Kasımpaşa, İstanbul’da Haliç kıyısında yer alan tarihi bir semttir. Bu tarihi bölgede biraz yürüyüş yapmaya ve nelerin mevcut olduğunu görmeye karar verdik. Kasımpaşa’yı merak edenlerdenseniz ya da bir gün Kasımpaşa’dan yolunuz düşerse Kasımpaşa gezilecek yerler listemize bakmadan geçmeyin derim.
İçerik Tablosu
Kasımpaşa’ya nasıl gidilir?
Kasımpaşa’nın ulaşım açısından oldukça uygun bir bölge olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle banyoya gitmek çok kolay olacaktır. Aşağıda feribot, minibüs, otobüs, metro ve özel araç ile ulaşımın nasıl sağlanacağını bulabilirsiniz.
Feribot: Üsküdar – Eyüp seferleri yapan vapurları kullanarak Kasımpaşa’ya gelebilir ve bu tarihi bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
Metro ulaşımı: Hacıosman – Yenikapı metrosunu kullanarak Cheshan istasyonunda inmeniz gerekiyor. Buradan Kasımpaşa çıkışına (işhane – işli ve işli – Alibeyköy otobüs duraklarının bulunduğu çıkış) girerseniz düz yokuştan sapmadan inerseniz Kasımpaşa’ya ulaşırsınız.
Otobüs ulaşımı: Otobüs ulaşımına birçok alternatif var. Eminönü yönünden EM1 – EM2 – 77Ç – 77 – 47 – 47Ç 47N, Taksim yönünden 54HT – 36T numaralı hattı kullanarak Turabibaba Kütüphane Durağı’nda inerek Kasımpaşa’yı ziyaret edebilirsiniz.
Minibüs ulaşımı: Ayrıca işli – işhane ve işhane – Alibeyköy Minibüs hatlarına da ulaşabilirsiniz. Kasımpaşa Sosyal Tesisler Durağı’nda inip Kasımpaşa’yı ziyaret edebilirsiniz.
Araç taşımacılığı: Taksim, Eminönü, Beşiktaş gibi merkezi noktalardan ulaşımın çok kolay olduğunu söyleyebiliriz. Hasköy sahili ile Kasımpaşa arasındaki tünelin açılmasıyla mesafe kısaldı ve farklı bir rota ortaya çıktı. Tünele Beşiktaş’tan girip doğrudan Kasımpaşa çıkışından çıkabilir, işhaneden Kasımpaşa tabelalarını takip edip Taksim’den Eminönü yönüne devam edebilir, yol üzerinde Galata Köprüsü veya Eminönü’nü geçtikten sonra Kasımpaşa tabelalarını kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Eminönü’nden. Okmeydanı’na E-5 yolu üzerindeki Kasımpaşa çıkışını (her iki yönde) kullanarak ulaşabilirsiniz.
Kasımpaşa nerede?
Kasımpaşa’nın hangi semtte ve ne tarafta olduğunu merak ediyorsanız sizi şöyle alalım; Kasımpaşa ilçesi Beyoğlu ilçesine bağlı olup, İstanbul’un Avrupa yakasında yer almaktadır. Aynı zamanda Baderitin, Kamekbir, Hacı Ahmed, İstiklal (Hacıhüsrev), Kadı Mehmet Efendi, Kaptanpaşa, Kulaksız, Küçükpiyale, Piyalepaşa ve Yahyakahya mahallelerinden oluşan bir ilçedir.
1- Kasımpaşa Sosyal Tesisleri
Zarif mimari yapısı ile Haliç’in güzelliğini güzelleştirir. Kasımpaşa sosyal tesisleri Beyoğlu Hotel, Cezayir Hassan Pasha Park’ta yer almaktadır. Tesis 600 metrekare açık alan ve 250 metrekare restoran bölümü ile aynı anda 325 kişiye hizmet verebilmektedir.
Konumu itibariyle parkın içinde yer alması ve dışarıdan bakıldığında oldukça lüks bir yer olması nedeniyle birçok kişi burayı özel bir organizasyon yeri sanıyor. Evet, örgütler var ama onlar da vatandaşın hizmetinde kurulu. Hatta sosyal tesisin fiyatları çok ucuz, yemekler belediye tarafından işletildiği için çok lezzetli.
Kasımpaşa Sosyal Tesisleri’nin 2004 yılından bu yana ziyaretçilerine yemek hizmeti verdiğini hatırlatarak, kişi başı kahvaltı ücretinin hesaplanması kısmına geçtim.
2- Sururi Parkı
1997 yılında çıkarılan çevre yönetmeliği ile Kasımpaşa’ya getirilmiştir. Soruri Parkı Çeşitli olaylardan kurtulmuş olsa da bu güne kadar hayatta kalmıştır. İlk düzenlemeden sonra çeşitli bakımlar yapılsa da bahçenin orijinal hali korunmuştur. Kapısındaki ilk restorasyon döneminde (1997-2001 yılları arasında) silahlı özel güvenlik personelinin nöbet tuttuğu olaylardan sonra parkta çeşitli olaylar meydana geldi. Bu olaylarda çeteler parkı terörize etmiş, güvenlik ve koruma kalmamış, kısacası park kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonra 2004 yılında tekrar bakım çalışmaları yapılarak park tekrar kullanıma açılmıştır.
Kasımpaşa Merkez denebilecek bir yerde sakin ve dingin bir ortama sahip olan parkta günün her saatinde birine rastlamak mümkün. Dinlenmek, hayvanları gezmek, nefes almak, kısacası pek çok şey için parka gelen ziyaretçiler var.
Parkın olduğu yerde Kasımpaşa Mevlevihanesi olduğunu dipnot olarak hatırlatalım.
3- İnbolu Köyü Tarihi Çarşısı
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki İnbolu Köyü Tarihi PazarıBöyle yaratılmış bir pazar değil. Her şey tamamen organik. Her Cumartesi Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden gelen ürünler tazeyken arabalara yüklenir ve Pazar günü tezgahta değiştirilir. Hatta buradaki ürünlerin tazeliği ve doğallığı o kadar meşhur ki sabah 06.00’da hazırlanan markette otel çalışanları ve restoran sahiplerinin taze ürün almak için 06:30’da yarıştığını görmek mümkün.
Pazar o kadar büyük değil, ortalama 30 ile 35 arası tezgah var. Ama ürün çeşitliliği çok fazla. Mevsim meyveleri, el yapımı tereyağı ve taze sebzelerden, tahta ekmekte fırınlanmış ekmeğe kadar yüzlerce ürünü bulabilirsiniz.
Piyasada “Fadeon” da var. Yani köylüler şehirdeki akrabaları için kolileri hazırlar ve cüzi bir ücret ödeyerek gardiyanlara teslim eder. Parseller İstanbul’a geldiğinde mal sahipleri ürünleri buradan satın alıyor.
4- Tarababa Kütüphanesi
İki katlı bina 1.000 metrekarelik bir alana sahip. Okuma odası, çocuk okuma odası, çok amaçlı oda ve internet evi olmak üzere 4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Zemin katta çok amaçlı salon ve internet salonu, ikinci katta ise okuyucu salonu, çocuk okuma odası ve yönetim kurulunun yer aldığı kütüphane yer alıyor.
Tarihine geri dön. 2007 yılında aslına uygun restore edilmiş bir yapı ile karşılaştık. Aslına uygun olarak yeniden yapılan Turabibaba Tekkesi Beyoğlu Belediyesi’nde bulunuyor. turabbaba kütüphanesi Bilgi Erişim Merkezi 2008 yılında Ahmet Mesbah Demirkan başkanlığındaki Beyoğlu Belediyesi tarafından açılmıştır.
5- Kasım Paşa’nın Büyük Hamamı
Hamamın yapılış tarihi bilinmemekle birlikte 1533 yılında, bitişiğindeki Ulu Cami tarihine yakın bir tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir. Kasımpaşa Büyük HamamCamiyi yaptıran Güzelci, Kasım Paşa olarak bilinir. Mimarı hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte caminin mimarının Mimar Sinan olması ve hamamın taş işçiliğinin Mimar Sinan’a benzemesi nedeniyle hamamın mimarının Mimar Sinan olduğu anlaşılmaktadır.
Evliya Çelebi, güreşçilere burayı tavsiye ederek, “Suyu çok tatlı olan çok güzel ve donanımlı bir hamamdır” dedi.
6- Kasım Paşa Ulu Camii
Kasım Paşa Ulu CamiiKanuni Sultan Süleyman Han’ın kurucusu, nazırlardan Kasım Paşa’dır. Mimar Sinan’ın yaptırdığı camiyi 947 (1540) yılında yaptırmıştır. Cami bugüne kadar iki kez bakım ve onarım görmüştür. Bu onarımlardan biri 1867 yılında Sultan Abdülaziz döneminde, diğeri ise 1981 yılında çıkan bir yangın sonucu yapılmıştır. Tek minare olarak inşa edilen yapı, Sultan Abdülaziz döneminde yapılan onarımlardan sonra eklenmiştir. ve iki minaresiyle günümüze kadar gelmiştir.
7- Hasan Paşa Parkı, Cezayir
Toplam 7.235 metrekare alan üzerinde yer almaktadır. Hasan Paşa Parkı, CezayirÇocuk oyun alanı, fitness alanı ve parka adını veren Cezayirli Hasan Paşa’nın heykeli bulunuyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Kasımpaşa sosyal tesisleri de parkın sahil kesiminde yer alıyor. Parkta zaman zaman buz pateni pisti yapıldığını da biliyoruz.
Özellikle yaz aylarında her akşam piknik, mangal ve spor tutkunlarının akınına uğrayan park, çocukların bu alanda severek ve keyifle vakit geçirdiği yerlerden biri. Bahçedeki bölümlerle ilgili birkaç cümle yazmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
Ayrıca buraya kadar geldiğinizde Haliç’te gezilecek yerler Bir göz atmak istersen seni buraya alalım.
Diğer gönderilerimize göz at
- Lokma RumeliHisari kahvaltı fiyatları Lokma nerede, nasıl gidilir / İstanbul
- İstanbul’un en iyi sütlü tatlısı
- Masalköy Macera Parkı | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- Atarnos antik kentinin tarihi ve kazılar
- Zeytinburnu gezilecek yerler listesi | Ziyaret edilecek yerler
- Köprülü Vadisi’nin Sırları
- Sapanca’da gezilecek yerler