12/14/2021 14:15:00
kalkan
Kalkan, Antalya’nın gözde tatil merkezlerinden biri, artan nüfusu ve yerleşim yeri ile ilçe gibi görünse de Kaş’ın bir mahallesidir. Bölge, bugünkü itibarından çok önce İngiliz turistlerin en yoğun olarak yerleştiği bölge olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Arnavut kaldırımlı sokakları ve begonvillerle bezeli bulvarları Kaş’tan ayrı anılmaya değer. Bu güzel bölgenin çevresinde mutlaka görülmesi gereken birçok yer var. Kalkan’ı merak edenler için aşağıdaki yazı adım adım devam ediyor.
Kalkan şehir merkezi
Kalkan’ın çevre güzelliklerinden önce merkezinden bahsetmek gerekiyor. Dik bir yokuşun altına kurulmuş bu bölge en güzellerimizden biri olarak öne çıkıyor. Her dairede eğlence bulabilirsiniz.
Şehirdeki en iyi zaman gün batımı yürüyüşü. Batan güneşle birlikte canlanan renkler şehre aşık olmanızı sağlar. Yaz aylarının çoğunda, gün batımını kumsalın her yerinden izleyebilirsiniz. Gün batımında denizin tadını çıkarmak için özenle temizlenmiş turkuaz suları ile sizi bekleyen bir plaj var. Bu plaj yüzmek için çok keyifli. Sahil genişliği yeterli. Bölgeye giriş boğaz şeklinde olduğundan rüzgar girişi oldukça sınırlıdır. Kaş şehir merkezindeki tüm plajlardan daha keyifli bir merkez plajı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca plajın hemen arkasında tuvalet ve duş bulabilirsiniz.
KAPUTAŞ PLAJI
Ülkemizin ve hatta Avrupa’nın en popüler 10 plajından biri olan Kaputaş, Kaş’ta bulunuyor. Şimdi ise ülkemizde gitmeyenlerin dışlanması ve bölgenin cazibesi burayı gidilecek yerler listesinin üst sıralarına taşıyor. Ancak buranın sadece ünlü olduğu konusunda önyargılı olmayın. Çünkü daha önce gelenler yine buraya gelmeye devam ediyor. Üstelik belediyenin burada kurduğu bir şirket ile plaj en iyi şekilde korunuyor. Ayrıca tesisteki yemekler lezzetli ve Kaş standartlarına göre uygun fiyatlı. Kaputaş Plajı’na giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kalkan şehir merkezine uzaklığı 11 kilometredir.
Patara
Samandağ Sahili’nden sonra ülkemizin en uzun kumsalı burasıdır. Bölgede bir “Eski Şehir” ve favori bir “Dune” gün batımı noktası vardır. Ana yoldan Patara’ya geldiğinizde karşınıza çıkan merkezin solundan devam ettiğinizde kumul alana, sağdan eski şehre doğru devam ettiğinizde ise kumul alana girebilirsiniz. Her ikisini de Patara başlığı altında anlatmadan önce bölgenin cazibesini arttırmak için bölgedeki kum oluşumu efsanesinden bahsetmek isteriz.
Kum Fırtınası Efsanesi
Patara halkına öfkelenen Poseidon, bölgeye büyük dalgalar ve kum fırtınaları göndermeye başladı. Uzun süre din adamları ve rahipler öfkesi dinmeyen Poseidon’un zulmüne son verecek bir sonuç bulamadılar. Ayrıntılı tarihi anlatımda, Claros’tan (Aydın yakınlarındaki bir kahin merkezi olarak bilinen antik bir şehir) bir kahin, Poseidon’u gözleri bağlı görünce utandırmak için bir formül bulur. Bölgede doğurganlık veya yaşam kalmadı ve dua edecek kimse de olmayacak. Bulunan formüle göre Pataralı kadınlar soyunur ve kıyı boyunca sıra sıra el ele tutuşurlar. Bu topraklarda ona dua edecek bir nesil doğuramayacaklarını haykırıyorlar. Çünkü artık her şeylerini kaybetmişlerdir. Öfkelenen Poseidon bu durumu görünce utanır ve bir daha asla böyle bir felakete neden olmaz. Sonra kumla dolu bir şehir kaldı. Bugün kaşifler, bölgede yaşam sona erdikten sonra Patara’yı rüzgarlarla kaplı buluyor.
Patara antik kenti
Patara, Likya Konfederasyonunun en önemli şehridir. Sadece başkenti olarak değil, aynı zamanda demokrasinin en önemli örneklerinden biri olan parlamenter yapının ortaya çıktığı noktalardan biridir. Diğer tüm antik kentlerimizden ayıran TBMM binası TBMM tarafından restore edilmiştir.
Kentin en önemli eserlerinden biri de giriş kapısıdır. Bu giriş kapısının Tak adı verilen bölümü halen ayakta ve görevini yerine getirmeye devam ediyor. Bu büyük şehrin yürüyüş turu yaklaşık iki saat sürecektir. Şehre girdiğinizde bugün yılın büyük bir bölümünde caddenin sular altında kaldığını görebilirsiniz. Ardından Parlamento’yu ve hemen arkasındaki tiyatroyu göreceksiniz.
Bölgeye gittiğinizde bu büyük şehri mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.Son olarak Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un Patara’da doğduğunu da eklemek isteriz. Patara giriş ücreti 40 TL’dir ve müze kart ile ücretsizdir.
Patara kumu
Ülkemizde romantik yerler denilince akla gelen yerlerden biri de Patara’dır. Eski şehrin içinden geçerken Patara kumulları zaten orada olsa da, bunların en sinematik olanı şehrin batısında. Bu noktaya ulaşmak için Patara merkezine gittikten sonra yolunuza devam edin. Kumul sinyallerini takip ederek doğal bir alana ulaşıyorsunuz. Bu noktadan sonra yaklaşık 7-8 adet büyük höyük bulabilirsiniz. Güneşin son saatlerinde uzun kumsal sıcacık renklere bürünürken, siz de nazik bir şekilde eğlenebilirsiniz. Giriş ücreti yoktur.Tesis tepelerin bulunduğu noktada faaliyet göstermektedir.
KSANTOS ANTİK KENTİ
Kalkan bölgesi tarihi noktalar açısından oldukça zengin bir yerdir. Ancak Xanthos, bölgede benzeri olmayan bir şehirdir. Burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 10 yerden biridir. İki aksiyon ve bir hikaye, bu listede yer alan bu antik kenti, yakın çevresindeki Lytton antik kentiyle birlikte bir ilçe haline getiriyor.
HARPY ANITI VE NEREIDLER ANITI
Xanthos kentine girdiğinizde bugün ortasından geçen yolun solundaki bölümde iki büyük eser göreceksiniz. Biri klasik Likya Mezar Anıtı, diğeri ise Harpia Anıtı. Üzerindeki yazıtlarla bir hikaye anlatılır. Bu hikayedeki figürlerde Siren adı verilen yaratıklar bulunsa da eserin adı başta Harpiya olarak anıldığı gibi kalmıştır. 9 metre yüksekliğindeki bu eserin orijinali İngiltere’deki British Museum’da sergilenmektedir.
Maalesef Xanthos’taki Nereids anıtını görme şansımız yok. Denizcilerle tanıştıkları günlerde onlara yardım eden ve ölülerin ruhlarını götüren Nereidler adı verilen su perilerinin anlatıldığı tek eser olan bu anıt, British Museum’un her yerinde sergileniyor.
Şehir hikayesi
Xanthos, bölgemizin tarihinin en acıklı hikayelerinden birine sahiptir. Uzun süre Likya Konfederasyonu’na başkentlik ve yönetim merkezi olan kent, birçok savaşa sahne olmuştur. Bu savaşlardan birinde 545-546’da Persler tarafından kuşatıldılar. Bir süre sonra kaybedeceklerini anlayınca kadın, çocuk, yaşlı demeden kent meydanında toplanarak teslim olmamak için kendilerini yaktılar. Bu olaydan sonra yayla halkı şehre dönememiş ve orada saklanmıştır. Bir süre sonra şehri eski gücüne kavuşturmuşlar ve geliştirmişler. Bu tarihten sonra bir kez yangın geçirmiş ve yeniden yapılmıştır.
MÖ 42 yılında Romalı Brutus o dönemde şehri kuşatmıştır. Savunmanın yetersiz kalacağı bir noktaya gelen Ksantoslular, 500 yıl önce atalarının yaptığı gibi birlik olup teslim olmamak için kendilerini yakarlar. Uzun bir aradan sonra yeniden kurulan kent, 200 yıl daha yaşar ve ardından gelen büyük depremlerle son bulur.
Kalkan’daki Fırsatlar
Kalkan önemli bir turistik nokta olduğu için birçok imkana sahiptir. Bölgede konaklama tercihleri daha çok butik otel ve villa kiralama şeklinde somutlaşıyor. Harika otellerin de bulunduğu şehirde turizme dair her şeyi bulabilirsiniz. Dalış turizmi, şehrin en gözde aktivitelerinden biridir. Akdeniz’in en iyi dalış noktalarından biri olan bölgede bu deneyimi yaşamanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Ulaşım açısından da kendine ait otogarı bulunan Kalkan’da hiçbir noktaya gitme derdiniz yok. Bölgesel toplu taşıma araçları ile Kaş, Antalya veya Fethiye’ye sık sık otobüs bulabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
- Kaputaş yakınındaki oteller ve konaklama .
- İstanbul’u havadan görmek – en güzel yerler
- Kumburgaz nerede ve nasıl gidilir? – Büyükçekmece / İstanbul
- Aslında nerede yaşamalısın?
- Sakarya Aquapark nerede ve nasıl gidiyor? Fiyat bilgisi ve çalışma saatleri
- Göksu Parkı – Nerede ve Nasıl Gidilir, Gezi Rehberi / Ankara
- Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl Kullanılır