https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Fethiye Müzesi nerede, giriş ücreti, ziyaret saatleri / İstanbul - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Fethiye Müzesi nerede, giriş ücreti, ziyaret saatleri / İstanbul

Fethiye Müzesi nerede, giriş ücreti, ziyaret saatleri / İstanbul

Fethiye Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Karsamba semtinde bulunan tarihi müzelerimizden sadece bir tanesidir. Doğu Roma döneminde Pamacaristos Manastırı’nın kilisesi olarak hizmet veren yapı, bugün hala halka açık bir müze.

Havaların soğumasıyla birlikte kış sezonuna hazırlanan kayak merkezleri için tarihi yerler, müzeler ve makalelere daha fazla odaklanmak istedik. Bugünkü yazımızda sizlere İstanbul’daki Fethiye Müzesi’nden bahsetmek istiyoruz. Hafta sonu kaçamağı için bir planınız yoksa Fethiye Müzesi İstanbul Turunu da planlarınıza ekleyebilirsiniz.

Fethiye Müzesi hakkında genel bilgiler

Fethiye Müzesi İstanbul - 03
Fethiye Müzesi – 03

1292-1294 yılları arasında inşa edilen yapı, günümüze kadar gelebilmiştir. Meryem Ana’nın ilk büyük kuzey kilisesi inşa edildi. Daha sonra büyük kiliseyi yapan Mihail Paleologos’un eşi Maria, kuzey kilisenin sağ tarafına bir şapel yaptırmıştır. Mezar şapelini de içeren ek şapel, Maria ve Michael’ın mezarlarını içerir. 13. yüzyıldan önce kilisenin bulunduğu bölgede kilise olarak hizmet vermiştir.

1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra kilise, ilk dönemlerde kadınlar için bir manastır olarak hizmet vermiştir. 1586 yılında Hoarium’dan ayrılan patrikhane, daha sonra Hıristiyanlar tarafından ele geçirildiği için buraya taşınmıştır. Osmanlı döneminde minarenin eklenmesi ve mihrabın kiliseye bölünmesinden sonra camiye dönüştürülmüştür.

Üçüncü. Murad, o dönemde düzenledikleri Azerbaycan ve Gürcü seferlerinin anısına burayı camiye çevirmiş ve adını Fethiye olarak değiştirmiştir. Ülkemizin eski kiliseleri gibi burası da müze işlevi görmeye başladı. Cami bölümünde hala ibadet yapılabilmektedir. Ezan saatinden 20 dakika önce açılan cami, tarihi dokusunun bozulmaması için gün içerisinde kısa bir süre açık kalıyor.

1938-1940 yılları arasında kilise bölümü ciddi bir şekilde restore edilerek Ayasofya Müzesi’nin ek binasına dönüştürülmüştür. Müzede bulunan mozaikler görenleri büyülüyor. Ancak bazı kısımlar uzun yıllar ayakta kalamadı ve yıkıldı. Yapı olarak Bizans mimarisinin tüm özelliklerini yansıtan yapıya sonradan eklenen yapılar da düzgünlüğü bozmayacak şekilde yapılmıştır. müzenin güneyinde

Cephedeki oldukça süslü tuğla mimari bantta müzeyi kimin inşa ettiği ve şair Phyllis’in bir şiiri hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Binanın kubbesi ve duvarları 14. yüzyıldan kalma mozaiklerle süslenmiştir. Antik çağda kilise olarak hizmet verdiği için birçok yerde Hristiyan dinine ait motifleri görmek mümkündür. Kilisenin mihrap odasında Aziz Mark oturmaktadır. İsa, Meryem ve Vaftizci Yahya’yı tasvir eden harika bir tanrılaştırma var. Kubbenin ortasında Hz. İçerisinde İsa, 12 İncil peygamberi, tavan kaplamasında ise evliyalar ve vaftiz sahnesi yer almaktadır.

Ziyaret saatleri ve Giriş ücreti 2022

Giriş Ücreti 2020: Fethiye Müzesi giriş ücreti sadece 10 TL’dir. Müzeyi ziyaret edebileceğiniz saatler ise şu şekilde:

  • 15 Nisan – 1 Kasım: 09.00 – 19.00
  • 1 Kasım – 15 Nisan: 09.00 – 17.00

Fethiye Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Tebük: Fethiye Çarşamba Caddesi – Fatih / İstanbul

telefon: 0212635 12 73

Nasıl gidilir?: İstanbul’daki Fethiye Müzesi’ne gitmek için farklı alternatifleriniz var. Beğendiyseniz ondan da bahsedelim;

  • İETT otobüslerini kullanarak gitmek için Draman Otogarı veya Fethiye Otogarı’nda İndikten sonra yaklaşık 200 metre yürümeniz gerekecek.
  • Müzeye tramvayla gitmek için Edirnekapı Tramvay Durağı İndikten sonra yaklaşık 750 metre yürümeniz gerekecek.
  • Müzeye metrobüs ile gitmek için Ivansaray metro istasyonunda İndikten sonra gitmeniz gereken ortalama mesafe 1,3 km’dir.
  • Metroyu kullanarak müzeye gitmek için Güvenlik – Fatih metro istasyonunda İndikten sonra yürümeniz gereken ortalama mesafe 1,3 km’dir.
Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın