03/15/2022 14:00:00
Ermeni
Ülkemizde her 18 kişiden birinin Ermenek Siciline kayıtlı olduğunu biliyor muydunuz? Adını bile duymamış olabileceğiniz bu şehir, ülkemizdeki harika saklı yerlerden biridir. Tarihi öneminin yanı sıra doğal güzellikleri ile de muhteşem bir yerdir. Bugün Kerman’ın bir ilçesi olan Ermink, yavaş yavaş burayı turizme kazandırmaya çalışıyor.
Ermeni
Ermenek, karşısında Göksu Nehri üzerindeki Ermenek Barajı manzaralı, binlerce yıldır kaya yerleşimi olarak kullanılan tepelerin altında oluşturulmuş özel bir şehir. Orta Anadolu’nun kuzeyinde, Akdeniz’in güneyinde ise meltemler vardır. Kendine has sosyal hayatı olan şehrin çocukları ülkemize ve dünyaya yayılarak “Ermeniler her yerdedir” algısının oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Ermenik’in tarihi
Ermenek’i en çok duymuş olduğunuz kaza hiç şüphesiz 2014 yılında yaşanan maden faciasıdır. 18 vatandaşın yaşamını yitirdiği ilçe, bu olayla hüzünle anılmaktadır. Bunun dışında geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Tarihteki yeri Hititler ve Asurlulara kadar uzanan Ermenek kenti asıl yükselişini Makedonya ve Roma dönemlerinde yaşamıştır. Şehrin fatihi Romalı komutan Germanicus, şehre kendi adını vermiş ve bu tarihten sonra Germanicopolis adını vermiştir. Roma hakimiyetinde bölgenin en önemli ticari ve askeri noktası olarak kullanılan şehir, Türklerin eline geçtikten sonra da aynı statüde devam etmiştir.
Ermink, Türklerin Anadolu’ya geldiklerinde kurdukları ilk üç şehirden biridir. Oğuzların Afşar boyu bu bölgelerin Türkleştirilmesine katıldı. Karamanoğlu Mehmet Bey bölgede hakimiyetini sağlamlaştırdıktan sonra Ermenek’te yeniden Karamanoğulları Beyliği’ni kurdu. Bölgede iyice güçlenen Karamanoğulları, Osmanlı başkenti Bursa’yı kuşattı. Kuşatma başarılı olsaydı çok farklı bir tarih yaşanabilirdi. Karamanoğlu Mehmet Bey’in en önemli icraatlarından biri Türkçe’yi resmî dil yapmak oldu. Yaklaşık 230 yıl yaşayan Karamanoğulları daha sonra Osmanlı’ya yenik düşerek parça parça yok oldu.
Ermenistan’da görülecek yerler
Ermenek Kalesi (Veran Kalesi)
Ermink şehrine girdiğinizde gözünüze ilk çarpan şey şüphesiz ki kaledir. Kale yerine şehrin üzerini kapatan tepeler ilgi çekicidir. Ermink’i tüm güzelliğiyle görebileceğiniz kale, şehir merkezinin üst kısmında bulunuyor. Kalede birkaç burç dışında pek bir şey olmasa da görülmeye değer. Kalenin bulunduğu alanda tüf ve bazalttan yapılmış geniş duvarlar bulunmaktadır. Şehrin bulunduğu tepe, eski Ermink’in yaşamının bir parçasıydı. Bu tepeler boyunca oyulmuş yerleşim yerleri arasında da geçişler olmuştur. Bu bilgiyi Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden öğreniyoruz. Kalenin bulunduğu bölgeye gitmek için en uygun zaman gün batımı saatleridir.
Madras Geçiş Ücreti
Tül Mektebi, Ermenek’in en özgün eserlerinden biridir. Karamanoğulları hükümdarlarından Mahmud Bey’in oğlu Emir Musa Bey tarafından 1339 yılında yaptırılmıştır. Boy okul kitabesi üzerinde şu şekilde bir yazıt yer almaktadır; “Bu mübarek okul, 1139 yılında büyük emir Karamanoğlu Mahmud (Bahauddin) Musa’nın oğlu, gazi, ibâdetçi, âlim ve oğlu tarafından yaptırılmıştır.” Toll School, bölgenin bilinen en büyük eğitim kurumu olduğu için birçok kişiyi yetiştirmiştir. Okulda din, matematik ve astronomi dersleri okutulmaktaydı. Okul, şehir merkezinin batı girişinde, misafirhanenin hemen yanında yer almaktadır.
Ermeni Ulu Camii
Ulu Cami, Ermenek’in en önemli eserlerinden biridir. Ermenek Kalesi’nin aşağı yerleşim yerlerinde bulunan cami, 1302 yılında Karamanoğlu Mahmud Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami günümüze kadar pek çok genişletme ve onarım geçirmiştir. Selçuklu mimari tarzına yakın dikdörtgen şeklinde inşa edilen camide ağırlıklı olarak ahşap kullanılmıştır. Sabah saatlerinde ışık alacak şekilde tasarlanan caminin konumu, o saatlerde camiyi büyülü bir ortama çeviriyor.
Ermenik Sebas Camii
Ulu Camii ile çağdaş olan Sebas Camii, Ermenek’teki en eski camilerden biridir. Ermink şehir merkezinde bulunan bu cami 1306 yılında yapılmıştır. Caminin girişinde ve içinde Selçuklu dönemi ahşap işçiliğinin en önemli örneklerinden izler görmekteyiz. Kentin en aktif camisi olan Sebas Camii, günümüze kadar birçok onarımdan geçmiştir.
Turkuaz emlak bölgesi
Şehrin en güzel yönlerinden biri de çok büyük bir baraj gölünün karşısında yer alması. Şehir merkezindeki en yeşil gölün kıyısındaki turkuaz rekreasyon alanıdır ve genellikle bir bozkırdır. Bölgede piknik yapmak ve hafta sonunu eğlenceli bir şekilde geçirmek isteyenler için kamelyalar ve çayırlar da bulunmaktadır. Turkuaz Mesire Alanı içerisinde restorandan tuvalet ve duşa kadar birçok hizmet bulunmaktadır. Burada ayrıca kampçılar ve karavanlar için uygun alanlar var ve rekreasyon alanındaki bir diğer hizmet de barajda ve Wadi Nadir’e küçük tekne turları. Bu, şehrin en popüler aktivitelerinden biridir.
Zivi Pazarı
Zeyve Pazarı, Ermenek’in 27 kilometre güneybatısında yer alan vaha benzeri bir yer. Bölge piknik alanı ve benim tuttuğum pazar ile meşhur. Şehir merkezinin aksine yeşilliklerle çevrili alana güneş bile zor giriyor. İçinden akan soğuk su, bu gölgeli çarşıya serinlik katıyor.
Yazın ortasında bile 5-6 derece daha serin kalabilirsiniz. Pazarın özelliği, eski zamanlardan beri bölgedeki tüm çiftçilerin ürünlerini satmak için burada toplanmış olmasıdır. Pazar her gün aktif olsa da asıl pazar pazar günleri kurulur. Haftada 10-15 civarında tezgah olmasına rağmen bir Pazar günü burada olup 200’ü geçtiği söylenen tezgahları mutlaka görmelisiniz.
Ermenistan’da ne yenir?
Ermenek’in mutfağı oldukça zengindir. Birçok tarihi birikimden kalan en özel lezzetler ise Topalak, Batırık, Ermenek Kebabı ve Pekmez Helvası. Cehri Akdeniz’de bir güveç iken, burada metal levha üzerinde pişirilen sade hamur denir. Hamur kabardıktan sonra yağlanıp servis edilir. Aralarına sebze ve peynir koyabilirsiniz.
Ermenek kebabı ise klasik kebabın daha ince ve daha kısa versiyonudur ve 4-5 parça olarak servis edilir. Doğal ürünlerden oluşan ve helvaya bakışınızı değiştirecek kadar lezzetli olan helva “Toros Helvası”ndan yenir. Son olarak erminakın en belirgin lezzeti dip sostur. Bedevi yemeği de diyebiliriz ve çevre illerde “patrick” olarak da bilinir. Domates, ince bulgur, fesleğen, maydanoz, soğan ve baharatlar içeren çorba, sulu veya susuz olarak soğuk olarak servis edilir. Kesinlikle denemelisin.
Ermenik’te ikamet
Ermink’te konaklarken değerlendirebileceğiniz 4 alternatif var. 3 tanesi şehir merkezinde ve 1 tanesi Ziv’de. Ermenek merkezindeki noktalar Belediye Konukevi, konukevinin karşısındaki Konerkon Otel ve baraj gölü manzaralı biraz lüks Selçuklu Otel’dir. Zeyve Çarşı’daki nokta ise lavanta bahçeli ve hobi bahçeli Zeyve Lavanta Tatil Köyü bungalov evleri.
Ermenik’e nasıl gidilir?
Ermenek’i duymadıysanız, muhtemelen yolda olmadığı içindir. Ermenek’e gitmek için neredeyse doğrudan Ermenek’e gitmeniz gerekiyor. Rota yapmak isterseniz kuzeyde Konya’dan başlayıp Göksu Şelalesi, Taşkent ve Ermink şeklinde bir rota değerlendirebilirsiniz. O zaman Alanya’ya bağlanan ve Mot üzerinden Silifke’ye bağlanan iki alternatifiniz var. Alanya’da tatil köyleri veya Mut Yerkobru Şelalesi’nde, Mersin’de tatil köylerini görebilirsiniz. Şehre karayolu ile gelmek sorun olmasa da en yakın havaalanları olan Konya ve Gazipaşa havalimanları oldukça uzak.
Diğer gönderilerimize göz at
- Odunpazarı Evleri Geniş Tanıtım / Eskişehir
- Harami yaylasının tanıtımı ve nasıl gidiyoruz? ve ilgi çekici yerler
- Akçakaya Sahil Emlak | Nerede, giriş ücreti
- kasım ayı sapanca yapılacaklar listesi
- Kumkagıs Plajı Nerede, En Yakın Oteller ve Genel Bilgiler – Kandera / Kogali
- Sarıyer Gezilecek Yerler | Ziyaret edilecek yerler
- Yunan adalarına nasıl gidilir – seyahat rehberi, turlar ve vizeler