Eyüp Sultan CamiiCami, İstanbul’un Eyüp ilçesinde Haliç kıyısında yer almaktadır. Cami olmasının yanı sıra ziyaret edilmesi gereken kutsal bir yerdir. Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen bir tasarıma ve belirgin bir mihraba sahiptir. Merkezi kubbe, çevresinde yarım kubbenin bulunduğu altı sütun ve iki saç üzerine oturan kemerler üzerine oturmaktadır ve ortada Sultan Eyyub’un türbesi, sandukanın dibinde bir pınar ve asırlık yassı bir ağaç bulunmaktadır. onun ortasında. Avlu.
Eyyub’un cami ve türbesi, toprak surların ve Haliç surlarının birleştiği yerin dışında yer alır ve İslam dünyasında kutsal yerler olarak kabul edilir. Eyyubu’l-Ensari Hz. Yedinci yüzyılda Muhammed’in sancağını taşıyan bir adamdı. Arap kuşatması sırasında burada vefat etmiş, Türklerin İstanbul kuşatması sırasında mezarı keşfedilmiş, daha sonra türbe ve şehirdeki ilk cami burada yapılmıştır.
1458’den sonra birkaç kez onarılan caminin minareleri başlangıçta kısa iken, 1733’te yeni minareleri uzun yapılmıştır. 1823’te deniz tarafındaki minare yıldırımdan zarar gördüğü için yeniden yapılmıştır. Ceza Kapısı önündeki Sinan Paşa Köşkü 1798 yılında yıkılmıştır. Yerine büyük yassı bir ağacın gölgesinde kemerli bir köprü ve çim sedir vardır. Çitin dört köşesinde dört çeşme vardır. Bunlara Hehat Çeşmeleri, Kısmet Çeşmeleri denir. Üçüncü padişah tamir ettirdikten sonra mescidi açıp namaz kıldı. Slim bir Mollwy olduğundan, korkulukta Moloy madeni paraları var.
Tarihi kaynaklar bu bölgenin Bizans döneminde de kutsal bir yer olduğunu belirtmektedir. Bir evliyanın kabrinin ziyaret edildiğini ve yağmur duasının yapıldığını kaydeder. Fatih’ten sonra tahta geçen ve silaha sarılan padişahlar, Eyüp Sultan’ın türbesini ziyaret ederek töreni tamamlayacaklar. Cami ve çevresindeki kayalıklar mezarlarla çevrilidir ve ünlü Pier Loti Café de burada yer almaktadır. İstanbul sevdalısı şair ve yazar Loti, o dönemde Haliç’in güzel ve doyumsuz manzarasına tanık olmak için sık sık buraya gelir ve dolunay gecelerinde bu küçük kafe ve balkondan görülen manzara unutulmaz anılar yaratır.
Dış veranda sokağa açılan iki kapıya sahiptir. İç avlu 12 sütun üzerine oturan 13 kubbeden oluşmakta ve avlunun ortasında şadırvan bulunmaktadır. Türbe tek kubbeli ve 8 köşelidir. Mozolenin dışında, sağda saadet işlemeli bir şadırvan ve bir çeşme bulunmaktadır. Mihrap eyvan, minber mermerdendir. Mihrap hariç üç tarafı galerilerdir. Revak önünde 6 sütunlu ve 7 kubbeli bir revak bulunmaktadır. Pek çok mezar, türbe ve tabut başka hiçbir camide iç içe geçmemiştir. Selvi ağaçları ve türbeler caminin çevresini başka bir dünyanın dışında bir yer haline getiriyor. Najib Fadel, Fawzi Çakmak, Ferhat Paşa, Muhammed Paşa, Siawish Paşa, Beşir Fuad, Ahmed Hashem, Zia Osman Saba, Saqlu Mohamed Paşa.
Fatih’ten sonra padişahlar yüzyıllarca Eyüp Sultan Camii’nde kılıç kullanmışlardır. Bu fatih başladı ve Aksham ad-Din fatihi ilk kılıcıyla kuşattı. Padişahlar, Sinan Paşa’nın sarayından kayıkla Bustan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kılar, İslam Şeyhi kılıcı kuşatırdı. Caminin dış avlusunda bir şadırvan bulunmaktadır. Üç penceresi vardır. Bayramlarda ve özel günlerde şerbet dağıtıldığı için şerbet denir.
Evliya Çelebi’nin Eyüp romanı: Eyüp, İstanbul’un batı yakasında yer almaktadır. İstanbul’a denizden dokuz mil, karadan iki saat uzaklıktadır. Ama yine İstanbul’a komşu ve arada boş arazi yok. Tamamen gelişmiştir. Ama o başka bir hükümet. Fatih Kanunu’na göre beş yüz Akaş Mevlevi.
…denizin diğer tarafında yer alan Sotlochi kasabasıdır. Ok atış yeri arasında.
İçerik Tablosu
Resimlerle Eyüp Sultan Camii
Sultan Eyüp Camii nerede? Nasıl gidilir?
Tebük: Eyüp, Cami Kebir Sk, 7, Pk. 34050 – İstanbul / Türkiye
Nasıl gidilir?: Eyüp Sultan Camii’ne özel araçla gitmek için Edirnekapı’dan sağda Gaziosmanpaşa’ya gidebilir veya sağda Eyüp’e inebilirsiniz. Otobüsle gitmek için Mecidiyeköy’den Gaziosmanpaşa otobüslerini, Topkapı’dan Göktürk veya Alibeyköy otobüslerini kullanabilirsiniz. – Sultan Eyüp Camii’nin yaklaşık güzergah bilgileri haritanın alt kısmında yer almaktadır. Bulunduğunuz il veya bölgeye göre seçim yaparak detaylı bir yol haritası görebilirsiniz.
Eyüp Sultan Camii’nden sekiz hat geçiyor
Eminönü: 47, 47, 47E, 47N belediye otobüsü
Mecidiyeköy ve Şişli: Belediye Otobüsü 54 HŞ (Hasköy / işli)
Doğaçlama: Belediye Otobüsü 54 HT, 36 T (Haskoy- Taksim)
Topkapı: Belediye otobüsü 41 ST (Seyrantepe – Topkapı)