https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Dört ayaklı minare nerede, nasıl gidilir? Ve tarihi bilgiler / Diyarbakır - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Dört ayaklı minare nerede, nasıl gidilir? Ve tarihi bilgiler / Diyarbakır

Dört ayaklı minare nerede, nasıl gidilir? Ve tarihi bilgiler / Diyarbakır

Diyarbakır seyahati ile ilgili yazılarımız devam ediyor. Bu yazıda dört ayaklı minarenin tarihi, mimari özellikleri, buraya nasıl gidilir? Ve sizin için derlediğimiz yer.

Dört ayaklı minarenin tarihi

Diyarbakır merkeze gelen ziyaretçilere eşsiz bir güzellik sunuyor ve eşsiz diyoruz çünkü bu minare adından da anlaşılacağı gibi camiden izole olarak kendi başına yapılmış bir yapıdır ve üzerine yazılmıştır. Bey tarafından yaptırılmıştır. Adını minareyi yaptıran Akkoyunlu Sultanı Kasım Bey’den almıştır. Dört ayaklı minarenin üzerindeki kitabede, Sultan Akoyunlu Kasım Bey döneminde ve 16. yüzyılda Hassi Ömer’in oğlu Hassi Hüseyin’in çabalarıyla yaptırıldığı bilgisi bulunmaktadır.

Şeyh Matar Camii

Dört ayaklı minarenin yanına inşa edilen ve birlikte anılan caminin adı Şeyh Matar olarak bilinmekte olup, camiye Şeyh adında bir kişinin türbesinden dolayı da bu ad verildiği bilinmektedir. Bu caminin yapıldığı bölgede Araf.

Şeyh Matar Camii Tarihi

Şeyh Matar Camii’nin minaresi hakkında Diyarbakır yıllıklarından bilgi alıyoruz, bu minare İslam’dan önce inşa edilmiş, sağlam ve yüksek bir eser olarak kabul edilmekte ve fetihten sonra cami olduğu bilgisi verilmektedir. Hemen yanında minare olarak kullanılır. Caminin mimarisi hakkında bilgi yoktur. Günümüze kadar gelen ve iyi durumda olan bu tarihi cami bölgeye has taşlarla yapılmıştır. Yapımında bir sıra siyah, diğer sıra beyaz taşlarla tasarlanmış ve uygulanmıştır. Güneydoğu Anadolu’nun bir özelliği olan taş mimarisini yine bu yapıda görmek mümkündür. Kare planlı ve tek kubbeli olarak inşa edilen cami, Şeyh Muhtar Camii’nin minber ve mihrabı sade bir şekilde tasarlanmıştır.

Dört ayaklı minarenin mimari özellikleri

Dört ayaklı bu ünlü tarihi minare, dört kalın ve net sütun üzerine oturtularak inşa edilmiş olup, minarenin gövdesi bölgeye özgü siyah ve beyaz taşlardan, gövdesi ise siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır. üzerinde bir yazıt. Bu tarihe eşlik eden minarede minare kare gövdeli ve bal peteği şerefelidir. Diyarbakır’ın önemli tarihinde özel ve farklı konumunu koruyan dört ayaklı minare, dediğimiz gibi dört ayaklıdır. Bu dört ayak, dört ana fırka olan Şafii, Hanif, Maliki ve Hanbeli mezheplerini temsil etmekte ve hatta Diyarbakır’ın yapılarında ve tarihi eserlerde kardeşlik ve birlik var olup, pek çok eserde bunu açıklığa kavuşturmaya ve açıklamaya çalışmışlardır. farklı yapılar. Diyarbakır’a yukarıdan bakma fırsatınız olduğunda minareler ile çanları çalmak için tasarlanmış kiliseler arasındaki uyum ve uyumu göreceksiniz.

Dört ayaklı minareden görüntüler

Dört ayaklı minare nerede? Oraya nasıl gideriz?

Tebük: Savaş bölgesi, Yenikapı Sk. No.: 25 – Tire / Diyarbakır

Nasıl gidilir: Merkezde Hasan Paşa pansiyonunun yanında dar bir sokakta yer almaktadır. Özel araç ile geliyorsanız aracınızı merkezde bırakıp yürüyerek gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü yolda daha fazla tarihi yer görme fırsatını kaçırmayacaksınız.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın