Kültür Müzesi Restoran, Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Özel bir müze olan müzede Kapadokya sakinlerinin yaşam tarzı mankenler tarafından canlandırılıyor. Bölgenin ilk özel müzesi olan Museum of Culture Restaurant, 2004 yılından bu yana kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
Ortahisar Müzesi olarak da bilinen Kültür Müzesi Restoran, Berrin Yıldız ve Murat Sarıkaya isimli iki girişimcinin ortak çalışması sonucu kuruldu. müzenin 12 odalı odalarında; Kayaların kilise ve evlere dönüştürülme aşaması, tarım hayatı ve tarımda kullanılan aletler, mutfak, pekmez sanayi, dokumahanede yünden iplik elde etme, halı ve kilim dokuma, baskı teknikleri, hamam, köy meydanı, köy odası kızı soran Kına gecesi ve düğün salonu gibi bölümler ziyaretçilerini bekliyor.
İçerik Tablosu
Müzedeki odalar ve odalar hakkında bilgiler
12 odası bulunan müzenin odalarında sergilenen eserler ve detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir.
inşaat odası
Bu müze odasında, bölgeden çıkarılan taş türleri, kemer mimarisinin yapılış şekli, kayaların nasıl oluştuğu ve kullanılan aletler hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Bölgedeki kolay şekillendirilebilen kayalar, dönemin sakinleri tarafından çeşitli şekillerde oyulmuştur ve uzun yıllar kilise, ev, hayvan barınağı ve yiyecek deposu olarak hizmet vermiştir. Kaya oluşumunda “Külük” adı verilen sivri demirden yapılmış alet ve çiviler kullanılmıştır.
Bölgeyi çevreleyen dağlardan kesilen taşlar kemerli mimaride kullanılmış, evler, ibadethaneler, hanlar ve hamamlar yapılmıştır. Özellikle daha önceki dönemlerde bölgede yaşayan Rum ustaların da yardımıyla taş işçiliği gelişmiş ve ortaya harika eserler çıkmıştır.
Kemerli yapılarda erken dönemlerde taş aralarını sıkıştırmak için ince toprak ve yumurta akı, daha sonraki dönemlerde ise kurşun kullanılmıştır.
Bölgeden çıkarılan bu taşlardan yapılan kemerli yapılar, hızlı ısıtma ve gecikmeli soğutma özelliklerinin yanı sıra, yazın serin, kışın ise sıcak oldukları için bölge sakinleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Bu özelliğinden dolayı günümüzde de bu yapılar kullanılmaktadır.
tarım odası
Bu müze odasında Anadolu ve Kapadokya’daki tarımsal yaşam ve tarımda kullanılan aletler hakkında çeşitli bilgi ve eserler bulunmaktadır.
Bölgedeki arazi yapısı tarıma uygun olmadığı için insanlar genellikle sadece kendi ihtiyaçları için buğday ekerler. Arazinin ekiminde büyükbaş hayvanlar kullanılmış ve modern tarım aletlerinin kullanılması mümkün olmadığı için aletleri kendi ihtiyaçlarına göre yapmışlardır. Bu aletlerle buğday, bulgur, nohut ve arpa gibi farklı yiyecekler ürettiler. Yine bu ürünleri taşımak için sığırların çektiği kağnı gibi araçlar yaptılar.
geleneksel yemek
Bu müze odasında geleneksel Kapadokya mutfağı hakkında bilgiler sunulmakta ve o döneme ait mutfak eşyaları sergilenmektedir.
Bölgedeki uzun ve soğuk kış koşulları nedeniyle insanlar yazın çalışıp kışa hazırlık yaptı. Bütün ihtiyaçlarını kendileri karşıladılar. Tarlaya ektikleri buğdayı hasat edip, buğdayı un haline getirdiler ve ekmek ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar.
Yine yazın ektikleri fasulye, nohut, üzüm ve birçok meyve ve sebzeyi, kayalardan yaptıkları ve kış için depoladıkları mutfaklarda kurutmuşlar. Kış gelince kuruttukları sebze ve meyveleri afiyetle yediler.
pekmez yapma odası
Müzenin bu odasında pekmez sektörü hakkında kapsamlı bilgiler yer almaktadır.
Bölge halkının en önemli geçim ve üretim kaynağı olan üzümden pekmez üretiminin farklı bir hikayesi olduğunu söyleyebiliriz. Tüm yıl boyunca zahmetli bir şekilde yetiştirilen üzümler, hasat sonrası sepetlere konularak eve getirilir ve pekmez için gerekli işlemlere başlanır.
Üzümler ‘Şirana’ denilen bölüme döküldükten sonra kadınlar onları ezip suyunu sıkar. ‘Shirana’dan akan üzüm suyu, ‘Bulum’ adı verilen bir çukurda veya bir kapta toplanır. Bir sonraki adımda bölgedeki özel melas toprağı ile karıştırılarak torbaya konularak süzülür. Filtrelenmiş üzüm suyu artık “olması gereken” bir kıvama sahip. Bakır tencerelere dökülen şıra odun ateşinde 2-3 saat kaynatılır. Belli bir kıvama geldikten sonra artık pekmezdir.
O zamanlar pekmez insanların şeker ihtiyacının neredeyse tamamını karşılıyordu. Günümüzde pekmez bölge halkı için bir geçim kaynağı ve önemli bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir.
tekstil odası
Bu müze odası tekstil sanatı hakkında bilgiler içermektedir.
Her yaştan alan sakini tekstil alanında bilgi sahibi olmalıdır. Giydikleri kıyafetlerden evlerinde kullandıkları halı ve kilimlere kadar insanlar tüm ihtiyaçlarını kendileri karşılamaktadır. Koyunlardan elde edilen yünler doğal yöntemlerle işlenerek ip haline getirilmiştir. Kök tentürleri yardımıyla renk verdikten sonra, daha ileri gitmeye cesaret edemeyen mükemmel işler ortaya çıktı. Halı ve kilim dokumacılığı günümüzde de bazı evlerde ve atölyelerde devam etmektedir.
Türk banyosu
Müzenin bu odasında hamam ve hamamda kullanılan eşyalar bulunmaktadır.
Dünyanın birçok kültüründe olduğu gibi Türk kültüründe de hamam önemli bir yer tutmaktadır. Hamamlarda göbek taşları üzerinde yatan yöre halkı tilaklar ile temizlenip masaj yapılırdı. Günümüzde güvercin kültürü devam etmektedir.
köy meydanı
Bu müze odasında köy meydanındaki ortak yaşam tarzı ve meydanın genel özellikleri hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Bu bölüm ziyaretçilere sokak kültürünü anlatmayı amaçlamaktadır. Tüccarlardan esnafa, sokağın ortasında jiletini bileyen berberlere kadar sokaklar, anne babaların harçlıklarıyla leblebi almaya koşan çocukların havası olarak tanımlanıyor sokaklar.
köy odası
Bu müze odasında köy odasının özellikleri anlatılmaktadır.
O dönemin yoksul ailelerinin son derece mütevazı eşyalarıyla donatılan odada kış aylarında kadınlar çeyizlik el işleri ile uğraşıyorlardı. Soba ya da şömineyle ısınan köylüler, yer sofrasında aynı tencereden yemek yer, pagalama oynar, kış gecelerinde eğlenirlerdi.
O günlerde her evin kapısında iki tokmak bulunurdu. Tokmaklardan biri erkek misafirler, diğeri ise kadın misafirler tarafından kullanılmıştır. Konuk erkek ise, adam adamın çekicine vurur ve kapı evin içinde bir adam tarafından açılır.
Evlilik töreni
Bu müze odasında Kapadokya bölgesinde kız isteme geleneği hakkında bilgi verilmektedir.
O günlerde evlilikler anlaşma ile düzenlenirdi. Damadın annesi ve babası kızı istemeye giderler. Kızın ailesi evet derse damada işlemeli çorap gönderirlerdi. Damat bu çorabı giydiğinde nişanlı olduğu ortaya çıkıyor. (Bugün yüzük takmak gibi)
kına gecesi
Bu müze odasında kına yakma geleneği anlatıldı.
Köyün ileri gelen ve ileri gelen yaşlı kadınlarından biri gelinin eline kına sürer, şarkı söyler ve ağlardı. Gelin de bu feryattan çok etkilenmiş ve ağlamış. Gelin için bir tepsi kına tutan mutlu evli bir kız. Sadece kadınların olduğu bir ortamda kendi aralarında şarkılar söyler, eğlenirlerdi.
gelin odası
Bu müze odasında gelin odasında bulunan eşyalar ve genel bilgiler bulunmaktadır. Kına gecesinin ertesi günü gelin, anne ve babasından helal isteyip davul ve zurna eşliğinde at üzerinde erkeğin evine gitti. Yatsı namazının ardından odasına çekilen gelin, ilk kez göreceği kocasının gelmesini bekledi. Yüz ifadesi denilen takıyı almadan peçesini açmazdı.
Kültür Müzesi’ne Nasıl Gidilir Restoran
Tebük: Cumhuriyet Meydanı No: 15, Ortahisar – Ürgüp / NEVŞEHİR
telefon: 0384 343 33 44
Nasıl gidilir?: Otobüsle gitmeyi planlıyorsanız, önce Nevşehir merkezine gitmeniz gerekecek. Buradan Kapadokya bölgesine giden minibüsleri kullanarak Ortahisar’a ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz Nevşehir – Ürgüp yolunun 5. kilometresinde Ortahisar’a ulaşacaksınız.
Kültür Müzesi Restoran fotoğrafları
Kültür Müzesi Restoran Haritası
Diğer gönderilerimize göz at
- Akdağ Tabiat Parkı ve Akdağ Gölet Yürüyüşü (Nereye, Nasıl Gidilir)
- Zeugma Antik Kenti, nereye ve nasıl gidilir ve tarihi – Nizip / Gaziantep
- Denizli Gezilecek Yerler – Gezilecek Yerler
- Sapanca Maşukiye Nereye, nasıl gidilir, ne yenir, fiyatlar
- Aksazlar Koyu Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Olimpos tekne turu fiyatları
- İzmir nerede, İzmir’e nasıl gidilir?