Denizli çok eski bir yerleşim yeridir. Kentte antik çağlardan kalma birçok eser keşfedilmiştir. Ayakta kalan antik kentlerde koruma altına alınmıştır. Turistlerin uğrak yerleri arasında koruma altındaki antik kentler de bulunuyor. Laodikeia kentinde çeşitli yapı ve malzemeler insanların ilgisini çekmektedir. Yüzyıllar öncesine dayanan bir hayat hayal ediyorsunuz. Geçen süreyi çıkarıyorsunuz. Sonra yaşadığın dünyaya bakarsın. “Kim geldi kim geçti” demeden edemiyorsunuz.
İçerik Tablosu
Laodikeia Kentinin Tarihi
Bu şehrin tarihi çok eski. İsa’dan önceye kadar uzanır. İlk yüzyıllarda kurulmuştur. Şehri çok güzel bir yere kurmuşlar. Hemen yanında nehir akıyor. Tabii o zamanlar su kaynaklarına yakın olmak çok önemliydi. Şehre girdiğinizde bunu fark ediyor ve alıyorsunuz. Nehrin kıyılarına su kemerine benzer yapılar inşa ettiler. Şehir adına kurucusu Antiochus’un karısından almıştır. Romalılar bu şehri çok sevdiler. Bu nedenle şehre birçok eser ve yapı bağışladılar. Şehirde Roma eserlerini görebilirsiniz.
Hıristiyanlık şehirde yayıldı. Kiliseden öğrenebilirsin. Aslında Hristiyanlar bulundukları kiliseye büyük önem verirler. Bunun nedeni, Asya’daki en önemli veya en eski kiliselerden biri olmasıdır. Ancak kilisenin hala ayakta olduğu söylenemez. Ama rastlarsanız, Hıristiyan rahipler ve Hıristiyanlar ritüel toplantı için buraya gelirler. Şehir milattan sonra büyük bir depreme maruz kalmış ve yıkılmıştır.
Laodikya Eski Kentinde Gezilecek Görülecek Yerler
Şehrin eski kentinde görebileceğiniz her şey var. Ama yapıları biraz farklı. Daha önce eski şehre gittiyseniz, burada tamamen farklı bir eser bulmayı beklemeyin. Yine de görülmeli. Her antik kentin kendi bölümü vardır. Bunu ayakta kalan yapılardan anlamak zor değil.
Büyük bir tiyatro var. Şehrin kuzey kesiminde yer almaktadır. 20 bin kişilik devasa bir tiyatro. Grubu hala ayakta, ancak diğer kısımları harabe halinde. Klasik Roma tiyatrosuna benzer. Büyük tiyatronun yanı sıra küçük bir tiyatro da yapmışlar. Burası 15.000 kişilik. Burada sadece orkestra hayatta kaldı. Hadi stadyuma gidelim. 350 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindedir. Amfi şeklinde yapılmıştır. Etrafındaki izleyiciler için 24 numara Seyirci kulesi var.
Anıtsal denilen bir de çeşme var. Romalılar inşa etti. Şehrin en büyük caddesinin ortasında. Çeşmenin 2 adet yüzme havuzu bulunmaktadır. Biri doğuya, diğeri batıya bakıyor. Kanadalı ekskavatörler tarafından keşfedildi. Çeşme oymaları mitolojik temalar içermektedir. Aynı zamanda vaftiz kutsaması olarak da kullanılmıştır. Şehir merkezindeki çeşme havuzlarında doğan bebekler vaftiz edildi. Şehrin kuzey tarafında sadece koltukların kaldığı Parlamento var. Bu yerde ayrıca büyük bir tapınak var.
Laodikeia ziyaret saatleri
Şehri gezmek için pazartesi hariç haftanın her günü gidebilirsiniz. 09:00-17:00 arası Müze ziyarete açıktır.
Laodikya şehrine giriş ücreti – 2022
Müze Kartınız varsa ücretsiz giriş yapıp şehri gezebilirsiniz. Ancak müze kartınız yoksa 40 TL ödeme ile giriş yapabilirsiniz.
Laodikya antik kenti nerede ve nasıl gidilir?
Eski şehir, Denizli şehir merkezinin yakınında yer almaktadır. Laodikeia’ya merkezden minibüslere binerek gelebilirsiniz. Direkt bu noktaya uçuş düzenleyen acenteler var. Ancak kendi arabanızla gitmeyi planlıyorsanız, şehir merkezinin kuzeyine gitmeniz gerekecek. Ankara Bulvarı Yolu’nu kullanmak ve Laodikeia tabelalarını takip etmek sizi şehre götürecektir. Şehir, şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıktadır.
Laodikeia Antik Centi Resimleri
Laodikeia Antik Kent Haçı
Diğer gönderilerimize göz at
- Feriköy Antika Pazarı ve Bit Pazarı
- Beckley Plajı | Nerede, özellikler ve giriş ücretleri
- Yalnız seyahat etmenin 12 faydası
- Beylikdüzü Beylik Çarşısı | Ziyaret edilecek yerler
- İzmir’de saat kulesi nerede? Tarihi ve mimari anıtlar hakkında bilgi
- Yeşil pasaport vizesi istemeyen ülkeler
- Ortaçağ ülkesi: Karadağ | Ziyaret edilecek yerler