İstanbul’un tarihi çarşıları ve hanları, Osmanlı döneminden kalma ticaret merkezleri olarak günümüzde de işlevini sürdürmektedir. Bu hanlardaki dükkanlar el sanatları, takı, dokuma, hediyelik eşya ve baharat gibi ürünleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
İstanbul’un en ünlü çarşılarından bazıları Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı ve İstiklal Caddesi’ndeki butik dükkanlardır.
Dipnot: İstanbulBu tarihi otelleri gezerken İstanbul’daki tarihi müzeler Sizin için oluşturduğumuz listeye göz atmayı unutmayın.
İçerik Tablosu
İstanbul’un tarihi barları ve çarşıları
İstanbul’un tarihi hanları ve çarşıları, hem tarihi dokusunu koruyarak hem de ziyaretçilerine zengin kültürel deneyimler sunarak şehrin önemli turistik çekim merkezleri arasında yer alıyor. Sözü daha fazla uzatmadan bu eşsiz zenginlikleri tanıyalım.
1. Kurukaheviç Hanı

Kourou Kahveci Han (Kurukahveci Han) olarak da bilinir, 1912 yılında İhsan Kurukahveci tarafından yaptırılmıştır. Kurukahveci Han, İstanbul’un Avrupa yakasında yer almaktadır. Kurukahveci Han, Eminönü’nde Tahsim Caddesi ile Çiçek Pazarı Caddesi arasında yer almaktadır.
Kurukahveci Han’ın ortakları Mehmet ve İhsan Kurukahveci’nin akraba oldukları düşünülüyor. Daha sonra anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılarak locayı İhsan Kurukahveci’ye, isim hakkını Mehmet Kurukahveci’ye bıraktıklarına inanılıyor.
2. Kriti Mustafa Paşa Han

Giritli Mustafa Paşa Han, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Caddesi’nin köşesinde, Sombülü Han’ın yanında yer almaktadır. Girit Mustafa Paşa Hanı’nın 18. yüzyıl özelliklerini taşıdığı sanılmaktadır.
3. Harika yeni otel

Fatih İstanbul’da Çakmakçılar’ın yamacında yer alan Büyük Yeni Han, 1764 yılında III. Büyük Valid Han çaprazında Mustafa tarafından yaptırılmıştır.
İstanbul’un en büyük ticarethanesi olarak bilinen Büyük Yeni Han, 3 katlı olmasının yanında 5180 metrekare alana sahip. Büyük Yeni Han, iki tarafı eğimli bir arazi üzerine kuruludur.
4. Büyük Valide Han

Türkiye’deki 17. yüzyıl yapılarından biri olan Büyük Valide Han, Fatih’in Eminönü semtinde, Çakmakçılar Yokuşu Caddesi ile Tarakçiler Caddesi’nin karşısında yer almaktadır.
Büyük Valide Han IV. Cerrah Mehmed Paşa’nın sarayının bulunduğu yere Murad’ın annesi Kösem Sultan tarafından yaptırılmıştır. Büyük Valide Han’ın toplam üç avlusu vardır.
Büyük Valide Han’ın üçüncü avlusunun kuzeyinde, adını Petrus Gyllius’un koyduğu ve Evliya Çelebi’nin saraya ait olduğuna inanılan İrini Kulesi, ikinci avlunun ortasında ise İran Camii yer alır. Üsküdar Camii’nin de içinde bulunduğu Geneli Külliyesi, 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmıştır.
5. Büyük Süper Yıldız Han

Eminönü, Mahmutpaşa Yokuşu, Sultan Odaları ve Yeşildirek Bakkallar Caddeleri arasında yer alan Büyük Yıldız Han tek kapılıdır. Büyük Yıldız Han’ın yapım tarihinin 1817 yılına kadar uzandığı sanılmaktadır. Büyük Yıldız Han’ın mimarı ve kimin yaptırdığı bilinmemektedir.
19. yüzyıl eseri olan Büyük Yıldız Han, klasik Osmanlı meyhaneleri tarzında inşa edilmiştir.
Bu zamana kadar Büyük Yıldız pansiyonu değiştirilerek Batı mimarisi kullanılmıştır.
Toplamda üç avlulu olan Büyük Yıldız Han, yapıldığı ilk zamanlarda tüccar, simsar ve çancı olarak hizmet vermiştir. Bilinen kayıtlara göre Büyük Yıldız Hanı Sultan II. Abdülhamid döneminde han, İranlılar tarafından otel ve cami olarak kullanılmıştır.
6. Han’ı Durdur

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde inşa edilen Han Vakfı, mimar Kemal El Din tarafından yaptırılmıştır. 1911 yılında yapımına başlanan Vacif Han, 1926 yılında tamamlanmıştır.
1919 yılında kaba yapısı ile kullanılmaya başlandıktan sonra inşaatı tamamlanmıştır. Fransız işgali sırasında Vakıf Han, Fransız Ordusu tarafından Caserne Victor adıyla Fransız karargahı olarak kullanılmıştır.
7 katlı olan Vakıf Han’ın yapımında çelik iskelet kullanılmıştır. Vakıf Han’ın inşası sırasında duvarları yan ve ön yüzeylerinde kesme taşlarla örülmüştür. Vakıf Han’da her biri bir katta 24 mağaza bulunuyor. Diğer katlarda 37 dükkan ve 148 oda bulunmaktadır.
7. Chohagi Han

Nur Osmaniye Camii avlusunun kuzey kesiminde, Kapalıçarşı’nın yanında yer alır. ve 1718 ve 1730 yıllarında saltanatı sırasında yaptırılan Hacı Han Sultan III. Ahmed’in Sadrazamı Nevesirli Damat İbrahim Paşa tarafından ticareti korumak için yaptırılmıştır.
Çuhacı Han, Osmanlı döneminde yapılan hanlardan biridir. Çuhacı Han’ın yapıldığı yerde İğneci El Hac Hasan Ağa’nın vakfettiği bir mescit bulunuyordu.
İbrahim Paşa, Çuhacı Hanı’nı yaparken hanın kapısının üstündeki bir yere camiyi yaptırmış ve içine bir de minber yerleştirmiştir. Çuhaşi Han, 22 Kasım 1750’de Huka Paşa yangınında zarar görmüş, ahşap kısımları ağır hasar görmüştür.
8. Zincirli Han

Nasuh Paşa külliyesinin bölümlerinden biri olan Zincirli Han, 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zincirli Han enine dikdörtgen bir yapıya sahip olmasının yanı sıra avlu etrafında iki katlıdır.
Zincirli Han’ın güneydoğu avlusunun içinden geçen açık bir kare bölüm vardır. Zincirli Han artık zemin katta kuyumculara, üst katta ise kuyumcu atölyelerine ev sahipliği yapıyor.
9. Kurşunlu Han

Karaköy Perşembe Pazarı, Kardeşim Sokak’ta bulunan Kurşunlu Han, 1544-1550 yılları arasında inşa edilmiştir. Kurşunlu Han, Rüstem Paşa Kervansarayı olarak da bilinir.
Rüstem Paşa Kervansarayı, Galata Surları’nın Balıkpazarı ve Yağkapanı Kapılarının Haliç’e açıldığı Galata Bedesteni’nin doğusunda yer almaktadır. Kurşunlu Han, 1896-1909 yılları arasında matbaacılar tarafından iş yeri olarak kullanılmıştır.
10. Kabani ile Pansiyon

Balkapanı Hanı’nın 16. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Balkapanı Han, var olduğu dönemde İstanbul’a deniz yoluyla gelen ticari malları depolamak için kullanılmıştır.
Balkapanı Hanı iki kez yanmıştır. 1688 yılında ilk yangınını geçirmiş ve ağır hasar görmüş, 1807 yılında ikinci yangına tanık olmuştur. Balkapanı Han, Küçükpazar ile Yeni Camii arasında yer alır.
11. Taşan

Çukurçeşme ve Katırcıoğlu adlarıyla da bilinen Taşhan, 1763 yılında yaptırılmıştır. III. Mostafa tarafından yaptırılan bu tekke, Sipahilerin barınması için yapılmış ve tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Bazı kaynaklarda Taşhan’dan Sipahiler Hanı olarak geçmektedir. Taşhan iki katlı ve üç avluludur. Taşhan’ı diğer tekkelerden ayıran özellik tekke yapımında kesme taş kullanılmasıdır.
12. Bakan Hanı

Fatih ilçesine bağlı Çemberlitaş semtinde bulunan Vezir Han’ın adı, üzerinde bulunduğu sokağa verilmiştir. Vezir Han, 1659-1660 yılları arasında Fazl Ahmed Paşa tarafından yaptırılan Köprülü külliyesine dahil edilerek yapılmıştır.
Vezir Han’da İstanbul’a yerleşen Gürcü Katolikler için on dokuz oda bulunmaktadır. Gürcistan’dan İstanbul’a gelen ziyaretçiler Vezir Han’ın odalarında ağırlanıyor. 1894 depreminde Vezir Han’ın iki odası yıkılmış, altı odası ağır hasar görmüştür.
Madam Lusi Köçeoğlu olarak kayıtlı olan Vezir Han’ın odaları aslında Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi’ne ait. Vezir Han’daki bu odalar, I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi ve savaşın kötü yönetilmesi ve mülkiyet sorunları nedeniyle Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi’nden alınmıştır.
13. Kapalıçarşı

Kapalıçarşı’da yer alan 48m x 36m ölçülerindeki Cevahir Bedesten (İç Bedesten) oldukça tartışmalı bir site olsa da büyük olasılıkla Bizans döneminden kalma bir yapı olduğu düşünülüyor.
Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesten (Yeni Bedesten), Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılında yaptırılan ikinci Bedesten’dir. Sandal Bedesten, adını Sandal adı verilen bir yüzü pamuk diğer yüzü ipekten dokunan kumaşların satışından alır.
Kapalıçarşı’nın kuruluş yılı, bu yapının inşaatına başlandığı 1460 yılı olarak kabul edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kapalıçarşı’nın ana yapısı ahşaptır. Kapalıçarşı’nın içerideki alanı 30.700 metrekare olup, bu metrekarede 66 cadde ve toplam 4.000 dükkan bulunmaktadır.
Kapalıçarşı zamanla genişletilmiş ve genişletilmiştir. Kapalıçarşı’da son zamanlarda 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 1 şadırvan, 10 kuyu, 1 şadırvan, 24 kapı ve 17 han bulunuyordu.
15. yüzyıldan kalma kalın duvarlı Kapalıçarşı, kubbe dizisi ve etrafındaki iki eski örtülü binayla tanınırken, gelişen caddeleriyle Kapalıçarşı’ya yapılan eklemelerle büyük bir alışveriş merkezi haline geldi. Kapalıçarşı geçmişte el sanatları yapılan, her sokağında farklı bir mesleğin icra edildiği bir çarşıydı.
14. Mısır Çarşısı

Eminönü yeni cami Mısır Çarşısı, Çiçek Pazarı ile Çiçek Pazarı’nın yanında yer alır ve İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir.
mısır pazarı Bugüne kadar hala ilaç, baharat, çiçek tohumları, bitki kökleri ve kabukları gibi ürünlerin yanı sıra kuruyemiş ve lezzetlerde satılmaktadır.
Bizans döneminde Mısır Çarşısı’nın bulunduğu yerde Makro Envalos adında bir çarşı olduğu sanılmaktadır. 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşısı’nın mimarı Kazım Ağa’dır. Mısır Çarşısı daha önce Yeni Çarşı veya Valide Çarşısı olarak biliniyordu.
Mısır Çarşısı iki büyük yangın yaşadı. Bu yangınlar 1691 ve 1940 yıllarında olmuştur. Mısır Çarşısı, 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Dahası Eminönü’ne geldiğinizde Sultanahmet’te Gezilecek Yerler Sizler için oluşturduğumuz listemize göz atmak isterseniz sizi buraya alalım.
15. Kitapçılar Çarşısı

Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiye göre Kapalıçarşı’da 50 dükkân vardı ve bu dükkânlarda toplam 300 kişi çalışıyordu. 1910 yılına kadar sahaflar Hakkaklar Çarşısı’na yerleşmeye devam ettiler.
1950’de sahaflar çarşısı büyük bir yangınla sarsıldı. 1952’den sonra Şahflar Çarşısı’nda kitap satılmaya başlandı. Sahaflar Çarşısı’nın toplam iki kapısı vardır. Bu kapılardan biri Kapalıçarşı, diğeri ise Beyazıt Camii bitişiğindedir.
1981’de belediye buraya Türk matbaacısı İbrahim Mutfrika’nın büstünü dikti.
16. Tahtakale

Eminönü’nde Mısır Çarşısı’nın güneybatısında, Mercanla Rüstem Paşa Camii ile Hasırcılar Caddesi arasında yer alan bir mahalledir. Kalenin dışında Osmanlı İmparatorluğu’na ait yerleşim yerleri de bulunmaktadır.
Burada yer alan kampüsler kampüs olarak bilinmektedir. Tahtakale son zamanlarda oldukça hareketli bir ticaret bölgesi olmuştur. 1980 yılı öncesinde gerçekleşen kayıt dışı döviz işlemleri nedeniyle ün kazanan Tahtakale, Tahtakale Menkul Kıymetler Borsası terimini oluşturmuştur.
fatih de öylegeldiğinde Fatih’te gezilecek yerler Sizler için oluşturduğumuz listemize göz atmak isterseniz
Sen de, İstanbul’daki tarihi hanlar ve çarşılar Listemize eklemek istediğiniz farklı yerler varsa bize yorum yazmayı unutmayın! 🙂
Diğer gönderilerimize göz at
- Bardakçı Körfezi yakınındaki oteller ve konaklama
- Shankiri Glass Gazebo nerede (ziyaret saatleri ve giriş ücretleri)
- Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi – Tarabya / İstanbul
- Ters Ev: Mangal, kahvaltı fiyatları ve ulaşım bilgileri – Çatalca
- Günlük kiralık Sheila bungalov evleri
- İztuzu Plajı Nerede | Oteller ve giriş ücretleri
- Salda Gölü nerede, hangi şehirde