Mardin’in tarihi ve kültürel zenginliğini her yönüyle yaşamak istiyorsanız; Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olmalıdır.
Kentin dokusunu yansıtması ve Mardin çevresinde yapılan kazılardan elde edilen kalıntıların sergileniyor olması Mardin Müzesi’ni çok değerli kılıyor.
Bu açıdan oldukça değerli olan müzede vakit geçirirken unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Kültürel zenginliklere ve tarihe doyacağınız bu gezide mükemmel bir deneyim sizi bekliyor olacak!
Kısa Açıklama: Doğu Eyaletinin Taçsız Kralı MardinBu arada, buradaki sınırlı zamanınızı benzersiz kılacaksınız; Mardin Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz atın.
İçerik Tablosu
Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Tarihi

Mardin Müzesi, 1895 yılında Süryani Katolik Patrikhanesi adı altında inşa edilmiştir. Bu binayı yapan kişi Antakya Patrigi Ignatius Behnam Banio. Uzun süredir Süryani Katolik Vakfı’nın himayesinde olan yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınmış ve restore edilmiştir.
2000 yılından bu yana kentin müzesi olarak hizmet veren Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kentin geleneksel mimarisini özel bir şekilde yansıtıyor.
Üç katlı ve çift girişli olarak inşa edilen yapının U şeklinde tasarlandığı ortaya çıkıyor.Çok başarılı taş işçiliği ve Mezopotamya manzarası Mardin Müzesi’ni özel kılan noktalardan bazıları.
Mardin Müzesi’nin içinde neler var?
Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, insanların gezip görebileceği inanılmaz bir güzelliğe sahiptir. Bu nedenle Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde vakit geçirmek isteyen herkes gibi sizi de şaşırtacak pek çok eser bulunmaktadır. O halde hazırsanız, Mardin Müzesi’nin size vaatlerine yakından bakalım!
İnanç Salonu: Mardin Müzesi’nde bulunan İnanç Salonu, Mezopotamya’da bir zamanlar var olan tüm inançların kalıntılarının sergilendiği yerdir. Paganizmden Hristiyanlığa kadar birçok inancı başarıyla yansıtmış olan bu salonda dikkat çekici bir kültürel zenginlikle karşılaşabileceksiniz. Ölü gömme geleneklerinden doğurganlık ayinlerine kadar pek çok konuda eserleri keşfedebileceğiniz bu odada Urartu dönemine ait mezarlardan çıkarılan aksesuarları görebileceksiniz.
Arkeolojik kazı salonu: Arkeolojik Kazı Salonu, Mardin ve çevresinde yapılan kazılardan çıkan kalıntıları keşfedebileceğiniz çok özel bir bölüm. Mardin kalesinin kazı kalıntıları, Dara kalıntıları ve diğer birçok arkeolojik alan bu salonda sergilenmektedir. Bu salonu diğerlerinden ayıran özellik ise tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekecek pek çok esere sahip olması!
Ticari salon: Ticaret Odası, bölgede kullanılan para ile ilgili eserleri ve paranın icadından sonra yapılan anlaşmaları inceleyebileceğiniz bir yerdir. Mezopotamya’daki ticaretle ilgili ciddi rehberler sunan bu odada, eserlerin altındaki bilgileri okuyarak tarih merakınızı bir nebze giderme fırsatı bulacaksınız.
Oturma odası: Mardin’in tarihi dokusunu en iyi şekilde yansıtacak şekilde düzenlenen bu salon, tarihi etnografik açıdan öne çıkarması açısından büyük değer taşımaktadır. Mardin’de yıllardır gözde olan geleneksel adetleri, kıyafetleri, müzik aletlerini ve oturma odasını yansıtan mutfak gereçleri gibi gündelik hayatı aydınlatacak seçenekler de yer alıyor.
Showroom – Kalıcı Hazine: Kalıcı hazine, 2009 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan kazılarda keşfedilen bir hazinedir. 4 küp içine gizlenmiş birçok altın ve gümüşün keşfine kapı açan bu hazine, 9. ve 14. yüzyıllarda madeni paralar ve mücevherlerle. Kırk Haramiler Hikâyesi’nde bulunan hazineye benzer şekilde bu hazine bölgenin kültürel zenginliğine ışık tutmayı başarmıştır.
Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri: 2022
giriş ücreti: Kartınız yoksa 10 TL ödeyerek müzeye giriş yapabilirsiniz.
ziyaret saatleri: Mardin Müzesi’ni ziyaret etmek istediğinizde yaz ve kış saati uygulaması olduğunu bilmelisiniz. 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında 10:00-17:00 saatleri arasında hizmet veren müze, 1 Ekim-1 Nisan tarihleri arasında 8:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Ulaşım Bilgileri Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tebük: Şar, Cumhuriyet Meydanı üzeri, Posta Kutusu: 47100 – Artuklu / Mardin
telefon: (0482) 212 16 64
nerede?: Şehrin en merkezi noktalarından birinde bulunan müzeye ulaşmak için öncelikle Eski Mardin yönüne giden otobüsleri veya minibüsleri tercih etmelisiniz. Bu araçları kullandıktan sonra Cumhuriyet Meydanı’nda araçtan inebilir ve Meydanın hemen üzerindeki Müze’ye ulaşabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Mardin Müzesi’ne kendi aracınızla gitmek istiyorsanız Eski Mardin yönüne gitmeniz gerekiyor. Mardin Cumhuriyet Meydanı’na gelmeden önce soldaki otoparka aracınızı park etmeniz gerekiyor. Bir dakikalık yürüyüşten sonra meydanın tepesindeki müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Konum bilgisi
Diğer gönderilerimize göz at
- Tarsus Şelalesine Giriş ve Tarihsel Bilgiler (Nereye Nasıl Gidilir?)
- Kadıköy boğa heykeli ve yapım hikayesi / İstanbul
- İçmeler Otel – Pansiyon – Gezilecek Yerler – Marmaris / Muğla
- Sapanca Maşukiye Nereye, nasıl gidilir, ne yenir, fiyatlar
- Kargıcak Koyu Plajı Genel Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Vizesiz en ucuz Avrupa ülkeleri
- Mehli Şelalesi | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri