Her Pazar Kasımpaşa’da kurulan taze organik sebze, meyve ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz. İnbolu Köyü Tarihi PazarıBiz yazdık.
İçerik Tablosu
İnbolu Köyü Tarihi Pazarına Giriş
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tarihi Enpolo Köy Pazarı öyle kurulmuş bir çarşı değil. Her şey tamamen organik. Her Cumartesi Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden gelen ürünler tazeyken arabalara yüklenir ve Pazar günü tezgahta değiştirilir. Hatta buradaki ürünlerin tazeliği ve doğallığı o kadar meşhur ki sabah 06.00’da hazırlanan markette otel çalışanları ve restoran sahiplerinin taze ürün almak için 06:30’da yarıştığını görmek mümkün.
Pazar o kadar büyük değil, ortalama 30 ile 35 arası tezgah var. Ama ürün çeşitliliği çok fazla. Mevsim meyveleri, el yapımı tereyağı ve taze sebzelerden, tahta ekmekte fırınlanmış ekmeğe kadar yüzlerce ürünü bulabilirsiniz.
Piyasada “Fadeon” da var. Yani köylüler şehirdeki akrabaları için koli hazırlar ve cüzi bir ücret ödeyerek gardiyanlara teslim eder. Parseller İstanbul’a geldiğinde mal sahipleri ürünleri buradan satın alıyor.
Enpolo köyünün tarihi pazarında neler var?
Öncelikle bu çarşıda başka marketlerde bulamayacağınız bir ev kokusu var. Köy doğal kokusuna sahiptir. Buraya sadece bu kokuyu solumak için bile gelebilirsiniz.
Taze köy yumurtası, süt, el yapımı reçeller, öküz dili, taze nane, köy ekmeği, mısır, köy tavuğu ve daha fazlasını bu pazarda bulabilirsiniz.
Piyasadaki en çok satan ürünler
kestane; Eylül ve Ekim ayları arasında pazarda yerini alır. Fırında haşlama kebapları çok meşhurdur. Boylarına göre ayrılıyorlar ve kilosu 8-15 lira arasında satılıyorlar. Hayatınızda hiç kestane toplamadıysanız bu fiyat size fazla gelebilir. Ama emin olun bu fiyat, toplanıp ayıklanırken, arabalara yüklenirken ve buraya getirilirken tazelik de dikkate alındığında bile uygun.
mantarlar; Bir diğer popüler Kastamonu ürünü ise mantardır. Kanlıca, birçok mantar türü olduğu için piyasada en popüler ve tercih edilen mantardır. Hem kızartılabilen, hem yenebilen hem de pişirilebilen kanlıca mantarının fiyatı ortalama 10-20 lira. Kestane gibi eylül ve ekim aylarında da pazarda yerini alırlar ve hiç şüphesiz tadı da et kadar lezzetlidir.
Yoğurt Köyü; Diğer adı süzme yoğurttur. Biraz ekşi olabilir ama bu el yapımı yoğurdu bir kez tatmalısınız. Bu yoğurtla yapılan ayranın tadı bambaşka. Ağırlığı yaklaşık 20 pound.
Kiraz; Bu yılki sezon geçti. Haziran başında piyasada bulabileceğiniz taze kirazlar, Napolyon kirazlarına rakip olabilecek bir tada sahiptir. Ağırlığı 10-15 kilo arasında değişmektedir.
siyah erik; Bu hafta piyasaya çıkmasını bekliyorum. Temmuz ortası tam siyah erik mevsimidir. Dolu olduğu dönemler sert ve suludur. Yaklaşık 10 kg ağırlığında olacak.
dağ çileği; Bildiğin çilekler gibi değil. Böğürtlen büyüklüğündeki bir çileğin ağırlığı 15 kiloya ulaşıyor. Bunun nedeni ise bu çileklerden yapılan reçellerin birçok hastalığa şifa olmasıdır.
Taze sebze ve meyveler. Yaz, biber, salatalık, domates ve yeşil fasulye gibi sebzelerin hasat edilmeye başlandığı mevsimdir. Bu nedenle piyasada bolca bulmak mümkündür. Fiyatlar 3 ile 8 lira arasında değişiyor. Ancak markete geç giderseniz bulamayabilirsiniz.
Ghee; Taze el yapımı tereyağı arıyorsanız bu pazarı mutlaka görmelisiniz. Ağırlığı 40-50 pound arasında değişmektedir.
incir; Temmuz ortasından Ağustos ortasına kadar bu pazarda taze incir bulabilirsiniz. Fiyatı türe göre 8-13 TL arasında değişmektedir.
Kara Dut; Ağustos ayında olgunlaşmaya başlayan böğürtlenlerin meyveleri hasat edilerek piyasaya sürülmektedir. Ağırlığı 10 litreye ulaşan böğürtlen reçeli de bir başka iyi reçel.
İnbolu Tarihi Köy Pazarı Resimleri
Enpolo Köyü Tarihi Çarşısı Nerede? Oraya nasıl gideriz?
İnbolu Köyü Tarihi Pazarı her Pazar Kasımpaşa’da kurulur.
Tebük: Fisekhane Deresi Cd. Toprak Burcu sec. Kasımpaşa – Beyoğlu / İstanbul
Özel araba ile gelecekler. E-5 otoyolundan Okmeydanı sapağından ayrılıp Piyale Paşa Caddesi’ne giriyorsunuz. Perpa’nın önünden geçip Shell Benzin İstasyonu’nun sağındaki tek yönlü yola giriyorsunuz. Pazar, yaklaşık 50 metre ileride solda kurulur.
toplu taşıma ile gelecekler; EM1 – EM2 – 77 – 77A İETT otobüsleri ile Kasımpaşa’ya gelip 5 dakika yürüyerek çarşıya ulaşabilirler.
vapurla gelecekler; Üsküdar yönünden gelenler, Üsküdar-Haliç Vapuruna binip Kasımpaşa İskelesi’nde indikten sonra 15 dakika yürüyerek çarşıya ulaşabilirler. İskeleden indikten sonra hemen önünüzdeki Askeri Müze Caddesi’ne girip yolu takip etmeniz yeterli.
Diğer gönderilerimize göz at
- Beylikdüzü kahvaltı mekanları | En iyi 10 yer
- Dalyan’da gezilecek yerler
- Sümela Manastırı
- Nusrat Restoranları – Nusrat nerede, ne yiyorsunuz? (güncel fiyat listesi)
- Başak | Tarihi, hikayeleri, tüm efsaneleri ve giriş ücretleri
- Mersin gezilecek yerler listesi | En iyi 16 yeri keşfedin!
- Buffavento Kalesi Nerede Nasıl Gidilir?