Eyüp Sultan Refik, Peygamberimiz’in müjdesini almak için doksanlı yaşlarında olmasına rağmen yedinci yüzyılda Arap ordusunun İstanbul kuşatmasına atıyla katılmıştır. İstanbul Mezarı Fathi ve Aksimstein tarafından keşfedilmiş ve yerine önce bir türbe, ardından bir cami yapılmıştır.
İçerik Tablosu
Eyüp Sultan kimdir?
Hicret sırasında bütün sahabeler, Peygamberimiz (sav)’i evlerinde ağırlamak istemişlerdir. Eyyûb Sultan Hazretleri (Halid Bin Zeyd Ebu Eyyûb El-Ensari), Peygamberimizin deve evi Qosfa’nın önünde diz çöktüğü için bu şerefe nail olmuş bir sahabidir. Eyyub Sultan, Peygamberimiz olarak, Allah onu kutsasın ve ona huzur versin, dedi ki: İstanbul kesinlikle açılacak. Fetheden komutan ne güzel komutan, fetheden asker ne güzel askerdir.” Güzel tenine kavuşmak için 90’lı yaşlarında olmasına rağmen 7. yüzyılda Arap ordusunun İstanbul kuşatmasına atıyla katıldı. Kuşatma sırasında öldü. Sultan Eyüp’ün türbesinin yeri 1453’te İstanbul’un fethi ile mümkün olmuştur. Fatih, hocası Akşemşetin’e türbeyi bulmak istediğini söyler. Akşemsettin’in anlatıldığı bir yer kazıldığında mezarda da bulunmuştur. “Haza kabri Halit İbn-i Zeyd” Yazılı bir bilye çıkar ve net bir onay yapılır.
Eyüp Sultan Camii Tarihi
Cami, İstanbul’un fethinden 5 yıl sonra, 1458 yılında inşa edilmiştir. Ancak 1766 depreminde ağır hasar görmüştür. Bu nedenle ilk yapının mimari özellikleri bilinmemektedir. Sonra iii. Selim döneminde minare ve vakıflar hariç 1798 yılında yeniden inşasına başlanmış, 1800 yılında tamamlanarak bugünkü halini almıştır. Cami, son olarak Adnan Menderes’in emriyle restore edilmiştir. Bu reformda, ana kubbe, silindirin sekiz kenarının her birinde birer yarım kubbe ile çevrelenmiştir.
Sultan Eyüp Camii’nin Özellikleri
Yapı cami, medrese, imaret, hamam, türbe gibi birimlerden oluşan bir külliyedir. İstanbul’da Haliç sahilinin sonundaki Eyüp semtinde yer almaktadır.
Üçüncü. Selim döneminde yeniden inşa edildikten sonra bugünkü şeklini almıştır. Dikdörtgen planlı ve belirgin bir nişlidir. Plan olarak sekiz direkli camiler grubuna dahildir. İlk başta türbe avlunun içindeydi, ancak yeniden inşa sırasında türbe avlunun dışındaydı. Avlunun ortasına süslü, barok tarzda dikdörtgen bir sofa eklenmiştir.
Bab al-Musalla denilen dış avlunun girişinde şair Suryori’nin beş dörtlük olarak yazdığı bir kitabe bulunmaktadır. Ve bu avlu ile cami arasında beş odanın bulunduğu son ibadet yeridir. Bu kısım oval biçimli beş küçük kubbe ile seslendirilir. Taç kapı üzerindeki kitabe caminin tarihi hakkında bilgi vermektedir.
Yapının iç kısmında, desteklerin dikey kısımlarının Barok üslupta bezendiği görülmektedir. Yine aynı tarzda yapılan minber de güzel bir işçilik sergiliyor. Yapının merkezi, 16 metre çapında ve sekizgenlerle desteklenen merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Köşelerde stant görevi gören 4 adet küçük kubbe bulunmaktadır. Mekân içinde üç tarafı sütunlarla ayrılan ve üstlerinde galerilerle çevrili forumlar.
Sultan Eyyub Türbesi
Eyüp Sultan’ın (Haz Halid bin Zaid Ebu Eyyub El-Ensari) türbesi caminin kuzey tarafında, doğrudan iç avlusunun önünde yer almaktadır. Türbe, İstanbul’un fethinden sonra bulunmuş ve üzerine cami ile birlikte 1459 yılında türbe yapılmıştır.
Türbe sekizgen ve tek kubbelidir. Kesme taştan yapılmış ve çinilerle süslenmiştir. Kubbe cepheye yerleştirilmiştir ve kasnağı yoktur. Cephe köşelerinde belirgin sütunlar bulunmaktadır. Mermer pencere pervazları. Kapının bulunduğu cephe hariç diğer pencerelerde ikişer adet kalkık pencere bulunmaktadır. Alt pencereler bakır kapaklı dökümdür. Pencerelere Allah’ın ve Muhammed’in isimleri işlenmiştir. Ve altında monoteizm kelimesi yazılı.
İç mekan, alt pencerelere kadar tüm duvarlarda mavi ve beyaz desenli çinilerle kaplanmıştır. Buraya Besmele-i Şerif ve Tevbe Suresi ayetlerini yazın. Türbenin ortasında, gümüş örgü mahfaza içinde Sultan Eyüp’ün taştan bir sandukası bulunmaktadır. “Kesvi Arif”, siyah atlastan yapılmış ve sarı gümüş işlemeli güzel bir desenle kaplanmıştır.
Eyüp Sultan Camii ve türbesini ziyaret etme saatleri
Cami haftanın her günü ziyaretçilere ve ibadet edenlere açıktır. Mezar haftanın her günü sadece 09:30-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi fotoğrafları
Sultan Eyüp Camii nerede? ve oraya nasıl gidilir
Tebük: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, Eyüp / İstanbul
Toplu taşıma: Ulaşımın en kolay yolu Eyüp – Üsküdar vapur hattını kullanmak olacaktır. Eyüp iskelesinde indikten sonra yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesindedir.
toplu taşımaya erişmek isteyenler; 36CE – 37 M – 39 – 39B – 39D – 39K – 39O – 39Y – 39A – 41Y – 44B ve 48A numaralı hat otobüslerini kullanarak Necip Fazıl Kısakürek durağında indikten sonra 10 dakikalık istikamette yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. teleferiğin.
Metrobüs ile gelmek isteyenler; Ayvansaray istasyonunda indikten sonra köprünün altından geçen bahar yolunu kullanabilir ve indikten sonra yukarıda belirtilen otobüslerden birine transfer ederek ulaşım sağlayabilirler.
Kendi araçlarıyla gelmek isteyenler; Eyüpsultan’a vardıktan sonra Pierre Loti tepesine çıkan teleferikteki İspark otoparkına park edebilir ve 5-10 dakikalık bir yürüyüşten sonra buraya gelebilirler. Konum bilgisi almak için tıklayın
İstanbul’da çok sayıda Cami ve türbe Ekmeği ziyaret etmek istersen seni alalım. 🙂
Diğer gönderilerimize göz at
- Sun Beach nerede – Nasıl gidilir – Kilios / İstanbul’da giriş ücreti
- Big Harbour Beach Emlak | Nerede, giriş ücreti
- Sapanca’da gezilecek yerler
- Avrupa’da en çok ziyaret edilen 3 ülke
- Muradiye Şelalesi Seyahat Bilgileri: Nereye, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti
- Dubai’de gezilecek yerler
- Karçma Kriha Restaurant nerede ve nasıl gidilir – Polonizköy / İstanbul