https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Gaziantep’in gastronomi başkenti - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Gaziantep’in gastronomi başkenti

Gaziantep’in gastronomi başkenti

03/14/2022 09:10:00

Gaziantep

Gaziantep, ülkemizin gastronomi başkenti denilince akla gelen en önemli iki şehirden biridir. Dünya gastronomisinin de başkenti olan kent, yüzyıllar boyunca birikmiş bir mutfak hazinesine sahiptir. Bölge tarihin en önemli bölgelerinden biri olan Mezopotamya bölgesinde yer aldığı için birçok tarihi mirasa da sahiptir.

Gaziantep nedir?

Gaziantep ülkemizin en büyük sanayi şehirlerinden biridir. Kalabalık nüfusu ve istikrarlı ticaret kültürü ile ülkemizin güneydoğusundaki en önemli ticaret merkezidir. Birçok önemli alanda üretim ve ihracat yapılmaktadır. Şehir iki bölgeye ayrılmıştır. Üniversite bölgesi olan kısım şehrin yeni ve modern kısmıdır. Kentin kuzeyi çoğunlukla kömür kaplı bölümlerden ve antik dönemde oluşturulmuş yapılardan oluşmaktadır. Gaziantep, birkaç kilometre içinde pek çok farklı yaşam tarzıyla karşılaşabileceğiniz bir şehir.

Gaziantep’te gezilecek yerler

Gaziantep Kalesi ve çevresi

Şehrin bugünkü merkezi kalenin etrafında genişledi. Şehrin turistik kısmı genellikle bu bölgede yer almaktadır. Kale ve çevresinde hanlar, kapalı çarşılar, tarihi camiler, butik müzeler yer alıyor. Bölgedeki tüm yapılara bu başlık altında göz atacağız.

Gaziantep Kalesi, muhtemelen Romalıların bölgeyi ele geçirmesiyle inşa edilmiş olsa da kesin bir tarih yok. Bugünkü haline MS 6. yüzyılda ulaştığı bilinmektedir. Bölgeye hakim olan birçok ulus tarafından bir yaşam alanından çok bir gözetleme noktası olarak kullanılmıştır. Şehrin ortasındaki bu yüksek tepede şehir merkezinin birçok köşesini net bir şekilde görebilirsiniz. Kalede kurtuluş savaşı dönemine ait insan heykelleri de bulunmakta ve o dönemler onurlandırılmaktadır. Kaleye giriş ücreti 10 TL’dir ve müze kartla geçilmez.

Zincirli Bedesten, şehir merkezinde en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Gaziantep’in bir ticaret merkezi olduğu düşünülürse, şehirdeki en aktif ticaret uzun yıllardır bu bölgede yapılıyor. Bu bölgedeki en önemli noktalardan biri de Zincirli Bedesten idi. Gaziantep’te satılan her şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı, kentin turizm bölgesinin bir diğer çekim merkezidir. Kale girişinin hemen altındaki alanda yöresel el yapımı bakır işçiliğini görebilirsiniz. Arnavut kaldırımlı sokakta sağda solda dükkanlarda ana ellerin çekiç seslerini duyabilirsiniz. Çarşının devamında baharatçıları ve Gaziantep’in yöresel ayakkabıları olan “Antep Yemniyesi” dükkânlarını görebilirsiniz.

Cave Cafe, şehir merkezinin her köşesinde birçok tarihi mekana ev sahipliği yapıyor ancak bunlardan farklı bir yer görmek isterseniz bölgede tarihi bir mağara bulunuyor. Günümüzde kafeteryaya dönüştürülen mağaranın içi yaz kış aynı sıcaklıkta. Farklı bir konsept denemek için çok güzel bir yer. Unutma, harika.

25 Aralık Müzesi

Bildiğiniz gibi Gaziantep ismini Kurtuluş Savaşı’ndan sonra almıştır. Ve bölgede vatan savunması yapmak yıllarca süren fedakarlıklar ve kayıplarla doluydu. Bu savunmanın şehir genelinde feci sonuçları oldu. Bu müzede Fransız ordusu ve Ermeni çetelerinin insani duyguları hiçe sayarak savaş kuralları dışında gerçekleştirdiği katliam ve vandallıkların yol açtığı katliam ve yıkımları ve o döneme dair birçok hikayeyi dinleyebilirsiniz. Adını şehrin kurtuluş günü olan 25 Aralık’tan alan müzeye herhangi bir giriş ücreti ödemeden girebilirsiniz. Müzenin rehberli turunda, alanında bilgili kişilerden tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma, ülkemizdeki en ünlü müzelerden biridir. Adını Gaziantep’in doğusunda, Fırat Nehri’nin kıyısında yer alan Bilqis şehrinden almıştır. Kentin eski adı Zeugma’dır. Müzede bulunan eserler de bu şehirden getirilmiştir. Ülkemize mozaik kültürünün hakim olduğu Güneydoğu’muzun en ünlü mozaiklerinden biri de burada bulunan “Çingene Kızı” mozaiğidir. Cinsiyeti teknik olarak belirlenmemiş olsa da ilk kez kendisine verilen isme sahip. Mozaik Müzesi giriş ücreti 40 TL’dir ve müze kart ile gezilebilir.

Bilqis (Zeugma) Eski Şehir

Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki eserlerin getirildiği bu kentin önemli bir bölümü Bar nedeniyle Fırat’ın altında kalsa da bir bölümü hâlâ su kenarında. Şehir, Gaziantep’in Nizip ilçesinin yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer alıyor. Antik kentin birçok noktasında kazı çalışmaları devam etmekte ve her yıl yeni ve değerli eserler keşfedilmektedir. Ören yeri, orijinal mozaiklerle bezeli üst üste odalarla gezilebilir. Müze giriş ücreti 10 TL olup, müze kart ile girilebilmektedir.

Gaziantep’te ne yenir?

Diyet yapanların Gaziantep’e gelmelerini kesinlikle önermiyoruz. Burada günde en az 3 öğün yemek yenir ve bunların hepsi yüksek kalorilidir. Gaziantep’te yemek yemeden önce yemek yemeyi bilmek gerekiyor. Gaziantep’te yemekler sabah 6’da başlıyor. Şehir erken kalkma ve dükkânlarını açma kültürüyle yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle restoranlar bu saatte misafirlerini ağırlamaya hazırdır. En iyi öğünler bu saatte başlar ve 8-9 gibi biter.

Şehirdeki en klasik başlangıç, sabah 6-7’de Metanet Restaurant’ta kahvaltıdır. Büryan daha çok çorbaya benzese de içerisinde bol miktarda yağ, pirinç ve et barındırır. yemek ve çorba arasında. Sabah çorbasından sonra genellikle katmer yenir. Sabahları güne tatlı ile başlamak önemlidir. Ciğer ayrıca sabahları başlangıç ​​olarak tüketilir.

Öğle yemeğinde ciğer, humus sarması veya lahmacun ile yenir. Kale çevresinde ciğer genel olarak harika olsa da, şehrin farklı yerlerinde mükemmel ciğer satıcıları da vardır. Nohut dürümü birçok yerde bulunabilen bir seçenektir. Orijinal tarzı maydanoz, soğan, sumak ve pul biber olsa da şimdi içine pek çok kızartma çeşidinin doldurulması ilginç. Lahmacun ise birçok yerde iyi bir mekan ama kendine has servis tarzıyla en ünlü mekan şehir merkezindeki meydandaki “Cıtır lahmacun”.

Akşam yemeklerinde ise favori yemekler patlıcan kebabı ve Ali Nazik. Yemekten sonra bu şehirdeki birçok tatlıcıdan selamlar. Baklava hakkında söylenecek bir şey olmasa da bunun yanında harika künefe yapılıyor. Antibes stili olarak adlandırılan fıstık ağırlıklı versiyonlar, klasik Hatay Konev’in deluxe versiyonlarıdır. Birbirinden lezzetli ve lezzetli Antibes yemeklerini de deneyebilirsiniz.

Gaziantep’e nasıl gidilir?

Gaziantep, ülkemizin en erişilebilir şehirlerinden biridir. Oldukça gelişmiş bir karayolu ağına ve aktif bir havacılık ağına sahiptir. Komşu iller ve ülkelerle ticari ilişkileri oldukça yüksek olan kentte çok sayıda uçuş gerçekleştirilmektedir. Güneydoğu bölgesine giden birçok otobüs Gaziantep üzerinden durmaktadır. Gaziantep Otogarı, şehrin kuzeyinden geçen otoyolun yakınında yer almaktadır. Kentin havaalanı Kilis Yolu üzerinde yer alır ve şehir merkezine 35 dakika uzaklıktadır.

Sapanca Bungalov Evleri’nde tatilinizin keyfini çıkarmak için tıklayın.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın