Ankara, cumhuriyet tarihiyle ilgili birçok eserin bulunduğu ilimizdir. Bu nedenle başkent Ankara’ya mutlaka gitmeli, cumhuriyet tarihimizden eserleri ziyaret etmelisiniz. Bunlardan en önemlisi Kurtuluş Savaşı Müzesi’dir. 1920 yılında ilk TBMM’nin açıldığı binadır. İçinde birçok eseri sergilenmektedir.
İçerik Tablosu
Kurtuluş Savaşı Tarihi Müzesi
İlk külliyenin yapımına 1915 yılında başlanmıştır. Aslında ilk inşaat faaliyetleri İttihat ve Terakki’nin bir kaydı olarak planlanmıştır. Ancak daha sonra Terakki İdaresi’nin düşmesi ve yurt dışına çıkması nedeniyle meclis olarak kullanılmasına karar verildi. Duvarlar Türk mimarisinin önemli değerlerinden biri olan Ankara taşından yapılmıştır.
İlk meclis ilan edildiğinde, yani 23 Nisan 1920’de meclis henüz tamamlanmamıştı. Milli mücadeleyi yarım kalmış mecliste yönetmeye çalışıldı. Ancak milletin çabalarıyla 1921 yılı sonunda nefin inşaatı tamamlanmış ve açığa çıkan kısımlar Meclis’e girmiştir. 1924’te Parlamento feshedildi. İkinci kompleks kuruldu. İlk meclis binası Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonra hukuk fakültesi olarak kullanılmıştır. 1957’de müze olması konusunda fikirler ortaya atıldı. 1961’de müze oldu.
Kurtuluş Savaşı Müzesi Bölümleri
Binaya girdiğinizde büyük bir koridorla karşılaşacaksınız. Koridorun sağında ve solunda birkaç oda var. Odalarda kronolojik sıraya dikkat edilerek belge, resim, fotoğraf ve objelere yer verilmiştir. Koridorun sağındaki salonlarda birinci milletvekili ve ikinci meclis resimleri yer almaktadır. Soyunma odası var. Sivas Konferansı’na ilişkin maddeler aşağıdadır. Örneğin Sivas Konferansı sırasında Cumhurbaşkanlığı Divanı’nda kullanılan masa ve sandalyeler burada sergilenmektedir. Duvardaki resimler cumhuriyetin ilanından sonra ilan edilen kabinedir.
Koridorun solunda ikinci bir oda var. Bunlara meclis odaları denir. Yani Meclis’te gündemdeki konuların derinlemesine ve uzun uzun tartışıldığı yerdir. Burada birçok işletme var. Özellikle konferans işi çok ilginç. Örneğin Erzurum konferansında kullanılan mühür bunlardan sadece biridir. Ulusal Şart belgeleri ve daha fazlasını burada bulabilirsiniz. Havuzda bir salon da bulunmaktadır. Yani mekan yeni versiyonuyla kulis olarak anılıyor. İşte Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını gösteren bir tablo.
Mahkeme Odası diye bir yer var. Kurtuluş savaşının son zamanlarını anlatan birçok tablo içeriyor. Salonun amacı, Parlamento tarafından kabul edilen yasaların anayasaya aykırı olup olmadığını kontrol etmekti. Mevcut anayasa komitesi diyebiliriz. Odada Ulusal Tüzük ile ilgili çalışmalar da bulunmaktadır. Birçok simge var. Hepsi Ulusal Şartı temsil ediyor. Yönetim odasında kurtuluş savaşına katılan liderlerin büyük portreleri var. Ayrıca Mustafa Kemal’in birçok eşyası da bu odada bulunmaktadır.
Meclis salonu görülmeye değer yerlerden biridir. Bu salonda ilk meclis vaazları çalınır. Başkanlıklar var. Derleme, tarihi dokusuna hiçbir zarar vermeden buraya kadar ulaşmıştır. İnsanları şaşırtıyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ziyaret etme saatleri
Pazartesi hariç haftanın her günü havuzu ziyaret etmek mümkündür. Bunun için havuza 09:00-17:00 saatleri arasında gitmeniz gerekecek.
Kurtuluş Savaşı Müzesi giriş ücreti
Ziyaretler ücretlidir. Giriş ücreti 20 TL’dir. Müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.
Kurtuluş Savaşı Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
Tebük: Fifi Paşa Mah. Cumhuriyet Caddesi. No 1, Doğanbey, 06050 Altındağ / Ankara
telefon: 0312310 7140
Nasıl gidilir?: Müze, Ankara’nın en ünlü meydanlarından biri olan Ulus’ta bulunmaktadır. Böylece bulmakta zorluk çekmezsiniz. Metro hattı ile Ankara’nın birçok noktasından Ulus’a ulaşmak mümkün. Ulus metrosu Otogarda indiğinizde 5 dakikada Parlamento’ya yürüyebilirsiniz. Otobüs tercih edenlerin Ulus Medan durağında inmeleri gerekiyor. Böylece yürüyerek 5 dakikada Parlamento’ya ulaşabilirsiniz.
Kurtuluş Savaşı Müzesi Fotoğrafları
Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin çizimi
Diğer gönderilerimize göz at
- Bayramda İstanbul Gezilecek Yerler | Yer için en iyi 10 öneri
- Cunda Adası Nereye Gidilir, Nerede Kalınır – Ayvalık / Balıkesir
- Tekne lisans fiyatları 24 metre
- Özkonak yeraltı şehri nerede? Ziyaret Saatleri / Nevşehir
- Şubat ayında Sapanca’da ne yapılır?
- Kocaeli’de gezilecek 7 mükemmel yer
- Bilet Satıcısı Fırsatları ile indirimli uçak bileti satın alın