İzmir’in en işlek alışveriş merkezlerinden biri olan Kızlarağası Han, geleneksel alışveriş merkezi modelini yıllar öncesinden daha iyi yansıtan ticari evlerin bulunduğu büyük bir alışveriş noktasıdır. Tüm İzmirliler hafta sonu bir araya gelir, alışveriş yapar, keyifli sohbet ortamları oluşturur, hediyelik eşya ve mücevher satın alır, izmir Yurt dışından gelenlerin mutlaka uğraması gereken ve en önemlisi ünlü Osmanlı kahve geleneklerinin hala yaşatıldığı Kızılağası, hemen hemen herkesin kendine göre bir şeyler bulabileceği, özgün mimarisiyle dikkat çeken bir çarşı.
önemli bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek istiyorsanız, tarihi sokaklarında dolaşın ve en güzel koylarında yüzün. İzmir Gezilecek Yerler Sizler için oluşturduğumuz listemize bir göz atın, pişman olmayacaksınız. 🙂
İçerik Tablosu
Kızlarağası pansiyon tarihi ve bilinmesi gerekenler
Geleneksel Osmanlı mimarisinden uzak olarak inşa edilen mekanın özgünlüğü onu daha da önemli kılan unsurlardan biri. 1598 yılında tamamlanarak İzmir’in ve bölgenin en işlek ticaret merkezi haline gelen o dönemin Osmanlı Çarşısı, günümüzde canlılığını koruyan ve küçük de olsa tarihin içinde yolculuk yapma imkanı sağlayan önemli bir handır. tarihi dokusuyla geçmişe özlem duyanlar. Mimar Yakup Bey tarafından yaptırılan bu mekanın yanında İzmir’in en büyük camisi olan ve aynı zamanda tarihi bir yapıyı ifade eden Hisar Camii bulunuyor. Caminin bulunduğu kısım çarşının doğu kısmını oluşturmaktadır. Batı kısmı ise denize yakın olup, limandan boşaltılan yüklerin dükkanlara dağıtımını kolaylaştıracak şekilde planlanmıştır. Ancak zamanla denizin dolmasından dolayı bugünkü pansiyon deniz kıyısına tam 200 metre mesafede bulunuyor.

1745 yılında meydana gelen heyelan sonucu hanın bir kısmı zarar görmüştür. Ancak daha sonraki yıllarda yangın ve çeşitli nedenlerle harap olan han, her seferinde onarılarak günümüze ulaşmasını sağlamakta ve kentin ticaretine katkıda bulunmaktadır. Hanın Osmanlı tekkeleriyle tek ortak özelliği, çarşılı ve avlulu maket bir hana sahip olmasıdır. Bunun dışında iç kemerler, kubbe modelleri gibi detaylar geleneksel Osmanlı tekke modeline farklı bir yorum getiriyor. Bu bakımdan tekke ülkemizdeki diğer tarihi tekkelere göre daha özgün bir tablo çizmektedir. Pansiyon, 4000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş iki katlı bir ticari evdir. Üst katlar tüccarların dinlenmesine imkan verecek şekilde inşa edilmişken, günümüzde dükkân olarak kullanıma açıktır.

Hanın zemin katında depo şeklinde yapılmış küçük odalar bulunmaktadır. Bu odalar, malzemelerin saklandığı ve muhafaza edildiği depo ve dükkân olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala kiler olarak kullanılan odaların girişleri kemerlidir.

Pansiyon 19. yüzyılın sonuna kadar İzmir’in en işlek ticaret merkezi ve merkezi olmaya devam etti. Bunda limana yakın olması büyük önem taşıyor. Kızlarağası’nın bilinen diğer adı Halim Ağa Çarşısı’dır.
Kızlarağası Hani Çarşı, alışveriş pazarı
Otantik bir mimari yapıya sahip olan çarşıyı gezerken tarihi yakından izleyen sütunları, kemerleri ve dükkanları görmek bir rahatlama duygusu yaratıyor. Çünkü Öncelikle çarşıyı tepeden tırnağa gezmek gerekiyor. Bu arada hediyelik eşya satan ve mücevher üreten mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz. İşte çok popüler gümüş yüzük tasarımları yapan mağazalar. Tamamen kendi endüstrileri ve başka hiçbir yerden ürünler değil. Kısacası hakiki akaryakıt ürünleri ile ilgilenenler için doğru adres. Ayrıca organik ürün satan mağazaların sayısı da az değil.

Mağazaları gezdikten sonra mistik bir şekilde dekore edilmiş kafelerde mutlaka oturup dinlenmelisiniz. Buradaki en meşhur içecek kahvedir ama klasik kahve kültürü yoktur. Osmanlı kahvesi kumda servis edilir. Kumda kahve, ocakta veya sıcak kömürde pişirilen kahveden daha köpüklü ve aromatiktir. Kızlarağası Han’ın avlusunda yer alan restoranlardan İzmir’in geleneksel lezzetlerini tatmak mümkün.

Kızlarağası Hanı nerede ve nasıl gidiyor?
Tebük: Konak, 906. sc. No.: 15, Pk: 35250 – Konak / İzmir
Nasıl gidilir?: Kızlarağası Inn, Konak’ta yer almaktadır. Konak Meydanı’na yürüyerek 10 dakikada ulaşılabilir. Kemeraltı Kahveciler Caddesi, Kızlarağası’nın bulunduğu yerdir. Öncelikle Konak refüjüne metro ile oradan da Belediye önünden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Kemeraltı Çarşısı’na erişilebilir. Kemeraltı çarşısından Kızlarağası’na geçmek mümkündür. Konum bilgisi almak için tıklayın
Diğer gönderilerimize göz at
- Konya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken kafeler | En iyi 10 kahve mekanı
- Parish Manco Müzesi nerede, ziyaret günleri, çalışma saatleri, giriş ücretleri
- Koleli Bay Plajı’nın Genel Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Kabak Koyu Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Sallanan Dev Gözlemevi | Nerede, giriş fiyatları ve restoranlar
- Manavgat Şelalesi | Nereden ve nasıl alınır ve giriş ücreti
- Hatila Vadisi’nin cam balkonu nerede? Nasıl gidilir? & Giriş ücreti nedir / Artvin