12.12.2021 13:25:00
Kekova (Kalokajlar)
Adından da anlaşılacağı gibi Kekova bizim kurduğumuz şehirlerden bir şehir değil. Likya uygarlığı döneminde kurulan bir bölgenin genel adıydı. Bugün bu şehir artık karadan çok uzakta bir adanın adıdır. Araziye bağlanan kısma bugün Kaleuçağız diyoruz, antik kentin kurulduğu ve mezarlık alanının bulunduğu kısım ise Simena (Kaleköy)’dır. Bölgeyi daha detaylı anlatmadan önce burada isim karmaşasına bir son vermek istedik.
Kekova nasıl bir yer?
Kekova ilçesi, Antalya’nın batısında yer alan tenha bir alandır ve Demrekaş yolu üzerinde doğu ve batı girişlerinden yaklaşık 12 kilometre girilerek ulaşılır. Buradaki yerleşim yerleri bugünkü merkezin bulunduğu Kaleuçağız, sadece karayolu ile ulaşılabilen Kaleköy ve bu semtin hemen karşısında yer alan Kekova Adası’dır. Ama hayat sadece Kaluçağız ve Kaleköy’de devam ediyor.
Kekova’ya Nasıl Gidilir?
Bu yazı Kekova hakkında bulabileceğiniz en detaylı yazı olacak. Bölgede yapılabilecek tüm aktiviteleri test edip sizlere özenle anlatacağız. Bu bölgede tatil yapmak istiyorsanız 5 gün ayırmanızı tavsiye ederiz. İlk gittiğinizde 5 gün burada ne yapsam diye düşünecek olsanız da yazımızı okursanız mantıklı geliyor. Gün gün yerine size her bölümü ayrı ayrı anlatacağız. Programı oluşturmak size kalmış.
KALEKÖY VE BATIK ŞEHİR TURU
Araba ile ulaşabileceğiniz Kaleuçağız’da kalmanızı tavsiye ederiz. Buradaki limandan kalkan teknelerle çevreyi tanımak için sık sık hareket edilen batık şehir turu ile turunuza başlayabilirsiniz. Buradan kalkan tekneler, sizi deprem sonucu sular altında kalan Kekova Adası’nın iç koylarını ve plajlarını gezdirecek. Bu bölge eski çağlarda sık sık depremler yaşamıştır. Bölge, Akdeniz Himalaya deprem kuşağında yer almaktadır. Bölgede M.Ö. 227 büyüklüğündeki deprem, çevredeki birçok şehirde büyük hasara yol açtı. Bu yüzyılda 5 büyük deprem daha meydana geldi ve bölgede yaşanan yüksek sular, özellikle Kekova bölgesinde suların yükselmesine neden oldu. Daha önceki dönemlerde kara bağlantısı olan yarımada, günümüzdeki halini almıştır.
Şehrin depremler sonrası sular altında kalan bölgeleri, dalış ve tekne turları ile keşfedilmeniz için sergileniyor. Batık şehir turu yaklaşık 1,5 saat sürüyor ve ardından tekneler sizi Kaleköy’e (Simena) götürüyor. Denizden şehrin manzarası çok güzel.
Kaleköy’de bir saatlik molada burayı ziyaret edebilirsiniz. Restoranları, butik çarşısı ve kalesiyle burası ayrı bir gezi yeri. Bölgede daha huzurlu bir gezi yapmak isterseniz tekrar Üçağız’a tekne ile gitmek yerine burada konaklayabilir ve burayı daha sık ziyaret edebilirsiniz.
Kalıköy’de çarşıya çıktığınızda karşınıza bir kale çıkıyor. Simena Kalesi giriş ücreti 17,5 TL’dir ve müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Kaleye girdiğinizde bir hayli merdiven çıkarak tepeye ulaşıyorsunuz. Bölgenin en yüksek tepesi olan kaleden manzara paha biçilemez. Kalenin tarihi önemi de oldukça fazladır. Kale, bölgeye hakim olan tüm imparatorluklar tarafından kullanılmaya devam etmiştir. Her topluluk kalede bir zemin oluşturdu ve bölgeyi savunmak için kullandı. Osmanlı Devleti, kalenin en uzun süreli kullanıcılarından biridir. Bir zamanlar ciddi bir şekilde korunan ve savunmaya elverişli olan kent, uzun süre önemini koruyan ender Likya kentlerinden biri olmuştur.
Tekne ile geri dönmek isterseniz, son olarak beldenin aşağısında, bölgenin simgesi haline gelen suda lahdi görebilirsiniz. Burası inip denizi solunuza alıp yürümeye devam ettiğinizde karşınıza çıkıyor. Bölgeyi gezerken ayağınıza sandalet veya terlik giymeniz iyi bir fikir olabilir.
Tekneyle dönmeden önce bir iki yer daha görmek isterseniz ya da hala vaktiniz varsa Simena’nın diğer gezilecek tarafı kalenin doğusundaki mezarlık alanı. Kaleden indiğinizde geldiğiniz merdivenlerden aşağı inmek yerine sola dönerseniz kısa bir yürüyüşle tabutların olduğu noktaya ulaşacaksınız. Tepe boyunca oldukça geniş bir alanda onlarca tabut görebilirsiniz. Ondan sonra pek bir şey yok. Burada daha fazla vakit geçirmek isterseniz civardaki dondurmacılara uğrayabilirsiniz. Bizim favorimiz “Ankh Café” dondurması. Sonuçta geri dönecek enerjiniz varsa mezarlık alanından geçen yola sapıp yarım saatlik bir yürüyüşle Kaleuçağız merkeze dönebilirsiniz.
Kekova adası ve tekne turu
Bölgede yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biri de kesinlikle tüm gün süren tekne turlarına katılmak. Bu turlar ile ada çevresinde ya da anakaraya bağlı pek çok cennet koyları görebilirsiniz. Bu koyların her biri, eşsiz turkuaz renkli farklı haleler içinde yer. İlçede koy sayısı o kadar fazla ki hem doğuda hem de batıda onlarca koy bulunuyor. Hepsini bir turda gezmek elbette mümkün değil ama günübirlik tur sizi mutlu edecektir çünkü bir süre sonra hepsi birbirine benzemeye başlayacak. Denizde daha fazla vakit geçirmeyi seven biriyseniz, 3-4 günlük bölge turları ile tatilinizin bir bölümünü zenginleştirebilirsiniz.
Kekova Adası’ndaki yerleşim seyrek görünse de bir noktada uzun bir yaşamın izleri var. Ada üzerinde kurulan Dolchiste’nin şehir merkezi Tersane Koyu olarak bilinen kısımda bulunuyor. Kentin diğer yapıları batık kent turunda gösterilen kısma kadar uzanmaktadır.
Bölgedeki en ünlü koyları Delimusa Koyu, Akvaryum Koyu, Korsan Mağarası Koyu, Esmeralda Koyu, Salyangoz Koyu gibi sıralayabiliriz. Bu koylara gece ve gündüz turları yapılmaktadır.
Nisan
Aperlai, ada çevresinde kurulmuş dört şehirden biridir. Maalesef Aperlai’ye karayolu ile ulaşamazsınız. Bu koy Kaleuçağız’ın en batısında yer almaktadır. Karaya bir boyun ile bağlı başka bir yarımadanın iki yanında yer alır. Surların bulunduğu yer boğazın batı tarafındadır.
Aperlai Körfezi’ne yürüyerek bölgeyi keşfedebilirsiniz. Yürümeyi ve farklı şeyler denemeyi seviyorsanız Kaleuçağız’ın batısından Likya Yolu tabelalarını takip ederek bir buçuk iki saat kadar yürüdükten sonra koya ulaşabilirsiniz.
Koyunların olduğu iki işletme var. Bunlardan biri de sadece restoran hizmeti veren ve şehrin doğusundaki koyda yer alan Yörük Ramazan. Diğer eser ise West Bay’de Old Town’ın bulunduğu noktada yer alan Purple House. konaklama hizmeti de vermektedir. İki koyun arasından yürümek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bir günde güzelce keşfedebileceğiniz güzel bir aktivite olarak sizlere burayı anlatmak istedik.
Kekova’da Bulunan İmkanlar
Kekova Adası dışında bölgenin her noktasında konaklama imkanı bulabilirsiniz. Dar bir alana kurulan bu şehirler genellikle küçük köy görünümündedir. Bu nedenle konut tesislerinin sayısı da sınırlıdır. Bu nedenle bölgede bir tatil planınız varsa mutlaka rezervasyonlarınızı önceden yaptırmalısınız.
Kaleuçağız’ın merkezinde birçok market bulunmaktadır. Simena’da sadece bir iki bakkal var. Her iki bölgede de epeyce restoran bulabilirsiniz. Bölgeden tutulan günlük taze balıklardan oluşan bu restoranları mutlaka denemelisiniz. Toplu taşıma ile Kaleuçağız’dan çıkmak istiyorsanız, saatleri yerel halktan öğrenmelisiniz. Kalkış saatleri ve sıklığı her dönem değişmektedir.
Bölgede yapabileceğiniz aktiviteleri sırasıyla anlatacak olursak günübirlik tekne turları, denizde konaklamalı yat turları, dalış, kano, antik kent turları ve programlarınıza dahil edebileceğiniz seçenekler mevcut. yerel balık restoranlarında yemek, içmek ve akşam yemeği için taze meyve dondurma olarak.
Diğer gönderilerimize göz at
- İzmir’in en iyi restoran ve balık restoranları
- İran gözde mekanları | En iyi 10 yer
- Denizli’de Gezilecek Yerler
- morganit taşı | Gezilecekyerleri.net.tr
- Sinop’un turistik yerleri ve turistik bölgeleri
- Derin Irmak’ta kahvaltıhane fiyatları – nereye ve nasıl gidilir – Kurtköy / Sapanca
- Günlük kiralık Sheila bungalov evleri