03/13/2022 10:15:00
Hatay
Hatay doğası, tarihi ve yemekleriyle ülkemizin en güzel lokasyonlarından biridir. Ülkemizin güneyini oluşturan şehir Antakya olarak da bilinir. 1939 yılında Atatürk’ün büyük çabalarıyla ülkemize katılmıştır. Adana ya da güneydoğu bölgesine gidiyorsanız kesinlikle kaçırmamanız gereken bir şehir.
Hatay nasıl bir yer?
Hatay, ülkemizde gerçek hoşgörünün hala var olduğu ender şehirlerden biridir. Antakya şehir merkezi, şehrin güneyinde yer almaktadır. Şehir, farklı inançlardan vatandaşların aynı anda barış içinde yaşayabildiği ender yerlerden biridir. Akdeniz şehri Hatay, kendine has özellikleri ve öncelikleriyle sizi kendine aşık edecek.
Hatay’da gezilecek yerler
Antakya şehir merkezi
Şehri tanımaya başlamadan önce şehir havasını şehir merkezinde solumak gerekiyor. Asi Nehri’nin kenarında oluşturulan bu güzel şehirde, günümüzde Eski Şehir ve Çarşı olarak bilinen sokaklar iç içe geçmiş durumda. Şehir merkezini gezmenin en iyi yolu üzerine “U” harfi çizmektir. Köprüyü arkanıza alıp karşıdaki sokağa girdiğinizde şehrin en işlek caddesi olan Saray Caddesi’ne geleceksiniz. Bu caddeyi gezdikten sonra birbirinden güzel sokaklardan geçerek kilise, sinagog ve camileri geçerek dünyanın lambalarla aydınlatılan ilk caddesi olan Kurtuluş Caddesi’ne çıkıyorsunuz. Bu sokakta “Affan Coffee”de mola verip “Haytalı” yiyebilirsiniz.
Cam Müzesi’nde mola verdikten sonra çarşıya girin ve uzun çarşının bir ucundan diğer ucuna dolaşın. Burada kasaplardan kebap tepsisi, künefecilerden künefeci yiyebilirsiniz. Antakya şehir merkezinde yapılacak çok şey var ama kaybolmaya odaklanın. Eski Kent’in dar sokaklarında yer alan konsept kafelerde akşamın tadını çıkarabilirsiniz.
Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay’ın ne kadar eski ve özel olduğunu anlamak için bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Şehrin girişinde yer alan müze ülkemizdeki en büyük mozaik hazinelerinden biridir. Bu müzede tarihin çok eski dönemlerini, o dönemlere ait eserleri ve Antakya’nın en eski çizimlerini görebilirsiniz.
Bu alanda bulunan mozaikler çok değerlidir. En uzun kesintisiz mozaik hatları Antakya’da bulunur. Kentin ticari anlamda çok önemli bir noktada olması nedeniyle binlerce yıldır bu topraklarda uygarlığın izleri silinmeden günümüze kadar gelmiştir. Müzenin en ünlü mozaiği, yaklaşık 1.700 yaşında olduğuna inanılan ve üzerinde “Keyifli Ol, Hayatını Yaşa” yazılı mozaiktir. Mozaik 2016 yılında bulunmuştur. Müze giriş ücreti 40 TL’dir ve müze kart ile girilebilir.
Aziz Petrus Kilisi
St. Pierre Kilisesi, Antakya’nın en önemli zenginliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Yahudi zulmünden kaçan Hristiyanların sığındıkları ilk mağara kilisesi burada bulunmuş ve kurulmuştur. Dinin en önemli çıkış noktası olabilecek ilk ibadethanelerin Hatay’da bulunması nedeniyle eşsiz bir kültürel mirastır. Arkeoloji Müzesi’nin yanında yer alan kilise, her yıl binlerce insanı ağırlıyor. Mağaranın içinde oyularak büyütülen şapel, bugün kilisenin dışındadır. Antik çağda iç kısımda bir tünel olduğu ve çok uzak bir noktaya açıldığı söylenmektedir. Kiliseye giriş ücreti 40 TL’dir ve müze kart ile girilebilir.
Habibi Camii
Habibi Nekar Camii Antakya’nın en önemli camisidir. Bu camiyi bu kadar önemli kılan şeylerden biri de her iki din için de çok önemli olmasıdır. Caminin Müslümanlar için önemi İslam’ın Arap Yarımadası dışına yayılması bu cami ile başlamış ve çok önemli bir merkez haline gelmiştir. Yasin Suresi’nde geçmesi onu daha da önemli kılmaktadır. Hristiyanlar için önemi, bahçesinde gömülü olan insanlarla bağlantılıdır. Habibi Nekar Camii’nin bahçesinde Hristiyanlığın en önemli simalarından Yahya, Paul ve Petrus’un mezarlarının olduğu rivayet edilir. Kurtuluş Caddesi’nin bir alt sokağında yer alan cami mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Musa ağacı
Antakya’nın en önemli dini merkezlerinden biri olan Musa Ağacı, şehrin kuzeyindeki Vakıflı Köyü yakınlarında yer almaktadır. Hz. Rivayete göre Musa bu bölgede dinlenmiş ve bugün hala akan dereden su içerken asasını toprağa saplamış ve suyu içerken bu asa burada bitmiştir. Sazlar çimlendiğinde, dere kenarında düz bir ağaç fidesi oluşur. Artık asa canlandığına göre, ona vuramaz ve asasını orada bırakamaz. Bugün burada bulunan ağacın o ağaç olduğuna inanılıyor. Bu çok yaşlı ağaç aynı zamanda çok büyüktür.
Titus tünelleri
Titus Tüneli, bölgedeki en ilginç yapılardan biridir. Hatay’ın Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tüneller, MS 1. yüzyılda Roma İmparatoru Vespasianus tarafından selleri önlemek amacıyla yaptırılmıştır. Bölgede kış boyunca artan yağışlar geçirimsiz kayaları sular altında bırakarak bu bölgenin altındaki limana kalıcı zararlar verir. Bölge genellikle uzun bir kumsaldan oluştuğu için şehre yakın bir liman inşa etme şansı yoktur. Bu nedenle bölgede taşkınların kontrol altına alınabilmesi için yağmurun kontrollü bir şekilde dolabileceği bir alanın inşa edilmesi gerekli hale gelmektedir. Bölgedeki liman artık yapımı 12 yıl süren tünellerden korunuyor.
Titus Tünelleri bölgesinde mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer ise Bişkeli Mağarası. Aynı alanda 12 adet mezar bulunmaktadır. Ülkemizdeki en estetik kaya mezarlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Savaş Düşüyor
Antakya’da doğal güzellikler hiç bitmez. Bu doğal güzelliklerden biri de şehir merkezinin yaklaşık 15 dakika güneyinde bulunan Harbiye Şelalesi. Bu şelale genellikle mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Özellikle bir hafta sonu aile etkinliği için mükemmeldir. Antakya’nın sıcak havasından serin şelalesine gitmek oldukça popüler bir eylemdir. Yaz aylarında çeşitli nedenlerle kurumaya başlayan şelaleyi ne kadar süre görebileceğimiz ise bilinmiyor.
Hatay’da ne yenir?
Hatay denilince akla ilk gelen yemek kültürüdür. Yüzyıllar boyunca bölgesinin en önemli liman ve ticaret şehirlerinden biri olan Antakya, bu zenginliğini yemek sanatında da göstermiştir. Bugün ülkemizin ve bölgemizin lezzetleri birçok kültürün etkisinde kalmış mutfaklardan çıkmaktadır. Antakya’da yiyebileceğiniz en güzel yemekler ve en meşhur yerleri ise şöyle;
-
Künefe (Çınaraltı Künefe – Anadolu Restaurant)
-
Seni Kebap (Vitamin Yağı Tereyağı)
-
Hetali (affan kahvesi)
-
Tavuk Dürüm (Donnersy Bido)
-
Köfte Sarma (Mavi ve Beyaz)
-
Taş Mağara (Uzun Çarşı)
-
Biberli ekmek (Musa ağacının etrafında)
-
Antakya Simidi (yanına kimyon/tuz isteyin)
-
Babaghanoush, humuslu meze
-
Şark peyniri (kekik, limon suyu ve nar ekşisi ile karıştırılmış)
-
Kombi (Uzun Çarşı)
-
Fayanslarda balkabağı şekeri
Hatay’daki Fırsatlar
Antakya ve çevresinde birçok yer, karma kullanımlı bir turizm merkezi için mükemmel olanaklara sahiptir. Genel olarak her türlü otel yapısını bulabileceğiniz şehirde konaklama noktaları ağırlıklı olarak merkezde yer alıyor. Toplu taşıma sisteminin oldukça gelişmiş olduğu şehirde dilediğiniz noktaya giden araçları bulmanız mümkün. Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak şehir merkezindeki işletmeleri bulmak da çok kolaydır.
Hatay’a nasıl gidilir?
Hatay şehir merkezine karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. İskenderun’a ulaşan karayolundan sonra bölünmüş yol olarak devam ediyor. Trenle İskenderun’a ulaşan Mersin-Adana-İskenderun treni var. Hava yoluyla ulaşım için şehir merkezinin 40 dakika kuzeyinde bulunan Hatay Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.