1.03.2022 14:05:00
Ignite ve Longose Ormanı
Longose Ormanı nedir?
Dünyadaki 11 uzun ormandan ikisi ülkemizdedir. Bunlardan biri de Kırklareli’ndeki İğneada longoz ormanıdır. Longoz kelime anlamı olarak ıslanmış demektir. Genel olarak kıyı bariyer gölleri, akarsuların veya nehirlerin denize su taşıyan kollarının denizden ayrılması sonucu oluşur. Bazı noktalarda biyolojik çeşitlilik nedeniyle bu bataklığa ve üzerinde büyüdüğü orman örtüsüne dönüşür. Bu ender doğa olayı, bataklıklar ve sığ su birikintileri üzerinde büyüyen bir orman şeklindedir. Bu eşsiz nokta, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Türkiye’nin en büyük sel ormanı 2007 yılında milli park ilan edilmiş ve tamamen koruma altına alınmıştır.
İĞNEADA GÖRÜLECEK YERLER
Longoz ormanları
Longoz Ormanları, ülkemiz milli parkları arasında 39. sırada yer almaktadır. Park alanındaki inşaat sadece çalışanlar için yapılmış bir veya iki binadan oluştuğu için kesintisiz bir doğa ile karşı karşıyasınız. Milli park alanında farklı bir atmosfer var. Burası bir film seti gibi görünen ve kendi derinliği olan bir orman. Orman örtüsü o kadar yoğundur ki gün boyunca güneş ışığı girmekte zorlanır ve kasvetli bir ortam oluşturur.
Milli park içerisinde 5 adet göl bulunmaktadır. Milli parkın tamamında ve ayrı göllerde yürüyüş parkurları vardır. Orman kaybolmaya uygun olduğu için patikalardan ayrılmadan dolaşmaya özen göstermelisiniz. Ormana gitmeden önce mutlaka yanınıza almanız gereken şeylerden biri de sinek kovucu spreydir. Bölge bataklıklarla karışık bir göl olduğu için inanılmaz bir sinek var. Ne yazık ki, sinekler için misafirperver değil. Sokulduğunda acı bırakır. Bu nedenle mümkünse uzun kollu ve uzun paçalı giyinmelisiniz. Ormanda en keyifli yolculuğu yapacaksınız.
ihtiyaç
İgnada, Karadeniz kıyısındaki en güzel sahil kasabalarından biridir. Uzun kumsalı ve huzurlu mimarisi ile bölgede harika bir tatil yeri olmayı hak ediyor. Yaklaşık 3 bin nüfuslu şehir, Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde bulunuyor. Bölgede Bulgar ve Bulgar kökenli birçok insan yaşıyor. Şehirde birçok imkan bulabilirsiniz. Bölgede genellikle tatilcilere yönelik olan sahil işletmeleri de bulunmaktadır.
Limanköy
Limanköy, bölgedeki son yerleşim yerlerinden biridir. Ülkemizin neredeyse en uç noktası diyebiliriz. Genelde tarım ve hayvancılıkla geçinen küçük bir kasaba burası. Limanköy, İğneada’nın merkezinden bakıldığında en batı noktasında görülebilen falezler üzerine kurulu şirin bir yer. Limanköy’de mutlaka görmeniz gereken en güzel yerlerden biri de tamamen asma yapraklarıyla kaplı ve sadece 4 odalı misafirhane. Köyün son kısmına doğru görebileceğiniz merkez noktası da diyebiliriz.
Limanköy’ün en güzel yerlerinden biri de eski Fransız feneri. Yaklaşık 20 metrelik beyaz fenerin bulunduğu yer gün doğumu ve gün batımı için güzel bir seyir noktasıdır. Deniz fenerinin etrafı rengarenk masalar ve farklı eşyalarla çevrili güzel bir çalışma yapılmış. Burası deniz fenerine gelen ziyaretçi sayısını artırmak ve gelenleri ağırlamak için düşünülmüş harika bir yer.
Demirköy
Demirköy, İğneada dahil İğneada’ya gelmeden önce karşınıza çıkan ilçedir. Demirköy için en önemli olay, Fatih Sultan Mehmed’in 1453’te İstanbul’u fethetmeden önce tasarladığı topların buraya atılmış olmasıdır. Döküm atölyeleri ilçe merkezinin 5 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Dobnisa Mağarası
İğneada’nın 55 kilometre güneyinde yer alan Dupnisa Mağarası, Türkiye’nin en büyük mağaralarından biri olarak öne çıkıyor. Günümüzde derinliği bazı yerlerde iki metreyi geçen bu nehrin göllerinden oluşan sürekli akan bir yeraltı nehri vardır. Ayrıca mağaranın genel görünümünü oluşturan sarkıt ve dikitler de bulunmaktadır.
Girişten mağara çıkışına kadar başarılı bir yürüyüş parkurundan geçiyorsunuz. Mağarayı gezerken yarasalarla karşılaşabilirsiniz. Yarasaların yaşama ve üreme yeri olduğu için kış mevsiminde ziyarete kapalı olan mağara, onbinlerce yarasaya ev sahipliği yapıyor. Onu diğer mağaralardan ayıran en büyük özelliklerinden biri de pek çok yarasa türünün bir arada yaşayabilmesi. Mağara içi tur yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Mağara turunun ardından bölgede bulunan banklarda dinlenebilir, temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Bölge için planlanan otel henüz yapılmadıysa, doğa yine de gerçekten harika olacaktır.
İĞNEADA genelindeki tesisler
İğneada’nın en popüler aktivitelerinden biri kano turuna çıkmaktır. Mert Gölü aktiviteleri için bölgede bulunan işletme ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İstanbul bölgesinden gelen yoğun talep nedeniyle rezervasyonlu gitmenizde fayda var.
Ajnada’da yeme-içme için birçok alternatif var. Yöresel lezzetleri denemek isterseniz Bulgaristan ve birçok Balkan ülkesinde ‘hoş geldiniz’ anlamına gelen Dobrodoşli Restaurant’a uğrayabilir, birbirinden lezzetli sucuk ve köftelerini yiyebilirsiniz. Burası dışında birçok restoran ve market bulabilirsiniz.
İğneda’da konaklamak için pansiyon, otel ve pansiyon gibi alternatifler bulabilirsiniz. Bölgede ulaşım için yerel minibüsler bulunmaktadır. Ormana gitmek istiyorsanız minibüsle bir noktaya kadar gelmeniz ve ardından epeyce yürümeniz gerekiyor.
Diğer gönderilerimize göz at
- Selamiçeşme Özgürlük Parkı nerede ve nasıl gidilir?
- Kocaeli Fuar Alanları Lunapark – Park Lunasan – İzmit / Kocaeli
- Karaburun köyü nereden, nasıl gidilir, yenilikler – Arnavutköy / İstanbul
- Köprülü Vadisi’nin Sırları
- Erzurum Atatürk’ün evi nerede, nasıl gidilir ve tarihi bilgiler
- Bozcaada Nereye Gidilir – Nerede Kalınır – Ne Yenir Fiyatlar
- Pendik Otelleri | İstanbul’daki en iyi 10 otel için fırsatlar