Pamukkale’de bulunuyor ve ülkemiz için çok önemli, Hierapolis antik kenti nerededir? ve gezilecek yerler Bu konuda sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
İçerik Tablosu
Hierapolis antik kenti hakkında kısa bilgi
Hierapolis antik kenti 18 km uzaklıktadır. Kuzeyde yer almaktadır. Antik kentin adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un karısı Heira’dan alan Bergama krallarından II. Eumenes tarafından MÖ 2. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır.
Caldage’ın güney kenarlarından gelen kalsiyum oksit içeren sulardan oluşan muhteşem beyaz travertenleri ve Geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntıları barındıran şehir, antik çağın en ayakta kalan merkezlerinden biridir. Denizli’ye 2 km. Uzakta bulunan bu bölge, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile ünlüdür.
Arkeoloji literatüründe “Kutsal Şehir” olarak anılmasının nedeni, şehirde bilinen birçok tapınak ve diğer dini yapıların bulunmasıdır.
Antik kaynaklara göre maden, taş ve dokuma kumaşların işlenmesiyle ünlü kent, Büyük Konstantin döneminde Frig bölgesinin başkenti, Bizans döneminde ise piskoposluk merkezi olmuştur. Bu özellikleri ile alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
Hierapolis Antik Kenti Gezilecek Yerler
Frontinus Caddesi: 4 metre genişliğindeki bu caddenin (panel) şehrin ana caddesi olduğuna inanılıyor.
Şu anda: MÖ 7. yy depreminden önce bu alan yerleşimin dışında mezarlık ve işlik olarak kullanılıyordu. Deprem sonrası doğu tepe yamaçları arasında geniş bir alan değişikliği sonucu Frontinus Caddesi Hierapolis Ticari Agorası olarak düzenlenmiştir.
Bizans Kuzey Kapısı: Güney kapısı ile simetrik olan kuzey kapısı, Bizans döneminde kentin arkeolojik girişini oluşturmuş ve devşirme malzemeden inşa edilen kapı, iki kare kule ile desteklenmiştir.
Güney Bizans Kapısı: Mermer içeren kalker bloklar ve devşirme malzemelerden yapılmış bir kapıdır.
Spor salonu: Bir sıra sütun ve antik bir yazıtlı kısım yapının bir gymnasium olduğunu göstermektedir.
Triton Çeşmesi Binası: Apollon Tapınağı’nın yanındaki çeşme binası ile birlikte şehirdeki iki büyük yapıdan biridir.
İyonik sütun başı ev: House Theatre’a giden uzun bir ikincil yol üzerinde yer almaktadır. Özellikle ilgi çekici olan, duvardaki Bizans öncesi döneme tarihlenen yazıttır.
Tuvalet: Depremle yıkılan bu yapı, harap durumda da olsa tüm parçalarıyla günümüze ulaşmıştır.
Apollon Tapınağı: Bu bina en önemli tanrı Hierapolis’e adanmıştır.
Su kanalları ve perileri: Çevredeki tepelere inşa edilmiş kanallardan oluşan iki su kemeri şehre içme suyu sağlamaktadır.
plütonyum: Hierapolis antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, antik dünyada “ölüler diyarına açılan kapı” olarak kabul edilen plütonyum rezervi (cehennemin kapısı) ve mağaranın girişi keşfedildi.
duvarlar: Surların üzerine bugün çoğu harap durumda olan 24 kare kule yerleştirilmiştir. 4 girişi, 2 büyük kapısı ve 2 küçük kapısı vardır.
Ortaçağ Selçuklu Kalesi Kalıntıları: Kale, vadiyi kontrol altında tutabilecek ova üzerinde stratejik bir konumda geniş bir tahkimat sisteminden oluşuyordu. Surlar devşirme üslupta inşa edilmiş, kimisi mermer, kimisi oyma, yıkık şehirden alınmıştır.
sahne: Büyük yapı dört ada üzerine inşa edilmiştir. Vertikal kavite diazoma ile ikiye bölündü ve Summa cavea 8°, 9 kuneusa dik olarak yerleştirildi. Tiyatro binası büyük bir logona ve arka plana sahiptir ve tiyatro ile bağlantılıdır.
Aziz Philip’in şehitliği: Hierapolis, eşsiz termal suyuyla şifa kaynağı olmasının yanı sıra hem Pagan dönemlerinde hem de Hıristiyanlık döneminde kutsal bir şehir olarak kabul edilmiştir. Bunun sebebi Hierapolis’e Hristiyanlığı ve Hertz’i yaymak için gelmiş olmasıdır. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Filipus burada çarmıha gerildi.
Aziz Philippos Köprüsü: Aziz Philip Kapısı’ndan hemen sonra büyük bir köprü var.
Direk Kilisesi: Kentin merkezindeki sütunlu kilise MS yedinci yüzyıla tarihleniyor, üç nefli, nefler nefler arasında irili ufaklı sütunlarla ayrılmış. Ortadaki büyük kasenin sonunda bir apsis bulunmaktadır.
Mezarlık alanı: Batıdaki kireçtaşı alanlar dışında üç yönde mezarlık alanları bulunmaktadır. Çoğunlukla Tripolis-Sardese’ye giden kuzey yolunun ve Laodikeia-Colossae’ye giden güney yolunun her iki tarafında bulunur.
banyo: Frontinus Kapısı’nın yanında yer alan ve MS 3. yüzyılda inşa edilen güneye bakan calidarium, 5. yüzyıldan sonra yıkılmış ve bir apsis eklenerek hamam üç nefli bir bazilikaya dönüştürülmüştür. Yerine 3 kubbe yapılmıştır.
katedral: Hierapolis kentindeki Hristiyan ibadetinin en önemli yapılarından biridir. Ana apsisin içinde, rahiplerin ve piskoposların ritüeller sırasında oturduğu eşmerkezli bir merdiven, synthron bulunur.
Büyük Hamam Kompleksi – Roma Hamamı: Günümüze masif duvarları ve bazı tonozları gelebilmiş olan yapının iç kısmının mermerle kaplandığına dair izler bulunmaktadır.
Domitian Kapısı (Frontinus Kapısı): Kentin kuzey girişinde, yanlarında yuvarlak kuleli, iyi korunmuş Üç Gözlü Kapı’nın üzerinde İmparator Domitian’a adanmış Latince ve Yunanca bir yazıt vardır.
Hierapolis antik kentinden görüntüler
Hierapolis antik kenti nerededir? Oraya nasıl gideriz?
Tebük: Pamukkale Harabeleri Pamukkale Mahallesi DENİZLİ
Nasıl gidilir: şehir içi ulaşım ile Denizli Otogarı’ndan Pamukkale Ören Yeri’ne giden minibüsler bulunmaktadır.
Özel araçla Şehir merkezinden Ankara Bulvarı Yolu’nu kullanmak zorunda kalacaklar. Gideceğiniz yerden Develi Bulvarına gireceksiniz. Burayı takip ettiğinizde yaklaşık 18-20 kilometre sonra travertenlere ulaşacaksınız. Yolda travertenlerle ilgili tabelaları da görebilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
- Viking havuzu, et ve gelin şelalesi
- Kabak Koyu Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Pamukkale’de gezilecek yerler
- Arnavutköy’deki eğlence alanları – en güzel 8 yer
- dünyanın en güzel 10 harikası
- Kiltepe Kayak Merkezi | nerede | Giriş ve ziyaret ücretleri
- Şavşat Karagöl Sahra Milli Parkı Nerede? & Nasıl gidilir? / artvin