https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Eyfel Kulesi hakkında 10 gerçek - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Eyfel Kulesi hakkında 10 gerçek

Eyfel Kulesi hakkında 10 gerçek

19.11.2022 10:40:00

Paris’in simgesi Demir Leydi

Her şehrin ve her ülkenin bir sembolü vardır, Eyfel Kulesi sadece Paris’in veya Fransa’nın değil, belki de kıta Avrupa’sının da sembolüdür. Bir gün başka gezegenlerdeki turistik yaratıklarla temasa geçersek, Dünya’nın bir sembolü haline gelebilir. Bu efsane hakkında 10 kısa bilgi paylaşalım.

Eyfel Kulesi’nin yapılma sebebi. Paris Exposition Universelle’e (Paris Exposition) kod giriş kapısı arayışıdır. Düzenli olarak düzenlenen sergi, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yılına (1887-1889) denk geldiği için mimar Gustave Eiffel, “Bilim ve sanayi çağının bir kutlaması ve yüzüncü yıl anıtı olduğunu söyleyerek binayı simgeliyor. Devrimin.

2- Eyfel Kulesi, adını kendi adını taşıyan inşaat firması Gustave Eiffel’den almıştır. Sanılanın aksine mimarı Eiffel değil, İsviçreli Morika Koechlin’in emriyle Stephen Souvestre’dir. Yapının üzerine işi yapanın değil satıcının adı konur. Bilim ve para arasındaki tarihsel savaş üzerine küçük bir yansıma.

3- Eyfel Kulesi’nin yapım maliyeti 7.739.401 frank oldu. Ancak açıldıktan sonraki ilk beş ayda 1,9 milyon turist ziyaret edince, harcamaların dörtte üçü düşüldü. Yıl bitmeden bina kar etmeye başladı. Kutlamalar, turizm ve ticari deha ile gelen bir başarı öyküsü.

4- Eyfel Kulesi demirden yapılmıştır ve yaklaşık 10.000 ton ağırlığındadır. İnşaatında 3 bin işçi çalıştı ve alınan sıkı önlemler sayesinde sadece bir kişi hayatını kaybetti. Bugün 7 yılda bir 25 ressam tarafından 15 ayda boyanmaktadır. Tarih boyunca Eifel’de intihar sayısı 400’e ulaştı.

5-Yapı ruhsatı alınan yapı, 1909 yılında yüksekliği nedeniyle transatlantik haberleşmeye olanak sağladığı için sökülmek zorunda kalınca 20 yıl süreyle korunmuştur. Dünya Savaşı’nda Fransız orduları için önemli bir iletişim aracıydı. Citroën tarafından 1925 ve 1935 yılları arasında reklam panosu olarak kullanılmıştır.

6- Eyfel Kulesi 125 metre genişliğinde, 125 metre derinliğinde, 1665 basamak yüksekliğinde, 300.50 metre yüksekliğinde ve 3 katlı peyzajlı katları. Antenle birlikte 324,80 fit’e kadar. 41 yıl sonra New York’ta Chrysler Binası inşa edilene kadar dönemin en yüksek binasıydı.

7- O dönemde Parisli sanatçılar, mimarisi utanç verici olduğu ve Paris’in görsel itibarını zedeleyeceği için yapımına karşı kampanyalar başlattılar. Bu konudaki en ünlü hikaye, zamanının çoğunu Eyfel’de geçiren İngiliz şair ve ressam William Morris’in hikayesidir. Kendisine “Kule seni herkesten daha çok çekiyor” dendiğinde, “Burada oturuyorum çünkü koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası” dedi.

8- 1940 yılında Hitler’in Fransa’yı işgali sırasında Fransızlar bütün asansör kablolarını kesmişler ancak işgalden sonra askerler tepeye çıkıp gamalı haç bayrağını asmışlar. Tembel olmayan Hitler, Eyfel Kulesi’nin tepesine yürüdü. 1944’te Müttefikler Paris’e yaklaşırken, Hitler Eyfel Kulesi’nin ve tüm şehrin yakılmasını emretti. Dönemin Paris valisi General Dietrich von Schultze, emre karşı gelerek bugün Eyfel’i ve Paris’teki diğer önemli yapıları görmemizi sağladı.

9- Eyfel Kulesi açıldığı günden bu yana 250 milyona yakın turist tarafından ziyaret edildi. Bugün yılda 7 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Eyfel, dünyanın en kazançlı yapısı. Eyfel ziyaret saatleri 17 Haziran-28 Ağustos yaz döneminde 09.00-00.00, kış döneminde ise 09.30-23.30 arasıdır. Paskalya, Noel ve Bahar Tatili gibi özel günlerde gece kapanış saati uzar.

10- Eyfel Kulesi bilet fiyatları role ve rotaya göre değişmektedir. Asansörlü her katın fiyatı farklı olup, birinci ve ikinci katların merdivenleri farklıdır. Üçüncü kata merdivenle çıkılmaz. Eyfel Kulesi’nin etrafındaki alan ücretsizdir.

Eyfel Kulesi ile ilgili en sevdiğiniz bilgiyi aşağıya yorumlayın ve farklı deneyimlerinizle katkıda bulunun.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın