ne yenir sorusunun cevabını gezginler de oldukça merak ediyor.

Kuzu veya oğlak işkembesinden yapılan içli köfte, Mardin usulü içli köfte, irök, kaburga dolması, soğan kebabı…

Burada yapacağınız kültür turunda Mardin mutfağını yakından deneyimlemenizi öneririz!

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın