2.03.2022 11:55:00
Kastamonu
Turistik açıdan hak ettiği değeri görmeyen şehirler listesi yapılacak olsa Kastamonu ilk sıralarda yer alır. Özellikle 2018 yılında Türk dünyasının kültür başkenti seçilmesinden bu yana kentte artan turizm yatırımları ne yazık ki ülke genelinde yeterince yankı bulmadı. Azizler, liderler ve birçok tarihi sahnenin geçtiği bu antik kentin birçok dönemi geçmiştir. Bu birikimden birçok kahverengi iz kalır. Şimdi Kastamonu’nun bahtından bahsedeceğiz.
KASTAMONU’nun yeri nasıl?
Karaçomak çayının kestiği vadide nesiller boyu devam eden yaşam 130.000 kişilik nüfusuyla günümüze kadar devam ediyor. Kuzeyde 170 kilometrelik sahil şeridi, güneyde Ilgaz Dağları, batıda Kore Dağları Milli Parkı ve doğuda dünyanın en iyi sarımsağının başkenti Taşköprü ile tam bir zenginlik abidesi. Genel olarak yeşilin hakim olduğu kent ormanları, odun bakımından ülkemizde lider konumdadır.
Kastamonu gezilecek yerler
Ilgaz Dağları Milli Parkı
Kastamonu’nun ayılar arasında popüler olmasının bir nedeni de sarp dağlarla çevrili ve engebeli arazidir. Bu itibarın ana kaynaklarından biri de kış turizminin en popüler yerlerinden biri olan Ilgaz Dağları Milli Parkı’dır. Güney komşusu Çankırı arasında yer alan bu dağ, her yıl dört mevsim yüzbinlerce doğa severi ağırlıyor. Kastamonu’ya yolunuz düştüğünde uğrayacak bir kayak tutkunuysanız, mutlaka bir gününüzü de Yurduntepe Kayak Merkezi’nde geçirmelisiniz.
Kore Dağları Milli Parkı
Milli park alanı, Kastamonu sınırları içerisinde Partin, Karabük ve Kastamonu illerini kapsayan birçok güzelliğe sahiptir. Pınarbaşı ve Azdavay bölgelerinde bulunan noktaları her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir. İşte görebileceğiniz yerler;
Nasrallah Camii
Bana Kastamonu’nun en önemli camisi sorulsa, bu şüphesiz Nasrallah Camii olurdu. Osmanlı döneminde yapılan cami, 1506 yılında Kadı Nasrallah tarafından yaptırılmıştır. Bu caminin çeşmesinden su içenlere dair bir de efsanesi vardır. Kim bu çeşmeden su içerse 7 defa daha Kastamonu’ya gelir veya buraya yerleşir. Bu efsaneye ek olarak Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele sırasında bu camide vaaz vermiştir.
Münir Medresesi ve El Sanatları Çarşısı
Nasrallah Camii’nin arkasında yer alan bu medrese, 1746 yılında Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Geçmişte zanaatkarların eğitim verdiği ve işlerini yaptıkları dükkânlar, günümüzde el sanatları çarşısına dönüşmüştür. Yaklaşık 5 dakikada gezebileceğiniz çarşıda ayrıca insanların şemsiye altında dinlenip oturup bir şeyler içebileceği bir çay bahçesi de bulunuyor.
İsmailiye Kompleksi
Kastamonu’da 170 yıl hüküm süren Candaroğulları Beyliği döneminde yapılan külliye, bölgenin kalkınması için uzun yıllar önemli kişilerin yetiştirildiği bir merkeze dönüşmüştür. Kompleks, şehrin merkezinde Shaheen Shah kayası denilen bir noktada yer almaktadır. Külliyede tekke, hamam, kütüphane ve cami bulunmaktadır. Banyonun bulunduğu yer şu an yol trafiğinden dolayı ayrılmış olsa da halen aktif olarak çalışmaktadır.
Yılanlı Külliyesi
Külliye, Abdülkadir Geylani’nin torunu Abdülfettah Veli tarafından 1272 yılında yaptırılan önemli bir külliyedir. 25 önemli kişinin tabutlarını içerir. Külliye uzun süre hastane olarak da kullanılmıştır. Külliye bahçesindeki şadırvan üzerindeki çiçek işlemeleri ve girişte yer alan yılan oymaları görülmeye değerdir. Selçuklu döneminden kalan bu noktayı mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Saat kulesi
Kastamonu şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Belediye Caddesi’ne girdiğinizde önünüzdeki merdivenlerden kuleye çıkabiliyorsunuz. Kulenin konumu şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Saat kulesinin bulunduğu noktada bir de kafe bulunuyor. Kastamonu’yu çok farklı açılardan görebileceğiniz için burayı seveceğinizi düşünüyoruz.
Kastamonu Kalesi
Uzun bir tadilattan sonra yakın zamanda ziyarete açılan kale, şehrin en geniş tepesinde yer alıyor. Kent merkezinin güneybatısındaki tepelerde 112 metre yüksekliğindeki bir kayalığın üzerine kurulmuş olan kulede Bizans, Selçuklu, Kandarulu ve Osmanlı eserleri bulunuyor. Birçok bölümü yeni hükümdar tarafından onarıldı ve genişletildi. Giriş ücreti olmayan kaleye ulaşım da oldukça kolay.
ayak yanıkları
Kastamonu ülkemizde azizlerin en çok yaşadığı şehirlerden biridir. Şehirdeki camilerin yarısı türbenin yanına inşa edildi. Rivayete göre Sultan Âşıklı’nın türbesi olarak da bilinen ayağı yakma hikayesi burada çıkan yangından sonra burada yatan aziz o gün hükümdarın rüyasına girmiş ve ondan yardım istemiş. Cetvel ayağa kalkar, mezarın çoktan yandığını görür. Yangın söndürüldükten sonra azizin ayağının yandığı fark edildi. Aziz’in bugüne kadar çürümeden, bozulmadan kalan bedeni bu ateşle yakılır.
Nasrallah Köprüsü (Kambur)
Kenti ikiye bölen Karakomak çayı üzerine yapılan tarihi köprü, aslında geçmişte çok daha büyük bir köprüydü. Bazıları yol yapımı nedeniyle yıkıldı. Köprünün iki girişinde eski çağlardan kalma sadaka taşları bulunmaktadır. Eski bir Osmanlı geleneği olan bu taşın üzerine yöre halkı gönülden bağışlarını bırakacak. İhtiyaç sahipleri bu Hayır Taşlarından ihtiyacı kadar alacak. Osmanlı dönemindeki yardımlaşma geleneğinin bir örneği bu köprüde denenmiştir.
Kastamonu’da yeme içme
Kastamonu’nun yemek kültürü çok çeşitlidir. Birçok restoranda yöresel yemeklerin tadına bakmanın keyfine varabilirsiniz. Kastamonu bu özelliği taşıyan ender şehirlerden biridir. Kastamonu geleneksel yemekleri ise şöyledir;
-
helvayı çıkar
-
Bandoma (hindi ve yufka ile yapılır)
-
Ekşi pirinç (yoğurt ve bulgurdan yapılır)
-
Etli Ekmek (Dadai bölgesinde yapılır)
-
Pastırma (Çemen otunda tachopro sarımsaklı doğal kurutulmuş pastırma)
-
Tirit (Eski usul Kastamonu simidi, kemik suyuna dökülüp sarımsaklı yoğurt ve baharatlı kıyma katılarak yapılır)
-
Koyu kebabı “Brian” (dana etinden yapılır)
-
siyah çorba (bir tür baharatlı çorba)
Kastamonu’da ikamet
Kastamonu şehir merkezinde turistik yerlerin yanı sıra konaklama için de pek çok seçenek bulunuyor. Klasik şehir otellerinin yanı sıra şehirde çok sayıda saray ve han bulunuyor. Bu noktaların her biri, geleneksel Kastamonu mimarisi ile donatılmış odalarında konuklarını ağırlıyor. Ayrıca şehrin birçok yerinde konaklama imkanınız da bulunmaktadır. Kış tatili için geldiyseniz Ilgaz bölgesinde birçok otel seçeneği bulunuyor.
Diğer gönderilerimize göz at
- Çalış Plajı nerede ve nasıl gidilir? Oteller
- Kamera Müzesi’ndeki Kamera Müzesi (nerede, ziyaret saatleri ve giriş ücretleri)
- Atatürk Arboretumu’na nereden ve nasıl gidilir, giriş ücretleri ve ziyaret saatleri
- İstinye Sosyal Tesisleri – Nasıl Gidilir? – (Kahvaltı fiyatları) / MUTLAKA ZİYARET EDİN
- Dara antik kenti
- Ada Plajı nerede?, Giriş ücretleri ve plaj bilgileri / Heybeliada
- Yaşlı Köyü