Mahramat Sultan Camii’nin yapılışı, hikayesi, ziyaret saatleri, nereye ve nasıl gidilir? Bu yazımızda sorularınıza yanıt aradık. Kanuni Sultan Süleyman’ın tek kızı Mahramat Sultan için Mimar Sinan tarafından Harim Sultan tarafından yaptırılan camidir. Cami, Mihrimah Sultan tarafından bizzat yaptırılmış ve tüm masraflar onun hazinesinden karşılanmıştır.
İçerik Tablosu
Mahramat Sultan Camii İnşaatı
Dünya ve Osmanlı tarihinin en ünlü mimarlarından Mimar Sinan tarafından hazırlanan caminin yapımı 1540-1548 yılları arasında 8 yılda bizzat tamamlandı. Dikdörtgen planlı cami külliyesinde medrese, türbe ve hamam bulunmaktadır. Kubbesi 37 metre yüksekliğinde olan caminin üç ana kemeri, iki sütunu, üç kubbesi ve iki yanında birer kürsü bulunmaktadır. Mihrap ve minberi dönemin en iyi taş ustaları tarafından taş kullanılarak yapılmıştır. Camideki çiniler dönemin en iyi saray ustaları tarafından yapılmıştır.
Mahramat Sultan Camii’nin hikayesi
Mahrama Sultan, Al-Kununi’nin en sevdiği kızı olarak bilinir. Hatta annesinin ölümünden sonra ondan mahrum kalan Sultan’ın, babası Kanun’a devlet meselelerinde tavsiyelerde bulunduğu ve bir nevi padişah vekilliği yaptığı söylenmektedir. Babasının vefatından sonra tahta çıkan kardeşleri için vazgeçilmez bir rol oynayan Mehrama Sultan, bu dönemde “Hala Sultan” olarak anılmaya başlandı.
Mahrama Sultan’ın bağlılığı ve dindarlığı ile ünlü olduğu bu cami, Mimar Sinan’dan yaptırmasını istemiş, Sinan’ın zarif eserleri arasında yer seçimi de dahil olmak üzere her konuda kararı Mimar Sinan’a bırakmıştır.
Mahrama Farsça’da “güneş ve ay” anlamına gelir. Rivayete göre Mihrimah Sultan’ın platonikliğine aşık olan Mimar Sinan, bu aşkı Mihrimah Sultan Camii ile göstermiştir. Bazı tarihçiler bu hikayenin doğru olmadığını iddia etseler de caminin projesi ve zarafeti aşktan değil hayranlıktan izler taşır. Yapılışının üzerinden yaklaşık 500 yıl geçmesine rağmen halen olduğu gibi ibadet amaçlı kullanılmaktadır.
ziyaret saatleri
Mahramat Sultan Camii, namaz ve cenaze vakitleri dışında ziyarete açıktır. Ziyaret ücreti ödenmese de namaz ve cenaze vakitleri dışında ziyaret edilmesi uygun olur. Ayrıca camiyi ziyaret eden kadınların gelenek gereği camiye başörtüsü ile girmeleri gerekmektedir.
Mahramat Sultan Camii Resimleri
Mahramat Sultan Camii’ne nasıl gidilir?
Tebük: Mimar Sinan Mahallesi 34664 – Üsküdar / İstanbul
telefon: (0216) 531 30 00
Nasıl gidilir?: İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bir cami Anadolu yakasından gelmek isteyenler Otobüs veya minibüs ile Üsküdar Plajı’na giderek yürüyerek birkaç dakikada camiye ulaşmak mümkün.
Avrupa yakasından geliyor Deniz otobüsü ile Üsküdar’a gelip camiyi ziyaret edebilirler. Karaya iner inmez tüm zarafet ve ihtişamıyla Mahramat Sultan Camii karşılarına çıkacaktır.
Üsküdar’a Marmaray ile gitmek isteyenler Marmara çıkışında sizi Mihrama Sultan Camii karşılıyor.
Diğer gönderilerimize göz at
- Fenerbahçe Parkı nerede? Nasıl gidilir? ve genel bilgiler – Kadıköy
- Londra gezi rehberi
- Konaklama otelleri ve gezilecek yerler / İzmir
- Tillo Kalesi Cam Seyir Terası Nerede (Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti) / Siirt
- Fuad Paşa Konağı Çatı nerede, Nasıl Gidilir – Fiyatlar
- Balıklı Rum Meryem Ana Manastırı (Nereye ve Nasıl Gidilir) Zeytinburnu
- Bir kız arkadaşına ne satın alırsın? Bodo’da birbirinden özel seçenekler!