Mardin Kalesi, hemen hemen her noktadan görülebilen, şehrin en etkileyici yapılarından biridir. Eski Mardin olarak bilinen şehrin en yüksek tepesine inşa edilmiş olan kale, sarı rengi ve muhteşem yapısı ile kendinizi gerçek bir kale gibi hissettiriyor.
Mezopotamya ovasını canlandıran bir yapı olarak da değerlendirilebilecek Mardin Kalesi’ni görmeden Mardin’den dönerseniz geziniz eksik kalır!
Kısa Açıklama: Doğu Eyaletinin Taçsız Kralı MardinBu arada, buradaki sınırlı zamanınızı benzersiz kılacaksınız; Mardin Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz atın.
İçerik Tablosu
Mardin Kalesi hakkında tarihi bilgiler

Mezopotamya’da ayakta kalan her uygarlığın askeri merkez olarak tercih ettiği Mardin Kalesi; Sümerler, Asurlular, Babilliler, Romalılar, Bizanslılar ve Artuklular Evliya Çelebi’nin “Siyahat Namah” adlı kitabında Hertz’in “Dara’nın Tahtı” olarak bahsettiği kale gibi birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Yunus’un da yaptırdığı sanılmaktadır.
Hz. YunusBununla ilgili söylentilerin yanı sıra MS 330 yılında Shad al-Buhari Ateşe ve güneşe tapınarak kullanıldığına inanılan Saad Buhari, ölümcül bir hastalığa yakalanmış ve tedaviyi Mardin’in havasında bulmuştur. 12 yıl boyunca Mardin Kalesi’ni sarayı olarak kullandı.
Söylentilerin yanı sıra tarihe de baktığımızda Timur’un Anadolu’yu fethi sırasında 3 kez kuşatılan kalenin hakim durumda olduğu için ele geçirilemediği biliniyor. Hatta bu özelliğinden dolayı kaleye “Kartal Yuvası” denildiği bilinmektedir.
Mimari Yapı
Mardin dağlık ve kayalık bir alana kurulduğu için kalenin çok yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Ovadan yaklaşık 1200 metre yükseklikte yükselen Mardin Kalesi Daha sonra eklenen mimari yapılar sayesinde günümüzdeki halini almıştır. İçinde cami, kuyular ve sığınakların bulunduğu Mardin Kalesi’nin 6 kapısı var.
Mardin çevresinden çıkarılan sarı kesme taşlarla inşa edilen Mardin Kalesi, özel zenginliklere sahiptir. Bu açıdan görülmesi gereken bir yer olan Mardin Kalesi, Suriye topraklarını dahi görebileceğiniz bir yer. Özellikle geceleri sınıra yakın Suriye kasaba ve şehirlerinin ışıklarını görmek mümkün.
Olası Faaliyetler
Mardin Kalesi çok dikkat çekici ve özel bir yer olmasına rağmen maalesef ziyaret için özel izin alınması gereken bir yer. Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Radarı Kıta Komutanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılında iç kesimlerde zenginlik keşfettiği Mardin Kalesi’nde bulunuyor.
1980 yılından bu yana Kıtasal Radar Hava Komutanlığı tarafından ziyarete kapatılan Mardin Kalesi’nin yakın gelecekte turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Bölgenin zenginliklerini keşfetmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken kaleye giden şanslılardansanız, burada esen kuvvetli rüzgarları hissedebileceksiniz.
Mardin’e kontrollü bir noktadan bakmanın unutulmaz zevkinin yanı sıra tarihi şehri ayaklarınızın altında hissetmek çok faydalı olacaktır. Tarih, kültür ve medeniyetin izlerini bulabileceğiniz Mardin Kalesi, size unutulmaz anlar yaşamanın anahtarını sunacak!
Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri
giriş ücreti: Aynı şekilde, kaleye giriş çıkış izne bağlı olduğu için ücret talep etmekten de söz edilemez.
ziyaret saatleri: Mardin Kalesi ziyarete açık olmadığı için ziyaret saatleri hakkında bilgi verilmemektedir.
Ulaşım Bilgileri Mardin Kalesi
Tebük: Sar, Kagatay CD. No: 25, s: 47100 – Merkez / Mardin
nerede?: Mardin Kalesi’ne gitmek için daha önce de belirtildiği gibi özel izin almanız gerektiğini bilmelisiniz. Özel izin alabiliyorsanız, Eski Mardin’in Diyarbakırkapı’sından Yenişehir’e doğru ilerlemeli ve ilgili izinlerinizi Hava Radar Kıta Komutanlığı Nizamiye önünde göstermelisiniz. Operasyon sonrası size eşlik edecek personel ile kaleye ulaşabilirsiniz.
Konum bilgisi
Diğer gönderilerimize göz at
- Kumburgaz nerede ve nasıl gidilir? – Büyükçekmece / İstanbul
- Kartaltepe Tabiat Parkı | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- İnceboğaz Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Kahramanmaraş’ı hatırla
- Nerede ve nasıl çek alınır – menü fiyatları ve nargile
- İstanbul’un En İyi Karadeniz Pide Restoranları
- Kaz Dağları’nın eteklerinde ve denize hakim Edremit köyleri!