https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Manastır Mor Gabriel (Dirolomor) | Tarih, yer, ziyaret ve giriş ücretleri - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Manastır Mor Gabriel (Dirolomor) | Tarih, yer, ziyaret ve giriş ücretleri

Manastır Mor Gabriel (Dirolomor) | Tarih, yer, ziyaret ve giriş ücretleri

Manastır Mor Gabriel Tarihi

Mor Gabriel Manastırı, Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Mardin’in merkezine uzaklığı nedeniyle pek çok gezginin gözünden kaçan bu manastır aslında gezi listenizin başına yazılacak yerler arasında yer alıyor.

Kısa Açıklama: Doğu Eyaletinin Taçsız Kralı MardinBu arada, buradaki sınırlı zamanınızı benzersiz kılacaksınız; Mardin Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz atın.

manastır videosu

Daha fazla video gelsin lütfen Youtube Kanalımız abonelik. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Mar Gabriel Manastırı hakkında tarihi bilgiler

Mo Gabriel Manastırı, inanışa göre bir meleğin gösterdiği yerde Mor emun ve Mor muel adlı iki din adamı tarafından 397 yılında yaptırılmıştır. Roma İmparatoru Honorius döneminde yapımına maddi yardımda bulunulduğu ve manastırın o zamanki adının Mor Shmuel Manastırı olduğu biliniyor.

Manastır Mor Gabriel Tarihi
Manastır Mor Gabriel Tarihi

En büyük günlerini 5. ve 12. yüzyıllar arasında yaşayan manastır, bu yıllarda en çok öğrencisi olan dini merkezlerden biriydi. Eğitim merkezi haline gelen Deyrulumur, Turabdin ilçesinin merkezi oldu.

Manastıra adını veren More Gabriel de bu parlak dönemde metropolitlik yapmıştır. 634 yılında göreve başlayan ve 668 yılına kadar görevini sürdüren Mor Gabriel’in birçok mucizeye sahip olduğu söylenmektedir.

5. yüzyıldan sonra Mor Gabriel adı verilen manastır Selçuklular, Moğollar ve diğer bazı medeniyetler tarafından yağmalanmıştır. Tarihi eserlerin ve hatta Mor Gabriel’in kemiklerinin bile çalındığı yağma, 1919’da manastırın Asurlulara devredilmesiyle sona erdi.

Din eğitiminin devam ettiği en eski manastır olmayı başaran Mor Gabriel 1.600 yılı aşkın süredir Süryaniler için kutsal bir yer olmuştur. Bu özelliğinin yanı sıra asırlık el yazmalarına sahip olan manastır, kültürel açıdan da oldukça zengindir.

Dua Evi (Sloto Evi) – Büyük Kilise (Heiklo Rabo)

Mor Gabriel Manastır Kilisesi
Mor Gabriel Manastır Kilisesi

397’de Mor Şmuel ve Mor Şemun. 397’de Mor Şmuel ve Mor Şemun. 397 Bu binanın inşa ettiği ilk yer burası. Meleğin kendisini Mor Şimon’a gösterdiği dua evi, Roma İmparatoru Anastasius’un yardımıyla inşa edilmiştir.

İmparator tarafından görevlendirilen Theodore ve Theodosius, buranın mimarisini üstlendiler. Aslında bu mimarlar Dara antik kentinin mimarları olarak bilinmektedir.

Büyük kilise mimari açıdan oldukça etkileyici ve duvarlarındaki mozaikler sayesinde ilgi çekici. Ancak duvardaki altın yazıtlar ve mozaikler, Orta Çağ ve sonrasındaki yağmalamalar sırasında zarar görmüştür. Altıncı yüzyıla tarihlenen bu mozaiklerin bir kısmı ilk günkü gibi korunmaktadır.

Theodora Kubbesi – Copzo de Theodora: Theodora Dome, Bizans İmparatoru I. Justinianus Theodora’nın karısıdır. Bu sebeple Bizans İmparatoru Arcadius’un aynı adı taşıyan kızının More Shmuel’in dualarıyla şifa bulması nedeniyle burada bu isimle kubbeye yardım edilmiştir. Altıncı yüzyılda inşa edilen Theodora Kubbesi’nin başlangıçta vaftizhane olarak planlandığı kabul edilmektedir.

Zamanla mutfağa eklenen bu yapının içindeki mermer tekne, mutfak olarak kullanılmasıyla ilgili önemli bir anıttır.

Manastır Mor Gabriel - Mardin

Şehitler Evi – Sohdi Evi: Bugün Azizler Evi olarak da bilinen Şehitler Evi, adını içinde gömülü olan şehitlerden alıyor. Manastıra yapılan saldırılarda şehit olan azizler burada yatıyor. Ayrıca bazı metropolitlerin ve rahiplerin Şehitler Evi’ne gömüldüğü bilinmektedir. Mezarı burada bulunan en önemli isimler arasında Mor Omuel, manastırın kurucusu Mor Şimon ve manastıra adını veren Mor Gabriel vardır.

Şehitlerin evinin içindeki mihrap türbesinde 12 bin evliyanın kemiklerinin bulunduğu söylenmektedir. Bu sayının daha yüksek olduğuna inanılsa da 12.000 hertz’dir. İsa’nın on iki havarisine atıfta bulunduğuna inanılmaktadır.

Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri: 2022

giriş ücreti: Manastıra giriş ücreti 15 Türk Lirasıdır. Manastırla ilgili bir anekdot, hayatın devam etmesi nedeniyle bazı bölümlerin ziyarete kapalı olması.

ziyaret saatleri: Mor Gabriel Manastırı tur rehberi eşliğinde gezebileceğiniz bir yer. Bu nedenle gruplara ayrılarak rehberin anlattıklarını dinleyebilirsiniz. Manastırı 9:00-11:30 ve 13:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Deir Mor Gabriel’de ulaşım bilgileri

Tebük: Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, Pk:47510 – Midyat / Mardin

telefon: (0482) 213 75 13

nerede?: Mor Gabriel Manastırı, Mardin’in Midyat ilçesi sınırları içinde Güngören köyü yakınlarında yer almaktadır.

Nasıl gidilir?: Midyat merkeze yaklaşık 25 km uzaklıktaki bu binaya toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak mümkün değil. Bu sebeple kendi aracınız ile gitmeniz gerekmektedir.

Yolun manastıra ulaşmak isteyenler için yapıldığını ve oldukça iyi durumda olduğunu belirtmekte fayda var. Mardin’e yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta olmasına rağmen bu yapı görülmeye değer.

otopark: Manastırı çevreleyen alanlara aracınızı ücretsiz olarak park ederek yolculuğunuzun en önemli aşamasına ulaşabilirsiniz.

Konum bilgisi

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın