Gülhane Bahçesi Burası sakin laleler ve bir sürü geçmiş ve geçmişe sahip. Setüstü Çay Bahçesi’nde deniz kenarında kısa bir yürüyüş yapın, doğanın tertemiz kokusunun tadını çıkarın ve çayınızı yudumlayın. 1998’de yanlış hatırlamıyorsam burası bir hayvanat bahçesiydi. Neden kaldırıldığını hala anlamış değilim.
Nazım Hikmet’in ceviz ağacı şiirinin hikayesi. Bir keresinde Nazım Hikmat hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı. Nazım Hikmet de bir kaçak olarak yaşar ve sevgilisi Münifer ile tanışır. Nazım Hikmet Gülhane Parkı’na gider, ardından polis parka gelir ve Nazım ceviz ağacına tırmanır. Altından polis geçiyor, sevgilisi geçiyor, hepsini izliyor ve tutuklanmıyor. Bunun üzerine Jim Karaja’nın sesinde “Gülhane Parkı’nda ne polisin ne de polisin haberi olmayan bir ceviz ağacıyım” şiiri vardır.
Setüstü Çay Bahçesi
Buraya geldiğinizde kesinlikle uğramanız gereken parktaki tek kafe. Manzara harika ve çay istediğinizde 2-3 kişiyseniz semaver ile gelmenizde fayda var.
Gülhane Parkı Tarihi
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesiydi ve içinde bir meyve bahçesi ve gül bahçeleri bulunuyordu. Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tanzimat Fermanı, Abdülmejit döneminde 3 Kasım 1839’da Dışişleri Bakanı Mustafa Reshet Paşa tarafından Gülhane Parkı’nda okunduğu için Gülhane Hatt-ı olarak da anılmaktadır. Hümayunu.
İstanbul Şerman zamanında işletmeci Cemil Paşa (Topuzlu) tarafından düzenlenen, 1912 yılında bahçeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Toplamda yaklaşık 163 dönüm alana sahiptir. Parkın girişinde sağda İstanbul belediye başkanlarının ve belediye başkanlarının büstleri var. Parkın ortasından ağaçlarla çevrili bir yol geçmektedir. Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri ve oyun parkı bulunmaktadır. Boğaz’a doğru kıvrılan rampanın sağında Aşık Veysel’in heykeli, yokuşun sonuna doğru ise Romalıların Gotik sütunu tepededir.
Sarayburnu Park kısmı daha önce Sirkeci demiryolu üzerinde bir köprü ile ana parka bağlanıyordu. Bu kısım daha sonra sahil yolu ile parktan ayrılmıştır (1958). Cumhuriyetten sonra Atatürk’ün ilk heykeli (3 Ekim 1926) Sarayburnu’ndadır. Heykel Avustralyalı mimar Krippel tarafından yapılmıştır. Atatürk, Latin harflerini ilk kez 1 Eylül 1928’de bu parkta halka gösterdi. Atatürk’ün cenazesi Ankara’ya gönderilirken, son tören 19 Kasım 1938’de İstanbul’da Gülhane Parkı’nın Sarayburnu bölümünde yapıldı. 12 general tarafından top arabasından alınan lahit, Yavuz zırhlısına götürülmek üzere iskelede bir dubaya bağlanan Zafer muhripine yerleştirildi.
tekrar geri yükle
Yıllardır çok yoksul ve harap durumda olan park, 2003 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek eski ihtişamlı günlerine benzer bir hale getirildi.
İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi
25 Mayıs 2008’de İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı’ndaki Has Ahırları binasında hizmete açıldı.
Gülhane Parkı’nda çay fiyatları
Parka giriş ücretsizdir.
İki kişilik çaydanlık 15 TL.
Türk kahvesi: 8 Türk lirası.
İçerik Tablosu
Gülhane Parkı nerede ve nasıl gidilir?
Araçla: Aracınızla gitmeyi planlıyorsanız mutlaka sahil yolundan gitmeli ve aracınızı Gülhane Parkı’nın karşısındaki açık otoparka bırakabilirsiniz. Sirkeciye’ye gelmeden hemen önce. Böylece parka yürümeden ulaşmış olacaksınız.
En yakın tramvay istasyonu: Gülhane
En Yakın İETT Otogarı: TRANSİT EMİNÖNÜ
Kaydırma satırları:
30 D – Derboyo – Yenikapı
28T – Topkapı – Beşiktaş
28- Edirnekapı – Beşiktaş
26B – GAYRETTEPE-EMİNÖNÜ
26A – FULYA MAHALLELERİ-EMİNÖNÜ
26 – Dikelitaş – Eminon
70KE – KURTULUŞ – Eminönü
En Yakın İDO Feribot Terminali: Sarkaji
Kaydırma satırları:
V4 – Bakırköy – Bahçıvan
V5 – SİRKECİ – HAREM
Resimler
Gülhane Parkı haritası
Diğer gönderilerimize göz at
- Başakşehir Milli Parkı’na giriş, nereye ve nasıl gidilir
- Ervelik şelalesi
- İstanbul’un en iyi sütlü tatlısı
- Malatya nerede, Malatya’ya nasıl gidilir?
- İnebolu Tarihi Köy Pazarı Kasımpaşa – Beyoğlu / İstanbul
- İğneada Nereye Gidilir İğneada Konaklama Pansiyonlar ve Oteller / Kırklareli
- Nevşehir Gezilecek Yerler