25.12.2022 15:45:00
Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu, doğal güzellikleri ve jeolojik oluşumlarından elde ettiği kültürel mirası ile cennet gibi bir şehirdir. Özellikle kanyonları, mağaraları ve Küre Dağları Milli Parkı’na bağlanan dağlarıyla tanınan kent, aynı zamanda dünyanın ilk yapılarıyla da ünlü. Yöresel lezzetlere doyamayacağınız Kastamonu’da gezilecek yerler:
Gedros Koyu
Kastamonu şehri denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Gideros Koyu, doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Sakin ve dingin atmosfere karşılık olarak çay ve kahvenizi yudumlayabileceğiniz kafelere de gidebilirsiniz. Turkuaz tonlarıyla çadırlı kamp alanlarının da bulunduğu Sorguos Koyu, tekrar gelmek isteyeceğiniz bir yer. Yeşilliklerle kaplı koya çok yakın sahilde yer almaktadır. Denizde yüzmenin ve aynı zamanda manzarayı izlemenin keyfini çıkarabileceğiniz bu yerde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Fala Kanyon Manzara Zirvesi
Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu, eşsiz manzarası ile en ilgi çekici yerlerden biridir. Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği vadide cam balkondan doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Dilerseniz kanyonun giriş ve çıkışında küçük bir rehberli gezi yapabilirsiniz. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin de uğrak yeri olan vadi zorlu parkurlardan oluşuyor. Yöre halkı tarafından “Vahşi Cennet” olarak da bilinen vadinin doğasının keyfine varacaksınız.
Kastamonu Kalesi
Kentteki yüksek tepelerden birinin üzerine inşa edilen yapı MS 12. yüzyıla tarihleniyor. Kalede zindanlar, sarnıçlar, tüneller ve türbeler bulunmakta olup, günümüze sadece iç kısmı ulaşabilmiştir. Şehri kuş bakışı görebileceğiniz bu yer, özellikle şehrin yüksek rakımlı bir bölgesinde yer aldığı için tarihi ve kültürel açıdan merak uyandırıyor. Özellikle “Berkeley Sultan”ın türbesi ve kalenin acıklı hikayesi surların gizemini artırıyor.
Ilıca şelalesi
Şelaleleri, ağaçlık alanları, yürüyüş yolları ve teraslarıyla doğanın kalbi Ilıca Şelalesi’nde atıyor. Horma Kanyonu’ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz alanda yürüyüş de yapabilirsiniz. Güzelliğini her mevsim farklı yönleriyle ortaya koyan şelalede yaz aylarında yüzebilir, ilkbaharda dökülen kuru yapraklara basarak yürüyüş yapabilirsiniz. Kuş cıvıltıları eşliğinde bol bol fotoğraf çekebileceğiniz Ilıca Şelalesi ve çevresinde sevdiklerinizle keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Hurma Kanyonu
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinin doğal güzelliklerinden biri olan vadiden kayalıkların yanına yapılan ahşap patikayı takip ederek geçebilirsiniz. Herkesin ziyaret edebileceği vadiye ulaşım da oldukça kolay. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içinde yer alan Horma Kanyonu, seyahat tutkunlarının Kastamonu’ya geldiklerinde ilk uğradıkları yerlerden biri. Horma Kanyonu sayesinde doğal jeolojik oluşumlar arasında yürüyüş yaparak farklı bir deneyim yaşayacaksınız.
İsmail Bey Külliyesi
Şahin Şah Kayası tarafından yaptırılan tarihi yapıda cami, pansiyon, hamam, okul, kütüphane ve türbe bulunmaktadır. Çandaruoğulları Beyliği’nin geç döneminde inşa edilen külliye, yapıları ve iç mekânları ile kültürel öneme sahip olduğundan tekke ve medrese restorasyonu ile yeniden canlandırılmıştır. Günümüzde el işi hediyelik eşya dükkanlarının ve Kastamonu yemeklerinin bulunduğu Külliye, turizm ticareti açısından önemini korumaktadır.
Nasrallah El-Kadı Camii
Osmanlı döneminde Kastamonu’da yapılan ilk eserlerden biri olan mabet, Qazi Nasrallah tarafından yaptırılmıştır. Cami, köprü ve havuzla birlikte inşa edilmiştir. Daha sonra şadırvan ve medrese eklenerek külliye bir yapıya kavuşan Nasrallah Gaddi Camii, mimari yapısıyla Kastamonu Merkez’e otantik bir hava katıyor.
Ilgarini Mağarası
Küre Dağları Milli Parkı’ndaki bir diğer doğal güzellik olan Ilgareni Mağarası, dünyanın dördüncü büyük mağarası olarak biliniyor. Mistik ve gizemli atmosferi nedeniyle oldukça ilgi gören mağaranın uzunluğu 850 metredir. Mağara girişinden çıktıktan sonra önünüze iki ana yol çıkıyor. Sağ taraf, mukarnasları ve odaları nedeniyle “Ülker Salonu” olarak bilinir. Aynı zamanda Avizeli Salon’a ilerlediğinizde yıkılmış bir su deposu karşınıza çıkıyor. Sol kısım en uzun olanıdır ve burada yedi türbe bulunmaktadır.
Yakobaga Kompleksi
Kastamonu Merkez’deki bir diğer kültürel simge de Yakupağa’dır. Misafirhane, cami, sıbyan mektebi, aşevi ve okuldan oluşan külliye, tarihi mimari dokusuyla da kendini gösteriyor. Ahşap kapısıyla uyum içinde taştan inşa edilen cami, tarihi güzelliğini günümüze kadar korumuştur. Avlusundaki yaşlı ağaçların gölgesinde kalabileceğiniz bu yere gittiğinize pişman olmayacaksınız.
Diğer gönderilerimize göz at
- Yıldız Sarayı nerede ve nasıl gidilir – Tarihçe – Beşiktaş / İstanbul
- Fatih Gezilecek Yerler & Tarihi Mekanların Listesi
- Blat Oyuncak Müzesi | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Özellikleri (tarih, nereye ve nasıl gidilir)
- Samson Cakerlar Korusu nerede? – Nasıl gidilir? Ve giriş ücretleri hakkında bilgi
- Revaklı Çarşı – Tellallar – Sipahiler Çarşısı
- Yedi Uyurlar Mağarası nerede, nasıl gidilir? Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri