1.03.2022 13:10:00
Çanakkale Şehit Tur Rehberi
Çanakkale’ye seyahat ediyorsanız veya bu bölgedeki türbeleri ziyaret ederek tarihimizi anlamak için bir gezi düzenliyorsanız tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Şehitlik yerleri, ulaşım araçları, ikametgah, tarih ve diğer bilgileri sizler için derledik.
Şehitler bölgesi nedir?
Çanakkale’de şehitlik turu yapmak isterseniz zamanınızın büyük bir bölümünü Gelibolu Yarımadası’nda geçireceksiniz. Şehrin Avrupa yakası olan noktasında çok cepheler ve şehitler var. Savaşın çoğu yarımadada geçiyor. Yarımada, Gelibolu Yarımadası olarak anılsa da, savaş alanı daha çok Eceabat bölgesi civarındadır. Turunuz için bir merkez arıyorsanız, Eceabat’ı tavsiye ederiz. Çanakkale merkezde kalmak ve bölgeyi gezmek istiyorsanız her gün yarımadaya vapura binmeniz gerekiyor.
Gelibolu için kaç güne ihtiyacınız var?
Yarımadadaki türbe ziyareti tercihinize göre 1 ile 3 gün arasında tamamlanabiliyor. Belirli noktaları görmemiz yeterli desem, hızlı bir tur ile bütün bir günümüzü alır. Ancak bölgeyi anlayarak ve tanıyarak gezmek 2/3 gün sürüyor. Ülkemizin tarihindeki en önemli savaşlardan biri yapıldığı için bu cephede öğrenilecek çok şey var. Ayrıca ziyaret saatleri nedeniyle bölgede turlarınıza erken başlamalısınız.
Gelibolu’da gezilecek yerler
Bölgeyi anlamak için görülecek çok yer var. İşte bir günlük periyodu olanlar için en önemli noktalar. Makalenin geri kalanındaki diğer tüm noktalar. Kabatepe’den sonra Conkbayırı istikametinde yapacağınız yolculukta yolun tek yön olduğunu ve dönüşte geçtiğiniz yerleri göremeyeceğinizi de bilmelisiniz. Bu nedenle, ziyaret etmek istediğiniz her noktada durmalısınız, aksi takdirde yokuşu çıkıp tekrar geri dönmeniz 45 dakikanızı alacaktır.
Öncelikli yerleri görmeli
-
Çanakkale Destan Tanıtım Merkezi
-
57. Piyade Alayı Mezarlığı
-
Conkbayırı
-
Namazjah ve Al-Masidiyah kaleleri
-
Setibi Mezarlığı
-
Çanakkale Şehitler Anıtı
Çanakkale Destan Tanıtım Merkezi
Eceabat merkezden araçla 10 dakikada ulaşabileceğiniz müze, ilçenin tam merkezinde yer alıyor. Şehitlerin ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin çoğu bu bölgenin kuzeyinde ve güneyinde yer alır. Müze giriş ücreti 8 TL’dir ve simülasyon kısmı için ayrıca ücret ödemeniz gerekmektedir. Birlikte alacağınız bilet 20 lira. Müzekart’ın geçerli olmadığını da belirtmek gerekir.
Müzede savaş öncesinden savaş anına kadar birçok hikaye ve savaş sonrasında yaşananlar bir bütün olarak anlatılıyor. Savaşın sayısal verilerinden savaş sırasında yaşanan hikayelere kadar pek çok noktaya da değinilmiştir.
Savaş sırasında askerlerin ve ülkenin durumunu anlamak için de birçok nokta var. Merkezde Yarımada turunuzda gördüğünüz yerlerin genel resmini görebilir, yazımızdan kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.
Loneback Anıtı ve Loneback Anıtı
Kanlısırt semtinden Conkbayırı istikametine doğru çıktığınızda yaklaşık 5 dakika sonra karşınıza çıkacaktır. Bu bölge savaş sırasında siper aralığının en kısa olduğu bölgelerden biridir. İki siper arasındaki mesafe, bugün tek şerit olarak geçeceğiniz mesafe ile aynıdır. Sürekli değişen bu tepenin hakimiyeti sürekli değişmiştir. En çok ölümün yaşandığı bu bölgede iki taraf arasında gıda ve ilaç alışverişinin yapıldığı yerler de bulunuyor.
Lone Pine Anıtı yolun yaklaşık 250 metre aşağısındadır. Bu anıtın çevresinde ölen Avustralyalı askerlerin mezarları var. Anzaklar olarak bilinen Avustralya ve Yeni Zelanda kuvvetleri bu bölgede neredeyse tamamen yok olmuştur. Mezarları bile olmayan bu askerler için bazı noktalarda türbeler yapılmıştır.
57. Piyade Alayı Mezarlığı
Deniz savaşının ardından Çanakkale’ye çıkarma harekatları başladı. Osmanlı ordusunun başındaki Alman komutanın aksine Mustafa Kemal, Konkabayeri ve Arıburnu bölgelerinden bir geri çekilme olacağını öngördü ve haklı çıktı. Yarbay Hüseyin Avni Bey ile birlikte bölgede 19. Tümenin 57. Alayına bağlı olarak savunma yaptılar. Burası Mustafa Kemal’in “Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” sözünün kullanıldığı alandır. Bu bölgede şehit olan 57. Alay ve Hüseyin Avni Bey’in üçte ikisi burada şehit olmuştur. Çıkarmadaki en önemli zafer 57. alaya verildi.
Conkbayırı
Çanakkale Savaşları hakkında öğrendiğimiz bilgilerin çoğunda bu noktadan bahsedilmektedir. Bunun nedeni, savaşın ilk çıkarma noktalarından biri ve İstanbul’a giden yolun en önemli noktası ve Mustafa Kemal’in düşman ordularını gözlemlediği yer olmasıdır. Hakim bir tepeye konuşlanan 19. Tümen, bu alanda büyük çatışmalara yol açtı.
Savaş sırasında birçok kez el değiştiren tepe, aynı zamanda çok sayıda şehidin şehit edildiği en kanlı yerlerden biri. Savaşta Mustafa Kemal’in saatini bozan şarapnel buraya da isabet etti. Konquebairi semtinde ayrıca savaş yazıtları, 1. Teğmen Nazif Çakmak anıtı ve Yeni Zelanda Anıtı bulunmaktadır.
Anavartalar Mezarlığı
Bugün Büyükanavarta ve Küçükanavarta olarak bilinen Anavartalar bölgesindeki şehitleri onurlandırmak için yaptırılan Şehitliktir. Konquebairi bölgesinden en uzakta bulunan alıntılardan biridir. Conquebare’den yaklaşık 20 dakika uzaklıktadır.
Alçıtepe
Alçıtepe bölgesinde ziyaret edebileceğiniz iki nokta var. Bunlardan ilki Alçıtepe mezarlığıdır. Ana yoldan gelirken kırmızı bir patikadan yürüyerek ulaşabileceğiniz kitabe, Yarımada’nın en önemli kitabelerinden biridir. Bölgede çok şehidimiz var ve bölgenin en kanlı savaş merkezlerinden biri.
Bölgedeki bir diğer nokta da Kızılay Hastane Müzesi. Bu nokta savaştaki en önemli hastanelerden biridir. Bu mahallede Sedilbahir ilçesinden yaralılar tedavi altına alındı. İtilaf ülkeleri ise savaş suçları işlediler, bu hastaneyi bombaladılar ve yaraların iyileşmesini engellediler. Savaşta Osmanlı Devleti’ne karşı en vahşi eylemlerden biri olan bu hava saldırısında hastane ağır hasar gördü.
Çanakkale Şehitler Mezarlığı ve Şehitler Anıtı
Sadilbahr, savaş boyunca en kanlı çatışmaların yaşandığı yerlerden biriydi. Günümüzde bölgeyi ziyaret edenlerin son noktalarından biri olan Şehitler Anıtı’nı ve çevresindeki büyük şehitliği görmek gerekiyor. Yarımadanın en uç noktasındaki mezarlık, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyarete açık.
Şehitlikte her bölgeden savaşa katılan askerlerin türbeleri vardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun her şehrinden ve her köyünden savaşa gelenlerin olduğunu görebilirsiniz. Nerede olursanız olun, bir vatandaşın o toprağı kanıyla suladığını net bir şekilde görebilirsiniz. Her yıl 18 Mart etkinliklerinin düzenlendiği ilçenin en uç noktasında anıtı görebilirsiniz. Anıttan sonra denize bakıp yaşananları hayal etmemek mümkün değil.
Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir Kalesi, yarımadada mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik noktalardan biridir. İstanbul Boğazı’nın kontrolü açısından önemli bir noktada Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. 3 yapraklı yonca bitkisi şeklinde bir planla inşa edilen kulenin, bölgenin tarihini görebileceğiniz bölümleri bulunuyor. Ayrıca ünlü Türk denizci Piri Reis de bir süre bu kalede görev yapmıştır.
Rumeli Majidieh ve Namazgha kaleleri
Kale, bölgenin savunması, yönetimi ve dağıtımı için ihtiyaç duyulan çeşitli mühimmatın tutulduğu alanlara denir. Karargah birimlerinin, cephaneliklerin ve top mevzilerinin bulunduğu kalelerden yarımadanın birçok noktasında konumlanmıştır. Kilitbahir Kalesi’nin altındaki burçları ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
ECEABAT çevresinde konaklama
Eceabat bölgesinde konaklama açısından pek çok alternatif bulunmaktadır. Şehitlik alanını ziyarete veya bölgede tatil yapıp şehitleri ziyarete gelenler için yarımadanın birçok noktasında otel, bungalov, pansiyon ve kamping alternatifleri bulunuyor. Gökçeada’da tatil yapmayı düşünenler yarımadanın güneyinde yer alan Kabatepe iskelesini de kullanabilirler, bu nedenle Gökçeada’yı konaklama seçeneklerinize dahil edebilirsiniz. Bölgedeki otellerin çoğu Çanakkale merkezde bulunmaktadır.
Diğer gönderilerimize göz at
- Yumurtalık Gezilecek Yerler: Detaylı Seyahat Bilgileri ve Tarihi Yerler
- Abalı Kayak Merkezi | Nereye ve nasıl gidiyorsun? ve giriş ücretleri
- Çeşme Plajları ve Koyları (Detaylı Liste)
- Bu yaz ziyaret edilecek en popüler 9 tatil yeri
- Çorlu’da gezilecek yerler
- Balmumu Müzesi – Odunpazarı / Eskişehir
- Selimiye Kışlası nerede? Müze tarihçesi ve bilgiler – Üsküdar