20.12.2021 11:45:00
eski fuwa
İzmir’in tarih, doğa ve huzur kokan güzel ilçesi Foça, bu ilçeden geçtiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Özellikle Yaz Yaz Festivali bir başka oluyor bu şehirde. Yaz sıcağında bile ılık, rüzgarlı Ege akşamlarını hissetmek için bir balıkçı kasabasında uyanmayı seviyorsanız Foça’yı da listenize ekleyin deriz.
Antik kaz ciğeri nedir?
Öncelikle Foça ile Eski Foça’nın aynı yer olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Foça’nın şu anki merkezi Eski Foça’nın yaklaşık 20 kilometre kuzeyinde olduğu için aşağı sahildeki kasaba Eski Foça olarak anılıyor. Eski Foça, taş evlerin sıralandığı ara sokakları, huzurlu mimarisi, balıkçıları ve eğlenceli geceleri ile Ege Denizi’nin kıyısında bir koyda kurulmuş sakin bir tatil beldesidir. Tatil denilince aklınıza sadece yaz gelebilir ama burada bahar dönemleri de çok güzeldir. Foça için en zor dönem rüzgarların artması nedeniyle kış dönemidir.
Eski Foa’da gezilecek yerler
İp
Eski Foça’ya gittiğinizde yapmanız gereken ilk şey mesire boyunca yürümek ve ara sokaklarda bir süre kaybolmak. Şehrin uzunlamasına inşa edilmiş sahil şeridi, özellikle sabahın erken saatlerinde ve gün batımı saatlerinde eşsizdir. Taş evlere vuran akşam güneşi doğrudan şehri izliyor. Bu saatlerde kendinize güzel bir yer seçip sadece oturup keyfini çıkarabilirsiniz.
bokia
Phokaia, Foça adının geldiği beldenin adıdır. Bu alanda kurulan kentten geriye kale yapısı dışında hiçbir şey kalmamıştır. Kent merkezine giden yolun sağındaki arazide eski tiyatrodan bazı parçalar duruyor. Ne yazık ki yekpare bir tiyatro yok. Anadolu’nun bilinen en eski tiyatrosu 1991 yılında yapılan kazılarda Değirmenli Tepe’nin kuzeybatı yamacında bulundu. Tüm buluntulara göre Phokaia Tiyatrosu’nun geçmişi M.Ö. 4. yüzyılın ikinci yarısında Erythrai Tiyatrosu’ndan önce inşa edilmiştir.
Phokaia’nın surları, koyun sonunda teknelerin arkasında yükseliyor. Bugün bir kısmı ayakta kalan kalenin adı Bişkapılar Kalesi’dir. Ara sokaklardan kalenin içine girilebiliyor. Bu alanın batı kanadında antik dönemde bir de Kybele tapınağı bulunmaktaydı. Şimdi neredeyse hiçbir şey kalmadı. Tapınağın bulunduğu kısma bir kale duvarı yapılmıştır.
koylar
Bölgede yüzmek için birçok alan vardır. Koyların bir kısmı Eski Foça’da, bir kısmı da Yeni Foça ve aralarındaki sahil yolundadır. En güzel koylardan bahsetmeden önce burada denizden bahsetmek gerekiyor. Bu bölgedeki deniz yavaş ısınır ve çabuk soğur. Rahatça denize girebileceğiniz aylar ise Temmuz-Ağustos ayları arasıdır. Ağustos sonunda bile sular çok soğuyor. Ayrıca bölgede bulunan koylarda kestane bulunma ihtimali yüksektir. Bölgede gezebileceğiniz koyların bir kısmı bakirken bir kısmı da işletme halinde. Bölgedeki en güzel koylar ise şu şekildedir;
-
Çanakkale Körfezi
-
İngiliz burnu
-
Mercinaki Koyu (iş)
-
Kosova Sahili (iş)
-
Güvercin Plajı
-
Foça Saklı Cennet (yol yok, arabanızı yol kenarına bırakıp patikadan 5 dakika yürümeniz gerekiyor)
Eski kaz ciğeri fırsatları
Eski Foça bölgesinde tatil yapmak istiyorsanız burada konaklama seçenekleri genellikle otel ve butik pansiyonlardır. İdeal fiyatlı pansiyonlar bulunurken, butik oteller oldukça pahalı olabiliyor. Özellikle sahil şeridindeki butik otellerin fiyatları lüks otellerle rekabet ediyor.
Bölgede çok çeşitli yiyecek ve içecek seçenekleri bulunmaktadır. Her türlü yiyeceği bulabileceğiniz bölgede tekneler durduğu için Körfez Bölgesi’nde yer alan restoranlarda kahvaltı yapmanızı, gün batımında balık yemenizi tavsiye ederiz. Bölgenin en popüler tatlısı dondurmadır. Foça’da dondurma “Sakız Dondurma Nazmi Usta” dondurmacısında yenir. Yazın önünde uzun kuyruklar olsa da beklemeye değer.
Eski kaz ciğeri nasıl elde edilir?
Eski Foça anayolu üzerinde tamamen iç kısımdadır. Bölgeye ulaşım için karayolunu kullanacaksanız iki giriş bulunuyor. Kuzeyden girmek için Yeni Foça üzerinden girilir. Güneyden gelirken Novada AVM kavşağından sola dönerek yoldan hiç ayrılmadığınızda buraya ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma araçları ile Eski Foça’ya gelmek isterseniz İzban ile Hatundere Durağı’nda indikten sonra otobüsle gezebilirsiniz. Havayolu ile gelmek isteyenler de havalimanından İzban’a binip buraya gelebilirler.
Diğer gönderilerimize göz at
- Ana müze giriş ücretleri, çalışma saatleri ve oraya nereden ve nasıl gidilir? / izmir
- Patara Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- Şanlıurfa
- Büyükada turistik yerler, piknikler, ulaşım, plajlar
- Bavyera’nın başkenti: Münih
- Ölüdeniz Fethiye
- Kozalan Şelalesi Tabiat Parkı (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)