03/15/2022 12:15:00
Göksu şelalesi
Göksu Şelalesi, ülkemizin en uzun nehirlerinden biri olan Göksu Nehri üzerinde yer almaktadır. İç Anadolu’dan Akdeniz’e ulaşan sular çevresine hayat verir. Genelde bozkırlardan oluşan Konya’nın en yeşil noktalarından biri olan Hadim ilçesine bağlıdır.
GÖKSU Şelalesi Nasıl Bir Yer?
Türkiye’deki şelaleler arasında tek kanaldan çıkan yüzlerce şelale varken geniş bir alandan akan şelale sayısı çok azdır. Bu bizim ender şelalelerimizden biri. Göksu Nehri üzerindeki suyun bu şelalenin döküldüğü yere gelmeden önce iki farklı kaynağı olduğunu görüyoruz. Biri Göksu Nehri’nin ana kolu, diğeri ise şelalenin yanında bulunan bir kaynak. Pınar veya kaynama noktası olarak da adlandırılan yerde, su yeraltında kaynar ve daha sonra tekrar yeryüzüne girerek şelaleye giden su ile birleşir.
Turkuaz renkli bir havuza dökülen şelale kısa bir alandan geçerek tekrar dökülüyor. Daha sonra içine döküldüğü başka bir cam benzeri leğen oluşturur. Buradan devam ettikten sonra yüksek bir debi ile yoluna devam etmektedir. Buradan uzun bir yol alarak 5 metre genişliğindeki bir yol üzerinde Mouton Yrköprü Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz. Aslında bu şelale Yerköprü Şelalesi olarak da bilinmektedir. Birbirinden ayırmak için Göksu Yerköprü Şelalesi olarak adlandırılır.
GÖKSU ŞELALESİ’NDE FIRSATLAR
Bir şelaleden çok çölde bir vahayı andıran Göksu Şelalesi, oldukça popüler bir mesire yeri. Giriş ücreti olmayan alanda kafeteryalar ve piknik alanları bulunmaktadır. Şelalenin bulunduğu nokta Hadim ilçesi ile ilgili olsa da ağırlıklı olarak Konya’dan gelen misafirlerin gelmesi ve bölgenin kaynaklarının az olması nedeniyle burada çevre düzenlemesi 2018 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu sırada şelalenin oluşturduğu vadinin iki tarafı da kamelyalarla dolu. İki taraf arasında hareket etmek için bir asma köprü inşa edildi.
Şelale alanında ayrıca tuvaletler ve çeşmeler bulunmaktadır. Girişteki restoran fiyatları oldukça uygun ve yemekler lezzetli. Restoranın bulunduğu yer doğrudan şelaleye bakmaktadır. Buradan aşağı indikten sonra şelale sularının geldiği kısma iniyorsunuz. Burası ağaçların altında doğal bir alandır. Organizasyonun olmadığı noktada herkes doğaçlama bir şekilde zamanını geçiriyor. Genel olarak, çok kirli bir alanda temizlik çalışması yeterli değildir.
Göksu Şelalesi’nde yüzebilir misiniz?
Göksu Şelalesi’nde yüzmek oldukça yorucu bir aktivitedir. Şelalede denize girebileceğiniz 3 yer var diyebiliriz. Birincisi, yokuş yukarı ve çok kaygan olan şelalenin altındaki havuz bölümü (yol dediğimiz doğaçlama bir gidiş). Bu kısım restoran kısmına geri dönmeden aşağı indikten sonra ilk kez görülebilen su kenarındaki kayaların arasından devam edilerek gidilecek bir yerdir. Çok dikkatli olmalısın.
Zaman zaman suya girmek gerekebileceğinden, alana girerken sudan etkilenebilecek herhangi bir şey getirmemenizi tavsiye ederiz. İkinci yüzme alanı ise suya yakın tüm alandır ve bu kısımda debi yüksek olduğu için drift yüzme işlemi yapılır. Son nokta ise suyun en durgun yeri olan köprüdür. Küçük baraja doğru olan kısım biraz daha sessiz olduğu için burada yüzebilirsiniz. Yaz döneminde suyun derinliği yaklaşık 140 santimetredir.
GÖKSU ŞELALESİ NASIL ULAŞILIR?
Burası Konya ilinin güneydoğusunda Karaman sınırında yer almaktadır. Konya istikametinden buraya gelmek için güney istikametini takip etmeniz gerekiyor. Buradan içeriye girip tabelaları takip ederek şelalenin bulunduğu noktaya kolayca ulaşacaksınız. Toplu taşıma ile ilçeye ulaşmak için Güneysinir ilçesine gitmeniz ve ardından köy minibüsüne binmeniz gerekiyor. Her saat başı hareket eden bu minibüsler sizi adeta şelalenin girişine kadar bırakıyor. Konya’ya en hızlı şekilde gelmenin diğer alternatifleri ise hızlı tren ve uçak bileti. Direk Konya Havalimanı’ndan araç kiralayıp gitmek isterseniz 2 saat sürüyor. Toplu taşıma ile transferleri hesaba katarsanız, yaklaşık 3,5 saat sürecektir.
Sapanca Bungalov Evleri’nde tatilinizin keyfini çıkarmak için tıklayın.
Diğer gönderilerimize göz at
- İzmir Alsancak Kordonunda ne yenir, nerede ne yenir?
- Süleymaniye Cami (Türbeleri, Tarihi ve Mimarisi Hakkında Bilgiler)
- Kemaliye’de gezilecek yerler
- Al Qasimia Okulu | Tarih, yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- Kışın Gölcük tabiat parkı gezisi
- Nipeler köyü ve doğal güzelliği – İzmir
- Kavaklı tema parkı nerede ve nasıl gidilir